Nem elég csak szépnek lenni

2016.11.26. 16:24

A köztévé három meteorológusával, Brockhauser Barbarával, Molnár Csillával és Laza Borival készített interjút a szakmai titkokról a 888.hu.

A meteorológusok elmondták, hogy a nagyobb híradóknál mindig jelen kell lenniük, illetve akkor, ha valami "esemény van". Laza Bori a havazást említette, és elmondta, hogy ilyenkor akár félóránként is beszélniük kell az aktuális hóhelyzetről az országban. A római tornádó esetét is említették, amikor Brockhauser Barbarának fél órája volt összehozni 2-3 percnyi tudnivalót a tornádókról.

Laza BoriForrás: MTVA

G. Fodor Gábor ennek kapcsán megkérdezte az időjósoktól, hogy szövegkönyvet kapnak-e a váratlan eseményekről, amelyet csak bájosan el kell mondaniuk a tévénézőknek. Az időjósok viszont elmondták, hogy elsősorban a saját tudásukra kell támaszkodniuk.
Ezért végeztük az iskolát. Ezért vagyunk meteorológusok. Ezt tanultuk.- válaszolta Laza Bori.

Molnár CsillaForrás: MTVA

A meteorológusok arról is beszéltek, hogy fontos, hogy ne szakzsargont használjanak: "nekünk mindenki számára érthető és elfogadható magyarázatot kell adni arról, hogy mi történik és mi várható" - mondta Molnár Csilla.

Brockhauser Barbara elmondta, hogy minősíteni sem szabad az időjárást. Ez azt jelenti, hogy esős időre nem mondhatják azt, hogy rossz idő lesz, mert előfordulhat, hogy valaki éppen azt kedveli.

Brockhauser BarbaraForrás: MTVA/Brockhauser Barbara

Az őket ért kritikákról is kérdezték az időjósokat. Laza Bori elmondta, hogy olyan kommenteket is kapott, hogy hány emberrel feküdhetett le, hogy képernyőre kerüljön. Azt mondja, szívesen reagált volna a vádakra, de rájött, hogy nem szabad.

Molnár Csilla bevallotta, hogy hármójuk közül magát tartja a legérzékenyebbnek, és komolyan gondolkozott azon az első hónapokban, hogy felmond a bántó megjegyzések miatt. Laza Bori arról is beszélt, hogy egy hosszú castingsorozatban kerültek a köztévéhez, mert az m1 be akart újítani lányokkal.De szerinte nem pusztán a szépségre mentek rá a kiválasztásnál, hanem az egyéniséget keresték.