Vallása miatt nem akart szexelni a dögös színésznővel

New York Film Critics Dinner Canon EOS 20D 0520330305 51924379
NEW YORK - JANUARY 09: Best Supporting Actress winner Virginia Madsen arrives at the New York Film Critics Dinner at the Roosevelt Hotel January 9, 2005 in New York City. (Photo by Peter Kramer/Getty Images) *** Local Caption *** Virginia Madsen
Vágólapra másolva!
Nem egy olyan sztorit hallottunk már, hogy egy színész visszaadott egy szerepet, amivel aztán más vált híressé. Más elfoglaltság, rossz forgatókönyv vagy kevés gázsi miatt is dönthet úgy egy sztár, hogy nem vállal egy bizonyos munkát, akadt azonban már arra is pár példa, hogy valaki vallási, lelkiismereti vagy elvi okokból utasított vissza egy szerepet, vagy nem volt hajlandó megcsinálni egy jelenetet.
Vágólapra másolva!

A filmes, tévés szakmában jó pár sztori kering színészek legendásan rossz döntéseiről, amikor ilyen-olyan okból visszamondtak egy később ikonikussá vált szerepet. Molly Ringwald vagy Daryl Hannah is lehetett volna a Micsoda nő! főszereplője, Jack Nicholson azt a szerepet játszhatta volna A keresztapá-ban, amit végül Al Pacino kapott meg, Forrest Gumpként pedig John Travoltát láthattuk volna, ha megvalósul a készítők eredeti elképzelése.

Dana Delany is lehetett volna Carrie Bradshaw Forrás: Picture-Alliance/AFP/Anita Bugge/Geisler-Fotopress

A Szex és New York Carrie Bradshaw-jaként ma már nem tudunk elképzelni mást, mint Sarah Jessica Parkert, a szerepet azonban előtte Dana Delanynek is felajánlották, a Mad Men – Reklámőrültek Don Draperje pedig eredetileg Thomas Jane lett volna – vagyis a tévéiparban is találunk hasonló példákat.

Matthew Broderick a Breaking Bad főszerepét mondta vissza,

Pamela Andersonnak pedig Dana Scully szerepét ajánlották fel az X-akták-ban, utólag mindkét sorozatot nehéz elképzelni velük.

Vallásos vagyok, nem vállalom!

A nyilvánvaló okok mellett előfordult már, hogy egy sztár vallási okból adott vissza egy szerepet, vagy tiltakozott egy jelenet miatt. A legismertebb ilyen sztori a South Park Séf bácsijáé, Isaac Hayesé, aki akkor szállt ki a rajzfilmsorozatból, amikor sok más vallás után a sajátját, a szcientológiát is kigúnyolták a készítők.

Séf bácsi a szcientológia miatt került ki a South Parkból Forrás: Comedy Central

Hayes fia viszont nemrégiben mást mondott, elmesélte, hogy az apja 2006-ban stroke-ot kapott, nem volt képes beszélni, és más dolgokat is meg kellett tanulnia újra. Nem volt tiszta az ítélőképessége sem, valaki más lépett ki a nevében a South Park-ból – nem tudják, ki volt, de biztosan a szcientológia egyházhoz tartozott, Hayest ugyanis csak ilyen emberek vették körül abban az időben.

A Két pasi – meg egy kicsi kicsije, Angus T. Jones is

vallási révületben tette azt a nyilatkozatot, ami miatt aztán ki is írták a szériából.

A színész 2012 novemberében megkeresztelkedett, majd el is fordult a saját sorozatától, egy szennynek nevezte, ami nem fér össze vallásos értékrendjével. Önmagát „fizetett képmutatónak” titulálta, amiért részt vett a produkcióban, a nézőket is arra szólította fel, hogy bojkottálják a Két pasi – meg egy kicsi-t.

Hirtelen vallásos lett Forrás: Frazer Harrison / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

Egy másik egykori gyereksztárral, Kirk Cameronnal is hasonló történt, ő 1985-ben, tizenöt éves korában kezdett bele a Growing Pains című vígjátéksorozatba, két évvel később viszont hithű kereszténnyé vált, rengeteg jelenettel kapcsolatban jelezte az ellenérzését az alkotóknak. A mai napig láthatjuk filmekben, sorozatokban, de voltak a karrierjében többéves kihagyások, miután prédikátornak állt, és a hittérítés fontosabb lett számára a színészetnél.

A többek között Az elit alakulat-ból és a Született feleségek-ből ismert Neal McDonough-t a forgatás harmadik napján rúgták ki a Scoundrels című sorozatból, miután

vallási és lelkiismereti okokra hivatkozva nem volt hajlandó megcsinálni egy sikamlós szexjelenetet

– még úgy sem, hogy a partnere a dögös Virginia Madsen lett volna. A színész arra hivatkozott, hogy katolikusként, férjként és apaként nem mehet bele egy ilyen felvételbe.

Nem akart prostit vagy meleget játszani

Angela Bassett azt a szerepet adta vissza a Szörnyek keringőjé-ben, amelyért Halle Berry végül Oscart kapott. Az ok itt elvi eredetű volt, a színésznő azt mondta, nem akar egy prostituáltként viselkedő nőt játszani: „Nem tudtam megcsinálni, mert sztereotip volt a fekete nőkkel és a szexualitással kapcsolatban” – nyilatkozta akkoriban.

Sztereotipnek találta a szerepet Forrás: MIKE COPPOLA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

Mark Wahlberg a Túl a barátságon egyik főszerepét utasította vissza, azt mondta, „kiverte a víz” a homoszexuális viszony szemléletes ábrázolásától – amivel aztán okozott is némi felháborodást. A színész egyébként erősen vallásos, gyakorló katolikus – állítólag mindennap jár templomba –, a melegházasságot viszont elfogadhatónak tartja, ebben nem osztja az egyház álláspontját.

Michelle Pfeiffer két legendás főszerepet is visszamondott amiatt, mert túl erőszakosnak, illetve túl erotikusnak találta az adott filmeket –

az egyik A bárányok hallgatnak, a másik az Elemi ösztön volt.

Előbbi végül Jodie Fosternek hozta meg a második Oscart, az utóbbi leghíresebb jelenetét pedig kamaszfiúk milliói nézték át kockáról kockára annak idején, hogy lássák, tényleg nincs-e Sharon Stone-on bugyi.

Mit szóltak volna a rajongók?

Előfordul olyan is, hogy egy színész egyszerűen a róla kialakult képet akarja megvédeni azzal, hogy nemet mond egy munkára – Chevy Chase például ezért nem vállalta az Amerikai szépség főszerepét, mert szerinte nem illett volna abba a családbarát vonalba, amit ő képvisel. Leonardo DiCaprio is hasonló okból zárkózott el az Amerikai Psycho főszerepétől, úgy vélte, a Titanic rajongói nem szeretnék ennyire erőszakos szerepben látni.

Milyen lett volna Patrick Batemanként? Forrás: Bian peng / Imaginechina / AFP

Hugh Jackman csak azért nem lett James Bond, mert nem akarta, hogy ráhúzzák az „akciósztár” címkét, Harrison Ford pedig azért nem vállalt szerepet a Schindler listájá-ban, mert szerinte az emberek ott is a sztárt látták volna benne, képtelenek lettek volna átérezni a filmet – egészen változatosak lehetnek tehát az okok, amik miatt egy színész visszautasíthat egy szerepet.