Más néven, de már hétfőn folytatódik a Morning Show

morning show sajtáj a38
Vágólapra másolva!
December 1-jén aláírták a szerződést, és a Morning Show – jogi névvita miatt Reggeli Show néven – a Rádió 1-en folytatódik. Sebestyén Balázsék nem veszik ki a decembert sem, már hétfőn kezdenek. Úgy látja, hogy nagy kevés a professzionálisan működő magyar adó, de a Rádió 1-nek "nagyon szép jövője lehet, és zeneileg is kitalált  a programja." Politizálni nem fognak, de vékony a határvonal a politika és a közéleti témák között.
Vágólapra másolva!

Morning Show egy darabig nem lesz, de Reggeli Show viszont igen, méghozzá a Class FM-en hallott trióval, Sebestyén Balázzsal, Rákóczi Ferivel és Vadon Janival.

A műsor új névvel a Rádió1-en folytatódik,

tehát a médiapiaci pletykák igaznak bizonyultak. A csapat a mozgalmas november után nem vesz ki szabadságot, már hétfőn el is indul a műsor.

Sebestyén Balázs az Origónak korábban elmondta, hogy a közmédiához semmiképp nem mennek, de így is számos megkeresésük volt. A Rádió 1-et régóta pletykálták, erről Balázs így beszélt: „Kicsi a mozgástér a hazai rádiós piacon, minden egyeztetés kérdése.”

Jelenleg a kereskedelmi rádiók közül a Rádió 1-nek a legnagyobb a lefedettsége. A Radio Plus Kft. ősszel engedélyt kért, hogy hálózatba kapcsolódhasson hat másik rádióüzemeltető vállalkozás csatornáival. A Médiatanács ehhez hozzájárult, így az eredetileg csak budapesti frekvenciát kapott Rádió 1 műsora november 15-étől már naponta csaknem 20 órában Baja, Dunaföldvár, Paks, Szekszárd, Győr, Tihany, Miskolc, Heves és Nyíregyháza környékén is hallgatható.

Morning Show Forrás: Fb / Morning Show

A Morning Show-ra leszerződött csapat akkor hagyta el korábbi állomáshelyét, amikor a Class FM-et működtető Advenio Zrt. frekvenciahasználati jogosultsága 2016. november 19-én, hét év után lejárt. A válás nem volt egyszerű, sértődésekkel, üzengetésekkel teltek az utolsó napok: a cég vezetése még abban bízott, hogy Sebestyénék maradnak online (a Class FM a frekvencia elveszése óta a neten ad műsort), de a rádiósok nem kívántak ezzel élni, szerintük a szerződésük eleve csak az országos, földi sugárzású frekvenciára szólt. Erről itt írtunk hosszabban.

Nem akartak leállni több hónapra

A Class FM-en lement utolsó, reggeli adása után elértük Sebestyén Balázst, aki az Origónak elmondta, hogy szerződésében egyértelműen az áll, hogy amíg az országos frekvencia megvan, addig tart, és nem 2016 végéig, más platformon. „Nincs bennünk mikrofonéhség, nem akarunk kapkodni az új helyzetben. Sietni nem kell, de

Mi minél előbb folytatnánk, és a médiaköltések miatt sem mindegy, kivel és mikor állapodunk meg. Nem jó hosszú hónapokra leállni, mert ha minket már nem hallgathatnak, találhatnak más kedvenceket” – mondta november 16-án.

Sebestyén Balázs Forrás: Fb / Morning Show

Megkérdeztük, viheti-e a Morning Show brandet magával: „Bonyolult kérdés, meg kell vizsgálni a jogászokkal. Most veszünk egy nagy levegőt, és megnézzük, milyen lehetőségeink vannak. Fontos, hogy semmilyen nyomásnak nem akarunk engedi, mindenről úgy beszélünk eztán is, ahogy szeretnénk.

A miénk egy intrikus, beszólogató rádióműsor, szabadon beszélünk, de nem párt- vagy rendszerellenesen.”

Egy korábbi, Origónak adott interjúban elmondta, hogy van határ, de azt ők szabták maguknak: „Mindenről beszélünk, a politikát kivéve, azzal nem foglalkozunk – de a közélettel igen. És nem azért nem foglalkozunk, mert tiltják, hanem mert ez a Morning Show és a Class FM hitvallása. Arról nem beszélgetünk, hogy mit csinál a Fidesz meg az MSZP, de minden más szóba jön, ami az országban történik. Nincs cenzúra, a szerkesztőkkel és a műsorvezetőkkel leülünk megbeszélni a témákat, amik közé bármi bekerülhet. Nyilván sokat röhögünk, meg sok vidámság a műsorban, de minél idősebb az ember, annál inkább szeretne valamit átadni, ami nem csak a viccelődésről szól.”

2, 5 millió hallgató

November közepétől a Rádió 1 már mintegy 2,5 millió hallgatóhoz jut el, Budapesten kívül még további 9 városban fogható, hálózatos formában működik. Ennek a működési modellnek az a lényege, hogy a hálózatba kapcsolódó rádióknak megmarad a helyi jellege azzal, hogy naponta folyamatosan, óránként helyi hírekkel, információkkal szolgálják ki a hallgatókat. A Rádió 1 biztosítja a zenéket, a műsorvezetőket. A magyar rádiós piacon először történik meg, hogy egy ilyen kaliberű reggeli műsor egy helyi rádióban szólal meg.

Fotó: Adrián Zoltán - Origo

„Nagy megtiszteltetés, hogy az ország legkedveltebb műsorvezetői a Rádió 1-en folytatják. Biztos vagyok benne, hogy a Reggeli Show a Rádió 1 hálózat reggeli sávjában a hallgatóinknak minőségi rádiózást, üzleti partnereinknek értéket és megbízhatóságot fog biztosítani. A megállapodás értelmében Sebestyén Balázs, Vadon Jani és Rákóczi Feri változatlanul innovatív, vidám, színes, informatív reggeli műsorral szórakoztatják majd a hallgatókat" – nyilatkozta Bakai Mátyás, a Rádió 1-et üzemeltető Radio Plus Kft. ügyvezető igazgatója.

Ez volt a délelőtti sajtóeseményen:

A korábbi Morning Show-csapat ma fél 12-től tartott sajtótájékoztatót, alább részleteket olvashat az elhangzottakból:

- Eddig 15-39 volt a Rádió 1 célcsoportja, de eztán 15-49-re lőnek, ami fontos változás a kereskedelmi célcsoportban. Folyamatosan csörög a rádió vezetőinek telefonja, az a téma, hogyan tudnának más vidéki adók bekapcsolódni a műsorfolyamba.

- Balázs szerint a Morning Show név az övé volt. Korábbi üzlettársa pár évvel ezelőtt a háta mögött, a tudta nélkül levédette a nevet. „Ez nem egy köztem és a Class FM között zajló vita" – jelezte a rádiós. Mindenféle jogi segítséget igénybe vesznek, hogy visszavegyék a nevet.

Jani nyomna metált, de az nem túl populáris Fotó: Adrián Zoltán - Origo

- Bíznak abban, hogy a név visszatér hozzájuk. „Biztos vagyok abban, hogy a levédés módja nem volt jogos, a szabadalmi hivatalban ott van a törlési kérelem. Az üzlettársam egykor levédette, és így adta el a nevet a Class FM-nek. De ez a műsor nem a nevétől jó, hanem attól azoktól az embertől, akik ezen dolgoznak. Átéltük már korábban hasonlót, a név elvesztését" – utalt a Piritós-időszakra.

- Arról nem beszélhetnek, hogy milyen hosszú időre szerződtek.

- A tévés műsorvezető Balázs egyeztetett az RTL Magyaroszág vezetőivel is, Vidus Gabriella, Kolosi Péter elismerte, hogy ő rádiós brand vagy individuum is egyben. „Hajrá, sok szerencsét" – mondta neki az RTL-vezetés. Így ugyanis az a helyzet áll elő, hogy a rádióban Andy Vajna lett a főnöke, a tévében pedig a riválisa, az RTL-es Vidus Gabriella. Attól, hogy a TV2 főnökének dolgozik az éterben, a képernyőn marad az RTL-nél.

Balázs szerint szabadon mondhatják el véleményüket Fotó: Adrián Zoltán - Origo

- A híreket az MTVA-tól, pontosabban az MTI-től veszik át, óránként három percben.

- Vadon Jani elmondta, hogy ő ugyanaz az ember maradt, aki volt, szeretne Testament együttest nyomni élő adásban, de valószínűleg nem lesz ilyen zúzós metál.

- "Ha rajtakapnak minket, hogy mások lettünk, más szekerét toljuk, akkor nyugodtan jelezzék" - mondta Vadon. Állítja, ha politikailag irányítani akarnák, menten felállna.

- Rákóczi Feri szerint ők az utolsó napig a Class FM mellett akartak állni (már amíg volt frekvencia), nem rajtuk múlott a csúnya válás.

- "Az NMHH-nak nem volt kötelező megadni a hosszabbítást a frekvenciára. De pontosan tudjuk, mi történt" - mondta Sebestyén.

- "Egy kezemen meg tudom számolni, hány rádió működik professzionálisan. Van olyan adó, ahol már működik reggeli műsor, az sem jöhetett szóba. A Rádió 1-nek viszont nagyon szép jövője lehet, itt nagy profizmust látunk. Zeneileg is kitalált rádió ez" - vélekedett Sebestyén, majd szidta egy kicsit a Petőfit. "Kevés volt az a hely, ahol valós szakmaiságot láttunk. De drukkolunk a többieknek is, így a Petőfinek" - tette hozzá.

- A szerződésben jelenleg nincs hallgatottsági elvárás, most még a bővülés, az elérés a fontos. Később lehet, hogy a hallgatottság is bekerül a szerződésbe.

- "Egyre érzékenyebben reagálunk a közéletre, és több lett a közéleti témánk, valóban. De vékony a közélet és a politika közti határ. Egyszerűen kell erről beszélni" - jelezte Sebestyén, aki szerint a műsorvezetők lettek erre érzékenyebbek, ezért reflektálnak ilyen témákra többet.

- Vadon szerint nem élnek elefántcsonttoronyban, ugyanolyan emberek, mint bárki más. Ugyanúgy fognak beszélni őket érdeklő témákról, mint eddig.

- Nem akartak három hónapig még azzal címlapon lenni, hogy pereskednek a Morning Show névért, ezért mentek bele egy kompromisszumba, és vállalták, hogy egyelőre más néven startolnak.

- „Ez nem a műsor próbája, hanem a rendszer próbája lesz. Ezen érdemes elgondolkodni. Megnézzük, hogy mi sül ki ebből" – mondta Sebestyén Balázs a sajtótájékoztató végén. Folytatás élőben, az éterben, hétfő reggel.

Nézze meg videón a bejelentést!

-----------------

UPDATE: A Petőfi rádió soha nem kereste, és soha nem tárgyalt Balázsékkal a Morning Show kapcsán - közölte az MTVA. Erről ide kattintva olvashat.