Tóth Gabi, Radics Gigi, Muri Enikő is nagyon menne az Eurovízióra

A Dal dal sajtotajekoztato A Dal sajtótájékozató az Akváriumban
A Dal sajtótájékozató az Akváriumban
Vágólapra másolva!
Január 14-én indul a 2017-es A Dal, december 8-án egy budapesti szórakozóhelyen be is mutatták a harminc indulót, akik már az élő show-kban mutathatják meg magukat. Jó 300 pályamunka érkezett.
Vágólapra másolva!

Kicsit kellemetlen jelenettel kezdődött a sajtóesemény, mert a Tatár Csillával színpadra érkező Harsányi Levente műsorvezető azonnal nagy tapsot kért „önmagunknak és a jelölteknek", de a teremben senki nem tapsolt. Ez nem is csoda, mert a fotós, az újságíró, a PR-menedzser, a pultos és a pincér önmagát a legritkább esetben tapsolja meg, a jelöltekről pedig a tájékoztató elején még semmit nem lehetett tudni. „Hát jó" – vette tudomásul zavartan Harsányi, majd diszkréten továbblépett.

Kállay Saunders András Fotó: Hirling Bálint - Origo
Tóth Gabi - több képért kattintson a fotóra! Fotó: Hirling Bálint - Origo

A Dal – ha pénzben nem is - annyiban tud többet tud adni, mint egy Star Academy, X-Faktor, Rising Star, hogy a győztese kiállhat a nagy, összeurópai porondra és ott három percben, jó esetben kétszer háromban előadja a saját szerzeményét, vagy a nótát, amit írtak neki. Ez százmilliós nézettséget hoz, jó menedzsmenttel, oltári nagy szerencsével, nagyon egyedi karakterrel meg is lehet lovagolni – más kérdés, hogy százból ha kettőnek sikerül.

Benji megint próbálkozik - több képért kattintson a fotóra! Fotó: Hirling Bálint - Origo

Ennek megfelelően ma is megjelent a hazai popszakma ha nem is fele, de szép része. Olyan előadók tesznek próbát 2017-ben, mint Benji, Berkes Olivér, a Kállay Saunders Band, a Mrs. Columbo Galambos Dorinával, Mujahid Zoli, Muri Enikő, Pápai Joci, Radics Gigi, Singh Viki, Oláh Gergő, Szabyest, Szabó Ádám, Tóth Andi vagy Tóth Gabi – mint látható, számos tehetségkutatós, kereskedelmi tévés arc is van köztük.

A hazai rádiókat célozzák

Mint a műsorvezetők elmondták, nem az a produkció célja, hogy megtalálja azt a szerzeményt, amit a kontinens felállva ünnepel, ami Eurovíziót nyer: az öt adásból álló A Dal inkább arra törekszik, hogy frissítse a hazai popzenei kínálatot, pár dalt bejuttasson a hazai, rendszeres rádiós játszási listákra. Tatár Csilláék ByeAlexet és Petruskát emlegetették, mint olyanokat, akiknek az országos ismertséget A Dal hozta meg.

Radics Gigi és Mujahid Zoli Fotó: Hirling Bálint - Origo

Zséda az eseményen elmondta, hogy neki már megvan a favoritja, az új zsűritag Caramel pedig arról elmélkedett, hogy ma, friss és tartalmas dalnak kell nyernie – őt amúgy nem az előadó, hanem a nóta érdekli. Both Miklós gyorsértékelésében kitért arra, hogy kell idő, hogy a zene leülepedjen az emberben, Frenreisz Károly pedig dicsérte a mezőnyt, mondván, ez erősebb, mint a tavalyi volt. Ő sem a fesztiváldalt keresi majd, hanem a „fiatal slágert", és nem bánná, ha a műsor a hazai popzene teljes spektrumából merítene.

Barátság és szeretet

„Nagyon sok minden van benne, a barátságtól a szeretetig. Én a pozitív dolgokról szeretek igazán énekelni" – mesélte Oláh Gergő az Origónak. „Az alap a cigányzene, beatboxszal, kannával, tavaly is ilyen jellegű dallal indultam. Akkor egyedül, most zenekarral. Boldog vagyok, hogy itt lehetek, de majd a közönség és a Jóisten dönti el, mire megyünk vele. Nagy dolog lenne, ha egy ilyen zenekar képviselné az országot a versenyen."

Oláh Gergő zenekarral indul - több képért kattintson a fotóra! Fotó: Hirling Bálint - Origo

Most jelent meg az első szólólemeze, majdnem minden dalban benne van zeneszerzőként vagy szövegíróként. Mint mesélte, a 30-as társaság igen nagy részét ismerte már, kicsi a szakma. „Csak egy pár zenekar, énekes volt, akiket nem láttam korábban" – tette hozzá.

Öt show, három forduló

A Dalban nemcsak egy nóta győzhet majd, mert átadják a legjobb dalszövegért járó díjat, és kiemelik az év felfedezettjét is. Az Akusztik Dalverseny párhuzamosan fut a fő műsorral, annak győztese a VIOLT Fesztiválon léphet fel.

Gigi nyerni akar Fotó: Hirling Bálint - Origo
Több képért kattintson a fotóra! Fotó: Hirling Bálint - Origo

A Dal lebonyolítása amúgy elég darabos, mert előbb lemegy a három elődöntő, utána két középdöntő van (noha minden sportversenyben az elődöntő után finálé jön), majd utána következik a valódi döntő. Talán jobban járna a közönség mondjuk negyven dallal, négy elődöntővel, 3-3 továbbjutóval, és utána egy 12-es fináléval, de a mostani lebonyolítás nyilván arról szól inkább, hogy a legjobbakat ne csak kétszer, hanem háromszor is megmutassa, hadd rögzüljenek a melódiák, refrének.

A Pioneer top 20-as volt

Tavaly 372 dallal pályáztak A Dalba. A győztes, Fehérvári Gábor Alfréd (Freddie), aki Magyarországot képviselhette idén májusban Stockholmban, Pioneer című számával a 19. helyen végzett az Eurovíziós Dalfesztiválon.

Az évente több mint 100 millió nézőt vonzó Eurovíziós Dalfesztivált jövőre Ukrajnában rendezik meg, miután Stockholmban az ukrán énekesnő, Jamala győzött 1944 című dalával.

Töltse ki eurovíziós kvízünket!