Soha nem volt még ennyi tévésorozat, mint idén

AMERICAN HORROR STORY: ROANOKE
Vágólapra másolva!
Iszonyatosan pörög az amerikai tévés piac, rengeteg produkció készül, soha ennyi sorozat nem volt még egyszerre képernyőn, mint 2016-ban.
Vágólapra másolva!

Az FX csatornához tartozó kutatási osztály, az FX Research szerint soha nem volt még ennyi sorozat az amerikai tévében, mint 2016-ban, ha csak a "scripted", vagyis előre megírt, fikciós szériákat számítjuk.

Soha nem volt még ekkora választék Forrás: AFP

A mérés ráadásul csak a főműsoridőre vonatkozik, és nem számolták ide a gyerekműsorokat, a nem angol nyelvű programokat, az egyestés különkiadásokat és a 15 percnél rövidebb produkciókat sem – tehát csak a klasszikus értelemben vett amerikai sorozatokat listázták.

A szervezet számítása szerint a fenti kritériumok alapján

összesen 455 produkcióból válogathattunk az idén,

vagyis az év minden napjára több mint egy sorozat jutott. 2006-ban még csak 192 szériát kínáltak az amerikai csatornák, egy évtized alatt 137 százalékkal nőtt a sorozatok száma. De lássuk mindezt egy infografikán:

Forrás: FX Research

Kékkel az alapvető kábeladók, zölddel pedig az országos csatornák produkcióit jelölték, látható, hogy ezek teszik ki a kínálat nagy részét. Az ábráról azonban leolvasható az is, hogy az internetes szolgáltatók sorozatai egyre népszerűbbek, ezeket jelzik lila színnel – míg 2009-ben egyetlen ilyen szériával találkozhattunk, ma már 93 van belőlük.

A kevésbé látványos növekedést produkáló maradék, vagyis a piros rész a fizetős kábelcsatornákra vonatkozik, amelyektől egyébként a sorozatos forradalom is indult, az HBO például a Maffiózók óta gyártja a színvonalasnál színvonalasabb szériákat.

A Maffiózók szép lavinát indított el Forrás: HBO

A grafikán külön látható a 2002-es év, ez a további összehasonlítás mellett a kutatást végző FX-nek azért érdekes, mert ekkor indult a The Shield, vagyis a Kemény zsaruk, amely a csatorna első komolyabb próbálkozása volt a saját gyártású sorozatok terén – ezt követte a Kés/Alatt, majd számos más produkció.

Itthon inkább folytatták a korábbiakat

Magyar heti, fikciós sorozat csak egy indult ebben az évben, úgyhogy 2016 nem a nagy újítások éve volt. A Színház és más semmi volt csak az újonc, míg egy évvel korábban ott volt friss szériának a Válótársak, az Aranyélet, a Kossuthkifli, az Egynyári kaland és még három másik.