Tévés hírességek, akiktől 2016-ban búcsúztunk el

Intim családi titkokat árult el Bud Spencer fia  kult
Vágólapra másolva!
2016-ban is sokan távoztak azok közül, akik valami maradandót alkottak a televízióban, búcsúztunk többek közt a 86 éves korában meghalt Bud Spencertől, Peter Vaughan színésztől, a Trónok harca Aemon mesterétől, Aigner Szilárdtól és a nagyszájú űrlény, Alf magyar megformálójától, Mészáros Michu Mihálytól. Összeállításunkban az év tévés halottaira emlékezünk, természetesen nem sorolunk fel mindenkit, sajnos így is hosszú a névsor.
Vágólapra másolva!

Június 27-én meghalt Bud Spencer, aki a magyar tévénézők körében nagy népszerűségnek örvendhetett, filmjeit a mai napig kedvelik itthon. A legszerethetőbb pofonosztóként zárták szívükbe az emberek, olyan emlékezetes karaktereket köszönhetünk neki, mint például Piedone, Bambino vagy Bulldózer. A közösségi oldalakat a halála napján elárasztották a búcsúzó üzenetek és fényképek, több ismert tévés, színész és énekes is elköszönt tőle. Bud persze filmes volt, nem tévés, de filmjeit a legtöbben kisképernyőn látták (A Kincs, ami nincs 52 ízben volt egy évtized alatt a tévében).

Bud Spencer itthon máig népszerű Forrás: MTI

Szintén 2016-ban távozott William Schallert karakterszínész, akit 1947 és 2014 között 375 filmes és tévés produkcióban láthattunk, és elhunyt Tonita Castro színésznő, akit sokszor hívtak a producerek, ha idősebb mexikói nőt kellett játszani. Szintén ebben az évben búcsúztunk Burt Kwouk színésztől, aki több Rózsaszín párduc- és James Bond-film mellett számos sorozatban is feltűnt.

A rákkal folytatott hosszú küzdelem után, 69 éves korában meghalt John Hostetter, aki az IMDb szerint összesen 97 sorozatban és filmben tűnt fel, tobábbá távozott Florence Henderson tévés ikon. A The Brady Bunch-ból ismert színésznő november 24-én, az amerikai hálaadás napján, Los Angelesben távozott, játszott a Szerelemhajó-ban, a Gyilkos sorok-ban, a Dave világá-ban, és vendégszerepelt az Ally McBeal-ben, a Férjek gyöngyé-ben és A stúdió-ban.

Meghalt a Star Trek egyik színésze, Don Marshall, aki nagyon hálás volt ezért a munkáért (Boma hadnagyot játszotta), mivel abban az időben az afroamerikai művészek számára nagyon kevés lehetőség adódott a kibontakozásra.

Búcsúztunk Steven Hill színésztől, az Esküdt ellenségek Adam Schiffjétől, akit alakításáért kétszer jelöltek Emmy-díjra. 229 epizódban játszott 1990 és 2000 között, ekkor láthattuk egyébként utoljára a képernyőn.

Florence Henderson, tévés ikon Forrás: AFP/2016 Getty Images/Matt Winkelmeyer

Június 14-én Los Angelesben pedig meghalt Ann Morgan Guilbert, a hazánkban leginkább a népszerű sitcom, A dadus Yetta nagyijaként ismert színésznő. Ezenkívül olyan sorozatokban játszott, mint a Seinfeld, a Félig üres, a Különleges ügyosztály, újabban pedig a Modern család, A Grace klinika és a Meg-boldogulni. Idén halt meg Kevin Meaney stand-up humorista is, és Keo Woolford, a Hawaii Five-0 helyi szereplője.

Keo Woolford 49 éves volt Forrás: IMDb

Kilencvenhárom éves korában szintén 2016-ban halt meg Peter Vaughan: ő volt a Trónok harcá-ban a százéves Aemon mester, Westeros legidősebb lakója, aki több mint fél évszázadon át szolgálta az Éjjeli Őrséget. A szerepe szerint vak volt, de egyébként maga Vaughan is gyengénlátó volt, így vállalta el a munkát.

Aemon mesterként Forrás: HBO

Alkotók, ötletgazdák is távoztak

Búcsúztunk Michael Gleasontól, a Pierce Brosnan főszereplésével készült sorozat, a Remington Steele egyik ötletgazdájától, és elhunyt idén Jimmy Perry is, aki alkotótársával, David Crofttal együtt olyan népszerű angol sorozatokat készített, mint a Csengetett, Mylord?, Az ükhadsereg vagy az It Ain't Half Hot Mum.

Jimmy Perry Az ükhadsereg című nagyjátékfilm januári premierjén Forrás: Justin Tallis / AFP

Meghalt Kevin Curran író-producer is, aki összesen 15 éven át dolgozott a Simpson család-on. Az alkotó három Emmy-díjat is nyert, további hármat pedig azzal zsebelt be, hogy tagja volt a Late Night With David Letterman című talkshow írói gárdájának is.

Szeptember 28-án, 93 éves korában halt meg Agnes Nixon, aki több legendás amerikai szappanopera ötletgazdája, forgatókönyvírója, producere volt, Parkinson-kórban szenvedett. A nők televíziós térnyerésének úttörőjeként számon tartott szakember megreformálta a szappanoperák világát azzal, hogy bevitte a tradicionális műfajba a mindennapi élet hétköznapi problémáit.

Hatvanhárom évesen meghalt Vernon Kifer: a szitkomspecialistának tartott tévés a Jóbarátok mind a tíz évadában dolgozott, sőt, még a spinoffjában, a Matt LeBlanc főszereplésével futó Joey-ban is ott volt operatőrként.

Itthon is voltak veszteségek

Hosszú betegeskedés után, 64 éves korában halt meg Némedi Mari, aki rengeteget szinkronizált: sokan szerették többek között a Két pasi meg egy kicsi Bertájaként is, de hallottuk a Vadmacská-ban, a Váratlan utazás-ban, a Szívtipró gimi-ben, a Vad Angyal-ban, az Esmeraldá-ban, a Shark-ban,A körzet-ben, a Family Guy-ban, a South Park-ban.

Némedi Mari is idén hunyt el Forrás: Magyarszinkron.hu

Január 26-án meghalt Versényi László színész: ő volt a Knight Rider sorozatok beszélő autójának, K.I.T.T.-nek a hangja, de dolgozott a 24, az Onedin család, A klinika, Az Alfa Holdbázis, a Dallas, a Magnum szériákban, sok száz másik produkció mellett.

Makay Sándor decemberben távozott, ő volt többek között Lord George Meldrum magyar hangja a Csengetett, Mylord? című sorozatban, Hans Geering kapitány hangja a Halló, Halló! sorozatban, a Bridget Jones naplójá-ban Mr. Darcy, a Harry Potter-ben pedig Albus Dumbledore.

Makay Sándor Forrás: MTI/Kollányi Péter

Életének hetvenegyedik évében, váratlanul meghalt Aigner Szilárd, akit a nézők több csatornán is láthattak: mondott időjárás-jelentést a Magyar Televízióban, később az RTL Klubon, majd az ATV-n is. Felesége Pártai Lucia volt, munkásságát a Magyar Televízió Nívódíjával és az Aranyszarvas-díjjal ismerték el.

Aigner Szilárd 70 éves volt Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Szeptember 30-án meghalt a korábban Szalai Anettként ismert Fürge Anett, akinek számos riportját láthatták a Fókuszban az RTL Klub nézői. 2006-ban diagnosztizáltak nála mellrákot, azóta küzdött a halálát okozó betegséggel, dokumentumfilmet is forgatott magáról Mellbevágó címmel.

Kilencvenéves korában halt meg P. Debrenti Piroska, a Magyar Rádió volt bemondója, 1953-tól dolgozott főként a Kossuth rádió és a Bartók rádió műsorainak bemondójaként: közreműködött egyebek mellett a Ki nyer ma? című zenés vetélkedőben, színházi közvetítésekben, tudományos és kabaréműsorokban is.

2016-ban meghalt Kele Andor, aki operatőrként több ismeretterjesztő filmben közreműködött, és Szabó Tibor, aki a TV2 Tényektől igazolt az ATV-hez, munka közben lett rosszul. Életének 47. évében, tragikus hirtelenséggel halt meg Wels Péter Mátyás, a Tények riportere: a TV2 munkatársa 1998-ban kezdett gyakornokként a csatornánál, azóta rengeteg interjút, riportot készített a cégcsoport hírműsorai számára.

Wels Péter Mátyás Forrás: Facebook/Wels Péter Mátyás

Meghalt a magyar származású színész, Mészáros Michu Mihály, 76 éves korában kómába esett a nagyszájú űrlény, Alf magyar megformálója, és június 13-án meg is halt. A mindössze 83 centis Mészáros Mihály az amerikai cirkuszokból érkezett a filmek és sorozatok világába a 80-as években, és karrierje legismertebb állomását az Alf című vígjátéksorozat jelentette. A címszereplő földönkívüli (aki hajótörést szenved a Földön, de egy amerikai család befogadja) ugyan egy bábfigura volt, de a szakmában csak Michunak becézett Mészáros bújt a szőrös idegen bőrébe, ha annak nemcsak ülnie, de mozognia is kellett.

Mészáros 'Michu' Mihály 76 éves volt Forrás: Vestron Pictures

Hosszú a névsor

Képtelenség lenne a televíziózás minden idei halottját felsorolni, sajnos sokan voltak. Távozott közülünk többek között még Stuart Nisbet, John McMartin, Fritz Weaver, Alan Thicke és Noel Neill is, ő játszotta elsőként Superman nagy szerelmét, Lois Lane-t. Nincs már köztünk Bernard Fox, Ron Glass, valamint karácsonyeste halt meg Liz Smith színésznő, aki 95 éves volt, számos filmben, sorozatban játszott egészen 2013-ig, az utóbbi két évtizedben excentrikus öreglányokat alakított.