Ezek voltak 2016 legnézettebb tévéműsorai itthon

Szalai Ádám; Dzsudzsák Balázs Magyarország Lettország vb selejtező Riga
Riga, 2016. október 10. Vida Máté, Szalai Ádám és Dzsudzsák Balázs (b-j) ünnepli a csapat győzelmét a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokság selejtezőjének B csoportjában játszott Lettország - Magyarország mérkőzés végén a rigai Skonto Stadionban 2016. október 10-én. A magyar válogatott 2-0-ra győzött. MTI Fotó: Kollányi Péter
Vágólapra másolva!
2016 egyértelműen a magyarok Eb-szerepléséről szólt a tévében, idén a legnézettebb műsorok a hazai válogatott meccsei voltak. De vajon a Sztárban sztár, az X-Faktor vagy A Nagy Duett döntőjét nézték többen? Mindjárt kiderül. 
Vágólapra másolva!

2016 különleges év volt a hazai futballrajongók számára, hiszen a magyar válogatott több mint negyven év után ismét kijutott a labdarúgó Eb-re. Hogy nyilvános helyeken, kocsmákban, kivetítőkön mennyien követték a csapat meccseit, azt csak megbecsülni tudnánk, a tévé előtt ülőket viszont mérte a Nielsen, ezekből az adatokból is sok minden kiderül.

A magyar meccsek sokakat megmozgattak Forrás: MTI/Kollányi Péter

Az idei év legnézettebb tévéműsora Magyarországon a teljes lakosságban a magyar–belga mérkőzés volt, az M4 Sporton 2 millió 829 ezren követték, ilyen nézettségre az elmúlt években csak áhítozhattak a hazai csatornák.

A dobogó másik két fokán ugyancsak az Eb meccsei foglalnak helyet, a Portugália ellen játszott döntetlent is kétmillió feletti néző látta, az Európa-bajnokság döntője pedig 1 millió 753 ezer nézőt vonzott.

Mutatjuk egy táblázatban a 2016-os év tíz legnézettebb műsorát a teljes lakosságban, itt minden produkció a legnépszerűbb adásával szerepel – így például a magyar–osztrák vagy a magyar–izlandi meccs sem látszik külön, miután azokat is Labdarúgó Eb-mérkőzés – csoportmérkőzés címen listázta a Nielsen.

Forrás: Origo / Nielsen Közönségmérés

A táblázatból az is kiderül, hogy a saját gyártású szórakoztató műsorok terén a TV2 vitte a pálmát, A Nagy Duett és a Sztárban sztár döntője is bőven egymillió feletti nézőt ültetett le a képernyő elé.

A 18–49-es célcsoportban ugyanúgy néz ki a dobogó, a negyedik helyre viszont feljött az örök karácsonyi kedvenc, a Reszkessetek, betörők!. Ennél a korosztálynál a klasszikus vígjáték második része is befért a legjobb tízbe, az X-Faktor pedig megelőzte a TV2 show-it. Mutatjuk az ötven év alattiaknál elért nézettséget is:

Forrás: Origo / Nielsen Közönségmérés

Az év legmagasabb közönségarányára érdemes még felhívni a figyelmet, ilyen utoljára talán akkor alakult ki, amikor még csak két csatorna közül választhattak a hazai tévézők: a magyar–portugál meccs 73,3 százalékos eredménnyel zárt, vagyis az éppen tévézők közül ilyen arányban kapcsoltak az M4 Sportra.

2016 mozgalmas, izgalmas év volt a magyar televíziózásban is, de szinte biztos, hogy jövőre sem fog egyetlen műsor sem elérni közel hárommilliós nézettséget – mint látható, idén A Nagy Duett nyert volna 1,55 millióval, ha nincs foci-Eb és magyar szereplés.