Pély Barna: Messzebb jutottam, mint amit gondoltam

Pély Barna
Vágólapra másolva!
Pély Barnát a Megasztár után tíz évvel ismét zsűritagként láthatjuk egy zenés tévéműsorban, csak éppen most gyerekek produkcióit értékeli a Sztárban sztár + 1 kicsi-ben. Rájött, hogy szeret nevetni önmagán, egy hasonló műsorba más miatt nem tudna versenyzőként beugrani, a saját gyerekét viszont bármikor elengedné a show-ba. És hogy mi lenne a legfontosabb tanácsa a zenei pályára készülő kamaszoknak? E-mailben küldött válaszaiból ez is kiderül.
Vágólapra másolva!

Habozás nélkül vállalta a Sztárban sztár + 1 kicsi-t?

Azt nem mondanám, hogy nem gondolkodtam rajta. Tíz éve nem vállaltam hasonló televíziós szereplést, de ennél a műsornál úgy éreztem, érdemes benne részt venni. Izgalmasnak ígérkezett az ötlet, és most már látom, hogy magas színvonalon valósult meg. Nagyon jók a szereplők és a stáb is. Öröm velük dolgozni.

Ez teljesen más, mint a Megasztár Fotó: Wlcsek András

Milyen volt a Megasztár után visszaülni a zsűriszékbe?

Ez egy teljesen más "zsűriszék". Itt nem múlik a döntésemen egy versenyző élete. Másrészt professzionális művészek munkálkodnak csodás dalokon rendkívül tehetséges fiatalokkal, és erről kell véleményt mondani. Sokkal könnyebb. Mindemellett azt gondolom, hogy egy ilyen színvonalas gálaműsor igenis hozzáad a zenei kultúránkhoz. Nem egy alibi műsor.

Nyilván mindenkinek mást jelent az, hogy milyen egy magas színvonalú előadás. Itt jó sok ilyet láthatnak és hallhatnak a nézők.

Zsűrizett közben a képernyőn kívül is, esetleg megyei tehetségkutatón, szavalóversenyen, bárhol?

Persze! Évente többször meghívnak regionális énekversenyekre, és próbálom segíteni a fiatalokat és a szülőket a véleményemmel. Minden fiatal élete fontos, és fontos, hogy milyen értékrend szerint éli az életét. Még az is, hogy egy dalt hogyan, vagy mi miatt énekel el. A zene közelebb viszi az embert a fontos érzelmi értékekhez, és közelebb vihet egymáshoz is minket. Felszabadít.

A zene közelebb hozhat minket egymáshoz Fotó: Wlcsek András

A Megasztár-t nézte, miután távozott a zsűriből? Látott ott valakit azóta, aki nagyon megfogta?

Nagyon sok tehetség van. Soha nem az adott pillanatban derül ki, hogy ki mire képes. Rengeteg kitartás kell a tehetség és a rátermettség mellett ahhoz, hogy egy előadóművész érvényesüljön hosszú távon. Nagyon sok koncertre járok, mert alapvetően az élő zenélésben hiszek. Nem emelnék ki senkit, ha nem baj!

Nem bánja, hogy most "csak" a Super TV2-n láthatjuk, nem az anyacsatornán?

Nem hiszem, hogy bánni kellene, mert ahhoz képest, hogy ez egy fizetős prémium csatorna, mégis az élvonalban van a műsor nézettsége, köszönhetően a szereplő művészeknek és a produceri teamnek. Fura, hogy felmerül egy interjúban, hogy ha prémium csatornán szerepelsz, az ma Magyarországon "csak"-nak számíthat.

A műsorban a szünetek a legfontosabbak Fotó: Hevesi Norbert

A mostani zsűritársaival milyen a viszonya, találkoztak már korábban is esetleg?

Természetesen találkoztunk, bár mindenki a saját útját járja. Vannak csatlakozási pontok tévében, rádióban, fellépéseken. Anitát és Ferit már régóta ismerem, és már több mint tíz évvel ezelőtt is sokat beszélgettünk az élet nagy dolgairól. A Megasztár még sehol nem volt.

Szerintem jó kis csapat vagyunk. Egyre jobban érezzük egymás gondolatait mint zsűritagok és mint emberek. Nyilván számít, hogy műsoron kívül is többet beszélgetünk. Sokszor a szünetek számunkra a legfontosabbak.

Ha lenne ilyen korú gyereke, elengedné egy hasonló show-ba?

Ide igen. Főleg, ha az egyik tehetséges barátommal énekelhetne. Ebben a művészgárdában több is van.

Hogy tetszett, amikor önt utánozták Szandiék?

Elképesztő volt. Nem számítottam rá, hogy ennyire jó lesz. Rendkívüli mértékben komolyan vették a feladatot. Szeretem, amikor a komoly hozzáállás miatt válhat valami szórakoztatóvá. Még akkor is, ha engem figuráznak ki. Rájöttem, hogy szeretek nevetni magamon. Már nem eszem olyan forrón a kását!

Mi lenne a legfontosabb tanács, amit adna egy zenei pályára készülő gyereknek, kamasznak?

Van egy pár dolog, de megpróbálom kiemelni a legfontosabbakat. Légy hű önmagadhoz! Tanulj, és fejleszd magad folyamatosan! Tanulj önmenedzsmentet! Ne feledd, honnan jöttél!

Ön ott tart ma, ahol elképzelte magát, mondjuk, tizennégy évesen?

Szerencsésnek érzem magam, mert messzebb jutottam, mint amit gondoltam. Habár a vágyaimnak nincsenek határai. A képzelet határtalan, és nem lehet érezni a távolságot, hogy milyen messze is vagy a valamitől, amit elképzeltél. Amikor ott vagy, akkor talán megfogalmazod, de már új dologra vágysz. Legalábbis én igen. A United mellett alapított B the First nevű zenekarommal most ünnepeltük az 5. szülinapunkat.

ami azt jelenti, hogy egy szál gitárral és egy stompboxszal kiülök a színpadra, és szerzői esteket tartok Magyarországon, Erdélyben és Nyugat-Európában egyaránt.

Versenyzőként vállalná a következő Sztárban sztár-t?

Ezen még nem gondolkodtam, de most, hogy szóba került, úgy érzem, hogy egy ilyen komoly felkészülésre nem biztos, hogy lenne időm hétről hétre, és ennél maximalistább vagyok.