Mi az ördögért visel fehér kesztyűt rengeteg állatfigura?

Vágólapra másolva!
Piperkőc ficsúrok az állatok, netán fertőzéstől rettegő hipochonderek? Ennek a roppant fontos kérdésnek ment utána a Vox.
Vágólapra másolva!

Világszerte milliók nőttek fel a Disney karaktereinek kalandjait nézve, és közülük sokaknak feltűnhetett, hogy több állatfigura kesztyűt visel, mintha legalábbis egy sebészprofesszor, angol komornyik lenne, netán egy londiner egy hatcsillagos hotelben. Mi szüksége van Miki egérnek és társainak a kesztyűre, milyen úri szeszély miatt visel egy animációs állat ilyesmit?

Az animáció hőskorában még nem volt ilyen, nézze csak:

Az egyik logikus magyarázat a később felbukkanó fehér kesztyűre, hogy régen a rajzfilmek nem számítógépes animációval készültek, hanem kézi rajzzal: egy figura pár másodperces mozgásához több száz, majdnem egyforma grafika kellett, és a készítők nyilván azzal már nem akartak vesződni, hogy az ujjakat, körmöket is precízen megrajzolják – ezerszer, majdnem ugyanúgy.

Továbbá a fekete-fehér filmek korában jártunk még akkor, sok sötét vagy fekete állatnak abszolút nem lehetett kivenni a kezét, az ujjait, pláne, ha ökölben voltak. Mint a fenti két képen látható, a kócos Miki egér 1927-ben még nem fehér kesztyűben tette a dolgát, ahogy kollégája sem – de nem is látszódtak az ujjaik.

1929-ben aztán történt valami

1929-re azonban hirtelen fehér kesztyű került Miki egérre, mint ahogy a lenti két képen is látható, noha abban zongorázni nem lehetett épp egyszerű. A rágcsáló ugyan nem ember, de emberi dolgokat művelt már ekkor, nadrágban, cipőben.

Walt Disney erről a kesztyűproblémáról úgy nyilatkozott egykor, hogy nem akarták, hogy egérszerű karmai legyenek a főhősnek, hiszen épp az volt a cél, hogy humanizálják, emberszerű karakterré tegyék. „Úgyhogy ráadtunk egy kesztyűt" – írta.

A kesztyűs őrület aztán elterjedt, használták teljesen indokolatlanul vízforralók, lábasok, kamerák, de még Pinokkió is, akinek – fabábú lévén – aligha fázott a keze.

A végére még van nekünk egy Tapsi Hapsink a Warnertől, persze fehér kesztyűben, illetve egy jelentősebb Disney-csapat, ahol Plútó kutyának nincs kesztyűje – igaz, ő az egyetlen, aki négykézláb mászkál.

Forrás: warner bros
Forrás: disney