Vagyonokat keres a legismertebb magyar származású színésznő

The 2015 NBC Upfront Presentation Red Carpet Event GettyImageRank2 Presenting VERTICAL USA New York City Radio City Music Hall Mariska Hargitay Arts Culture and Entertainment Attending 2015 NBC Upfront PersonalityInQueue FeedRouted_NorthAmerica
NEW YORK, NY - MAY 11: Mariska Hargitay attends The 2015 NBC Upfront Presentation at Radio City Music Hall on May 11, 2015 in New York City. Slaven Vlasic/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Ha Mariska Hargitay nevével találkozik az ember, magyarként egyből felismeri, hogy honfitárssal van dolga – a Különleges ügyosztály világszerte ismert színésznője azonban a kaliforniai Santa Monicában született, és az amerikai nézők sem feltétlenül tudják, hogy honnan származik. Az édesanyja az ötvenes évek szexszimbóluma, Jayne Mansfield volt, két bátyját mégis Miklósnak és Zoltánnak hívják. Ki ez a nő? 
Vágólapra másolva!

Az amerikai tévéipar egyik legjobban fizetett drámai színésznője történetesen magyar származású: Mariska Hargitaynak hívják, 1999 óta láthatjuk az Esküdt ellenségek testvérsorozatában, a Különleges ügyosztály-ban. Munkájáért a 2015-ös évre 11 millió dolláros gázsit zsebelt be, ezzel az összeggel kicsivel Ellen Pompeo mögött, Julianna Margulies előtt végzett a Forbes által összeállított listán.

Mariska Hargitay 2015-ben Forrás: AFP/Slaven Vlasic

A színésznő teljes neve Mariska Magdolna Hargitay, két keresztneve Mária Magdolnára utal, katolikus hitben nevelték. Édesanyja a Golden Globe-díjas Jayne Mansfield volt, aki 1967-ben meghalt egy autóbalesetben – a kocsi hátsó ülésén az akkor hároméves Mariska és két bátyja, Miklós és Zoltán is ott volt, ők megúszták kisebb sérülésekkel.

Édesapjuk az 1926-ban Budapesten született Hargitay Miklós volt, aki 1947-ben az Egyesült Államokba emigrált, aztán testépítőként, Mickey Hargitay néven megszerezte a Mr. Universe címet 1955-ben. Szomjas György 1988-ban filmet is forgatott róla – ez volt a Mr. Universe –, lánya pedig a világ talán legismertebb magyar származású színésznője lett, miután a Különleges ügyosztály-ban már tizennyolc éve játssza Olivia Bensont.

Szépségkirálynőből lett tévésztár

1982-ben Mariska még Beverly Hills szépe volt, két évvel később viszont már tévés, filmes munkákat is kapott, 1984-ben a Vérszomjas szörnyecskék-ben láthatták először a nézők. Első komolyabb tévés szerepéhez 1986-ban jutott, a Downtown című sorozatban már 14 epizódban játszott.

Mariska Hargitay és Chris Meloni a Különleges ügyosztályban Forrás: Kobal / The Picture Desk

Szomjas György Mr. Universe-ében apja mellett ő is megjelent, ugyanabban az évben pedig a Falcon Crest egyik sztárjává vált. Számos vendégszerep után a Tequila és Bonetti-ben láthattuk több epizódban, majd a Vészhelyzet-ben is feltűnt, 1999 óta pedig a Különleges ügyosztály nyomozójaként ügyködik, a szerepét az alkotó, Dick Wolf egy másik sorozatában, a Bűnös Chicagó-ban is megismételte.

Minden nyáron a Balatonnál

Férje a német származású Peter Hermann – aki alkalmanként a Különleges ügyosztály-ban is megjelenik –, három gyerekük van, ebből kettőt örökbe fogadtak 2011-ben, vér szerinti fiuk 2006-ban született.

A színésznő a gyökereit sem felejtette el, egy korábbi interjúban elmesélte, hogy kislánykorában minden évben Magyarországon nyaralt, a balatonkenesei rokonok mellett Budapesten is sok időt töltött:

Mi, magyarok a pénzügyi sikerek mellett a szakmaiak miatt is büszkék lehetünk rá, a Különleges ügyosztály-ban játszott szerepéért Mariska Hargitay Golden Globe- és Emmy-díjat is nyert, utóbbira másik hét alkalommal is jelölték.

Más projekten jelenleg nem is dolgozik, alapítóként viszi azonban a Joyful Heart Foundation nevű alapítványt, amely a szexuális bántalmazást vagy családi erőszakot átélteket segíti – a szervezetet az után hozta létre, hogy az ilyen helyzetben lévők közül sokan írtak neki a szerepe miatt.

Szerinte beszélni kell a szexuális erőszakról Forrás: AFP/Getty/David Livingston

"A társadalom továbbra is megbélyegzi a szexuális támadások túlélőit a főiskolai kampuszokon és más helyeken, legyen szó nőkről vagy férfiakról. Ennek véget kell vetni. Le kell rombolnunk azokat a mentségeket, amelyek szentesítik a szexuális erőszakot. Gyakran és nyíltan kell beszélnünk erről a témáról, mert a bűnözők attól erősödnek, hogy mi csendben vagyunk" – mondta ezzel kapcsolatban.