Tarzan magyar uralkodó, Brutus Ady Endre fia volt

Tarzan legendája
Vágólapra másolva!
A Szerencsekerék-ben hallott "Tudja, hol szeret a cápa" után nemrég megszületett a hazai kvízműsorok második klasszikus bakija is: a Maradj talpon! egyik versenyzője szerint létezett Tarzan nevű magyar király, aki ráadásul épp 300 éve született. A műveltségi vetélkedőkben természetesen külföldön is megfordultak már kevésbé jó képességű játékosok, belőlük is bemutatunk párat.
Vágólapra másolva!

Sokaknak már biztosan szembejött a neten egy nálunk is megjelent videó a Maradj talpon! közelmúltbeli adásából, amelyben az egyik versenyző a "Melyik uralkodónk született épp 300 éve?" kérdésre a M-R-A T-R-Z-- betűsorra nem vágta rá egyből Mária Terézia nevét, helyette Tarzant emlegette:

A hasonló melléfogások közül itthon valószínűleg a Szerencsekerék egyik válaszára emlékszünk a legtöbben. A játékos a "Szólás" kategóriában azt találta mondani a "Tudja, hol szorít a cipő" helyett, hogy

– csoda, hogy akkor a műsorvezető és a közönség is kibírta nevetés nélkül:

A Viasat3 vetélkedője, az Észbontók ehhez képest már direkt kevéssé intelligens – netán jól színészkedő – játékosokat szerepeltetett: akadt a műsorban olyan, aki szerint a honfoglalás 1956-ban zajlott, más szerint Brutus Ady Endre fia volt, de volt olyan is, aki simán megtette Grönlandot az Antarktisz fővárosának.

Külföldön sem ritka a hülyeség

A DigitalSpy is épp a napokban rukkolt elő egy összeállítással, amelyben a brit vetélkedőkben valaha adott legnevetségesebb válaszokat listázta, íme, ezekből néhány:

  • A The Chase-ben a műsorvezető arra kérte az egyik versenyzőt, hogy nevezze meg azt az ismert természetfilmest, akiről elnevezték az Attenborosaurus nevű dinoszauruszt, de a játékos inkább passzolt. (A 90 éves David Attenborough közben új sorozattal készül.)
  • A Tipping Point egyik játékosa szerint Peter Schmeichel Németország kapuját védte 1991 és 1999 között – holott a kérdés úgy szólt, a neves kapus melyik brit futballcsapatban jeleskedett ebben az időben. Peter Schmeichel amúgy dán, nem lehetett volna német válogatott.
  • Ugyanebben a műsorban mondta valaki, hogy a karácsonyt hagyományosan szerdán ünneplik az Egyesült Királyságban.
  • "Ki ellen követett el merényletet Lee Harvey Oswald Dallasban?" – jött a kérdés a Pointless-ben, mire a válasz Jockey volt a Dallas-ból.
  • A "Hány Henrik nevű uralkodója volt Angliának?" kérdésre volt, aki azt tudta mondani, hogy "VIII. Henrik megvan... Akkor talán három?"
  • Akadt, aki szerint a hatnapos háborúként emlegetett arab–izraeli konfliktus tizennégy napig tartott, mások szerint Barcelona egy ország, Hitler keresztneve pedig Heil volt.

Európa is egy ország

Láttunk már marhaságokat tévés vetélkedőkben a magyar és brit show-kon kívül is, az interneten egy időben egy amerikai énekesnő, Kellie Pickler szereplése is terjedt, itthon is biztosan sokan látták. Tőle az Okosabb vagy, mint egy ötödikes? tengerentúli adásában kérdezték meg, hogy melyik európai ország fővárosa Budapest – mire ő azt gondolta, beugratós kérdésről van szó, addig ugyanis úgy tudta, hogy Európa maga egy ország.

Volt olyan is korábban, egy amerikai show-ban, hogy a "mi történt Dallasban 1963. november 22-én?" kérdés után (amely a Kennedy elleni merényletre utalt), a játékos válasza ez volt: "Nem tudom, akkoriban nem néztem a sorozatot." Nem vicc, a párbeszéd tényleg elhangzott egy tévéműsorban.

Pár további érdekes párbeszéd:

- Melyik amerikai színészhez ment feleségül Nicole Kidman?
- Forrest Gumphoz.

- Melyik az a Bob Hoskins-film, amely egyben egy Da Vinci-kép címe is?
- Roger nyúl a pácban.

- Melyik európai városban nyílt meg az első operaház 1637-ben?
- Sydneyben.

- Meddig tartott a hatnapos háború Egyiptom és Izrael között?
- (hosszas gondolkodás után) Tizennégy napig.

- Ki volt az a dzsungellakó, liánon csimpaszkodó, egy szál ágyékkötős hős, akit Johnny Weismüller is alakított?
- Jézus.

Sárkányölő Szent György és C-vitamin

Ostoba válaszok tekintetében mi, magyarok sem vagyunk elmaradva, arra a kérdésre, hogy ki vont ki először C-vitamint a paprikából, volt már, aki Szent-Györgyi Albert helyett Sárkányölő Szent Györgyöt adta meg válaszként.

A világ talán legtöbb országába átvett vetélkedőben, az itthon Legyen Ön is milliomos! címmel adott műsorban is találkozhattunk pár kevéssé esélyes versenyzővel – közülük most csak kettőt mutatunk, habár tudnánk többet is. Az alábbi videón látható játékos például úgy vélte, hogy a felsorolt turistalátványosságok közül

nem a Lenin-mauzóleum, hanem a Stonehenge fenntartásához van szükség balzsamozó folyadékra,

lentebb pedig egy spanyol játékos úgy okoskodott, a G-pont az általános gravitáció középpontját jelöli: