Héder Barna: A Maradj talpon! nagy szabadságot is ad

Vágólapra másolva!
Harminc év televíziós rutinnal el tud vezetni egy kvízt, de készülnie is kell jócskán, éjjel kettőig-háromig fennmarad, hogy kellőképpen tájékozott legyen a témákban. Hétfő este kezd a Duna TV kvízében új műsorvezetőként Héder Barna, aki közben megmaradt az M4 sportigazgatói posztján is.
Vágólapra másolva!

Nem tart attól, hogy a Maradj talpon! túlzottan is Gundel Takács Gábor arcához kötődik?

Logikus a kérdés, de nem tartok tőle. Ő Gundi-műsort csinál, én meg Héder-műsort, mások vagyunk. Igazából nem is voltam nagyon otthon ebben a kvízben, így a próbafelvétel előtt meg kellett néznem alaposabban pár adást. Azonban nem akartam nagyon elmélyedni benne, nehogy a hozzá köthető gesztusokat akaratlanul is átvegyem.

Forrás: MTVA

Beszélt vele a megkeresés után?

Együtt dolgoztunk egykor a TeleSportban: mindig is jó volt a kapcsolatunk, noha nem szoros. Tavaly aztán idekerültem az M4 Sport élére, utána újra sokat beszélgettünk, mondhatom, nagyon jó a viszonyunk. Amikor az első telefont kaptam, hogy lenne velem próbafelvétel, felhívtam őt. Jelzem, addigra ő már magától kiszállt ebből a sztoriból, tehát szó sincs arról, hogy én bárkit kitúrtam volna.

Úgy vélem, ha a tévéző követi a kvízt, és közben jól érzi magát, a műsor házigazdájának személyétől függetlenül, akkor jó, az a lényeg. Harminc év televíziós múlttal pedig talán lehetek elég magabiztos.

Forrás: MTVA

Milyennek látja ezt a kvízt belülről?

Ez egy profi televíziós termék, a felkészüléstől a lebonyolításig, minden részében. Televíziós szempontból itt lubickol az ember, mindig új ingerek érik, új arcok tűnnek fel. Ami nekem az egyetemen az erősségem volt, az a rövid távú memória: bármilyen vizsgára fel tudtam készülni, de a hosszú távú emlékezetem már nem volt olyan jó. Itt pont a rövid távú memóriára van szükség, bár tudom, hogy a rengeteg információ egy része egy hét múlva már törlődik is. Sok érdekességet tanulok közben, azt is tudom már, hogyan működik a bányászlámpa!

Mennyi kötöttség és mekkora szabadság van a Maradj talpon! esetében?

Rengeteg a kötöttség, de az a sok ember, akivel kommunikálni kell egy adás alatt, nagy szabadságot ad. Ha megfelelőek az alanyok, akkor ez a műsor egy aranybánya. Vannak ugyanis olyan tévéműsorok, ahol csak egy-két vendég, játékos van, az persze másfajta kommunikációt igényel: itt azonban valaki attól is lehet érdekes, ha a maga módján unalmas. Ha feltűnik, hogy egy másik játékos gyorsan reagál, vicces, akkor vele többet lehet beszélgetni.

Forrás: MTVA

Hogy állnak a felvételekkel?

Hétfőn már én leszek képernyőn. A múlt héten vettük fel az elő hat adást, ezen a héten meg még kilencet. Az eleje mindenképp bemelegítés volt nekem, meg kellett szokom, merre kell menni a stúdióban, milyen sarokpontok vannak, mikor mit kell mondani, hogyan működik a rendszer. Ez idővel tényleg elkezdett működni, tegnap már stand-up comedy jellegű jeleneteket hozott a műsor a nézők részéről is: nagyon vidám volt a felvétel, és ez engem optimizmussal töltött el.

Mi volt a legnehezebb eddig?

A felkészülés része elég brutális. Nem a tévés része, mert abban van rutinom, hanem a tudásanyag, amit meg kell szereznem a felvétel előtt. Úgy tűnik néha, hogy visszajöttek az egyetemi éveim,

Természetesen sem a családot, sem az M4 Sportot nem akarom kiiktatni az életemből, és ha nem a stúdióban vagyok, akkor éjjel kell felkészülnöm. Ha viszont nem alszom ki magam rendesen, akkor meg az lehet a probléma.

Forrás: MTVA

Végig tud koncentrálni?

Egy nap három adást veszünk fel, szerencsére végig tudok koncentrálni. Az ember idővel megtanul mozogni, viselkedni felvétel során, én pedig a kamera előtt és mögött ugyanaz vagyok.

Az M4 Sportnál végzett munkáját mennyiben befolyásolja a vetélkedő felvétele?

A forgatási napokon nem tudok bent lenni, mert ha Maradj talpon!-felvétel van, az egész nap tart. Ilyenkor csak az ebédszünetben tudok e-mailt nézni, telefonokat intézni. Az elmúlt egy évben drasztikusan átalakítottam az M4 Sport szerkesztőségét, a társaság szakmailag nagyon képzett és igen motivált, tehát egy-két napra bátran ott tudom hagyni őket.