Bernáth József: Nagyon szigorú voltam, de nem bánok semmit

2017.03.17. 11:19

Bár már jó ideje nincs állandóan képernyőn, Bernáth Józsefet nem felejtették el a nézők: az utcán máig megállítják az emberek, és szívesen mennek el olyan rendezvényekre, ahol megkóstolhatják a főztjét. Több tévés megkeresése volt az elmúlt hónapokban, de egyelőre nem tervezi a visszatérést, más munkáira és a feltöltődésre koncentrál. Ha ideje engedi, belevág a negyedik szakácskönyv elkészítésébe is, a főzőkurzusain pedig továbbra is lehet tanulni tőle – ezekről mesélt az Origónak.

Jó ideje nem láthatták a nézők a képernyőn. Mivel foglalkozik mostanában?

Két héttel ezelőtt a Konyhakiállításon volt több főzőbemutatóm, március közepétől számos vidéki és pesti étteremben is vendégszerepelek, így bárki számára kóstolható a főztöm. Áprilistól pedig azt csinálom itthon is, amit kint Londonban a legjobban szerettem: tematikus rendezvényekre készítünk különleges, személyre szabott ételeket. Ez most számomra a legizgalmasabb feladat, mert minden alkalommal új menüsort kínálunk. Nagyon jó látni, hogy végre van igény Magyarországon is a minőségi cateringre.

Bárki számára kóstolható a főztjeForrás: Bernáth József

Vannak képernyős tervei, visszatérne a tévéhez?

Volt néhány felkérés az elmúlt hónapokban, de csak olyanba vágnék bele, amit igazán a sajátomnak érzek. Most a cateringgel jött leginkább ez az érzés. Újra napi rendszerességgel alkothatok a konyhámban, és rengeteg új emberrel találkozom. Szükségem van erre a típusú feltöltődésre, hogy meg tudjak újulni. Például a múlt héten egy szakácskonferencián jártam Párizsban, ahol olyan új technikákkal és alapanyagokkal találkoztam, amik még nem ismertek itthon. Egy forgatás mellett ilyenekre nem lenne lehetőségem.

Az RTL Klub délutánonként ismétli A konyhafőnök első szériáját. Milyennek látja magát utólag, mennyire volt szigorú a versenyzőkkel?

Az első széria a legnagyobb kedvencem. Az ismétlés óta két akkori versenyző is felhívott, hogy bezzeg a második és a harmadik szériában már nem voltam ennyire véreskezű a jelentkezőkkel, mint ebben. Ahogy belenéztem, igazuk volt: a legkomolyabb követelmény tényleg a legelsőben volt. Ettől függetlenül nem bántam meg semmit, ráadásul visszanézve most is képes vagyok izgulni értük.

Az első szériábanForrás: Hajnal András

Hasonló zsűrizős szerepet vállalna újra?

Azt vettem észre a visszajelzésekből, hogy azért szeretnek a nézők, mert értékeléskor mindig őszinte voltam. És amellett, hogy felhívtam a versenyzők figyelmét a hibákra, adtam nekik néhány tippet is, amit később tudtak használni, és jobb szakácsokká váltak. Ezért az élményért nagyon szívesen vállalnám újra egy főzős tehetségkutatóban a zsűri szerepét. Addig is pedagógusként próbálom továbbadni azt a tudást, amit külföldi és itthoni éttermekben sajátítottam el.

Ki jelentkezhet a főzőkurzusba?

A kurzusaimra bárki jelentkezhet. Erre a Miele oldalán van lehetőség, kulináris praktikák menüpont alatt. A környezet és a gépek profik, így aki először jön, megilletődik, de mivel mindig mindent részletesen elmagyarázok, így a tanfolyam végeztével a résztvevők bátrabban mernek belevágni bármilyen konyhai munkába. Sajnos havonta csak kettő fér bele a naptáramba, de remélhetőleg később ez is változik majd.

Máig szívesen találkozik vele a közönségForrás: Bernáth József

Mennyire tartja fontosnak az online jelenlétet, és milyen a kapcsolata a követőkkel?

Jelenleg a Facebook- és az Instagram-oldalamon lehet követni, hogy épp merre járok, mivel foglalkozom. Tavaly óta sokat tanultam ezek kezelésével kapcsolatban is, így jóval több dolgot tudok megosztani a látogatókkal. Amellett, hogy folyamatosan közzéteszem, hogy hol és mikor lehet velem személyesen találkozni, hamarosan a legújabb receptjeim is felkerülnek.

Ma is előfordul, hogy megállítják az utcán?

Nagyon sokan emlékeznek még rám. Manapság leginkább azzal kapcsolatban szoktak megállítani, hogy a gyermekük vagy ők maguk is valamelyik könyvemből tanultak meg csirkepaprikást, franciasalátát vagy fánkot készíteni. Ez azért is nagyon jó érzés, mert ezeket a recepteket anno édesanyámtól tanultam.

Három könyve is megjelent már, tervez esetleg következőt?

Az áprilisi nemzetközi könyvfesztiválon egyelőre ezt a hármat fogom dedikálni. Aztán majd kiderül, hogy lesz-e időm idén egy negyedikre. A téma és a receptek már megvannak hozzá.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK