Tényleg eltűnt a Lost főhőse

sármos dokik, Matthew Fox, LOST
Vágólapra másolva!
Amennyire kedvelt volt dr. Jack Shephardként, ma legalább olyan keveset tudunk Matthew Foxról, hisz a Lost sikere után kis híján eltűnt a színről: a sorozat vége, vagyis 2010 óta alig láthattuk, de akkor sem volt emlékezetes. Mi történhetett?
Vágólapra másolva!

A Lost egykori dr. Jack Shepardját, Matthew Foxot legutóbb a Csontok és skalpok-ban láthattuk, de elképzelhető, hogy aki nem figyelte a stáblistát, fel sem ismerte, hiszen az amúgy remek, horrorba oltott westernben így nézett ki:

Forrás: RLJ Entertainment

A színész a Lost vége, vagyis 2010 óta nem tért vissza a képernyőre, azóta a Csontok és skalpok-on kívül csak négy filmben láthattuk, nem is mindig főszerepben: A háború császára, Alex Cross, Z világháború, A kihalás szélén – az utóbbi években csupán ezek adódtak az ígéretesebben indult filmográfiához.

Inkább a képernyőn

Foxot korábban is láthattuk már párszor a vásznon – például a Nyolc tanú-ban vagy a Speed Racer – Totál turbó-ban –, az igazán fontos munkáit azonban kezdettől fogva a tévében vállalta. 1992-ben a Wings egyik részében tűnt fel először, majd a Freshman Dorm-ban kapott több epizódra szóló szerepet, 1994-ben pedig már jött is az Ötösfogat, amellyel szélesebb körben is ismertté vált a neve.

Matthew Fox (balra) az Ötösfogat idején Forrás: Fox

Az elsősorban tiniknek szánt drámasorozat öt testvérről szólt, akik elveszítették a szüleiket egy autóbalesetben. Az induláskor 28 éves Fox a legidősebb testvért, a történet szerint 24 éves Charlie-t játszotta, aki szívesen csajozgatott meg lötyögött volna tovább, a tragédia után azonban neki kellett előlépnie a család fejévé.

A sikerek csúcsán

Foxot ez után még A hetedik érzék-ben is láthattuk a képernyőn, a sikerei csúcsán azonban kétségkívül a Lost idején volt, akkortájt világszerte milliók rajongtak érte, jobbára nők. Amikor 2009-ben az AXN Budapestre szervezett koktélpartiján a színész volt a díszvendég,

alig lehetett hozzáférni, szinte nem akadt olyan a tömegben, aki ne szeretett volna közös fotót vele

akkori riportunkban a képeken is jól látható, hogy mekkora volt körülötte a felhajtás.

Sikerei csúcsán, a Lost egyik promóképén Forrás: AFP

Fox már az akkori sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Lost végeztével nem akar több tévés munkát vállalni, hogy minél több időt tölthessen a családjával. A mozifilmek érthető módon rugalmasabb időbeosztást, nagyobb szabadságot engednek meg neki, de ettől még nem kellett volna egyből mellőzötté válnia Hollywoodban. Lássuk hát, milyen okai lehettek még a háttérbe szorulásának!

Nem indult jól a szekér a moziban

Mint arra már utaltunk, hiába próbált Fox a mozi felé tendálni, nem ért el túlzott sikereket. Még a Lost alatt belevágott a Speed Racer-be, amelyet óriási dobásnak, egy franchise sarokkövének szántak az alkotók, de a kritikusok nagyon lehúzták, és a pénztáraknál is nagyot bukott – miközben nem kevés pénzt öltek a megvalósításba.

Az Alex Cross-t szintén figyelmen kívül hagyta a közönség, holott a címszereplő köré épített korábbi darabok, A gyűjtő és A pók hálójában még nagyjából beváltották a hozzájuk fűzött reményeket. Foxnak pedig bizonyára fontos lett volna ez a munka, ezzel szakadt volna el jófiús imázsától, hiszen a Picasso nevű pszichopatát alakította itt, aki pusztán szórakozásból kínzott meg nem egy embert.

A Z világháború még nagyobb dobás lett volna a számára, előzetesen is izgatottan nyilatkozott a projektről – mégis, akik nem figyeltek eléggé, azok nem is látták őt a filmben. Az abszolút főszereplő, Brad Pitt karakterének kollégájaként kezdte, de az újraforgatások, jeleneteinek kivágása után csupán egyetlen képsora maradt, ő volt a pilóta, aki a történet elején egy helikopterrel kimenekítette Pittet és családját a zombik közül. Nem túl nagy szerep, lássuk be.

Forrás: Paramount Pictures

Nem volt jó a sajtója

Persze amellett, hogy színészként nem feltétlenül tudott eleget nyújtani, Fox karrierjének az sem tett jót, hogy egy időben folyamatosan rossz képet festett róla a média. 2011-ben feljelentették fizikai erőszakért, miután egy clevelandi bárból kilépve úgy döntött, hogy felszáll egy privát partibuszra, de nem tudott dűlőre jutni a buszsofőrrel.

A legnagyobb gond az volt, hogy

a buszsofőr nő volt, Fox viszont állítólag olyan durván mellbe és ágyékon ütötte, mintha férfi lett volna.

A színész tagadta az egészet, sőt visszaperelte a nőt, a renoméját azonban így is megtépázta az ügy – főleg, hogy később Lost-beli kollégája, Dominic Monaghan (akivel itt beszéltünk másról) arról írt a Twitteren, hogy nem elszigetelt esetről volt szó, Fox amúgy is többször ütött már meg nőt.

Fizikai erőszakért perelték, ittas vezetésen kapták Forrás: ABC

2012-ben ráadásul ittas vezetésért is letartóztatták – hiába bizonygatta utána, hogy megtanulta a leckét, nem tudni, a közönség mennyire hitt neki.

A fentiek mellett Fox karrierjének betehetett az is, hogy a Lost fináléja sokakat kellemetlen érzéssel töltött el, de egyébként neki is könnyebb dolga lenne, ha beköltözne Hollywoodba, erre azonban nem hajlandó. Oregonban él jelenleg is a feleségével és két gyerekével, talán tényleg nem hiányzik neki olyan sok új szerep.