Gyereksztárok, akik már nincsenek köztünk

Poltergeist, Heather O’Rourke
Heather O’Rourke a Poltergeistban
Vágólapra másolva!
Egyesek közülük egy csapásra ismertek lettek, legtöbbjüket azonban nem névről, inkább arcról vagy filmjeikből, sorozataikból ismerjük – ami viszont közös bennük, hogy mindannyian fájóan befejezetlen, tragikusan korán félbeszakadt vagy erőszakosan félbeszakított pályát hagytak maguk után.
Vágólapra másolva!

Jonathan Brandis

Rövid élete során Jonathan Brandis összesen 49 mozis és tévés alkotásban szerepelt. 1993-ban, 17 évesen kapott főszerepet a SeaQuest – A mélység birodalma című sorozatban, de addig már olyan szériákban és filmekben láthattuk, mint a Bír-lak, a Gyilkos sorok, a Végtelen történet II. vagy a Stephen King: Az.

A magyar nézők ezenkívül az 1992-es Katicák, avagy hajrá csajok! című vígjátékból is ismerhetik: ebben ő játszotta Rodney Dangerfield nevelt fiát, aki lánynak öltözve épül be a férfi által vezetett ifjúsági női focicsapatba.

Brandis annak idején elképesztően felkapott gyerekszínésznek számított: film- és sorozatszínészi munkássága mellett 85 reklámban is szerepelt. Még a középiskolában is többször osztályt ugrott, hogy korábban leérettségizzen, és a karrierjére koncentrálhasson, és valóban elárasztották jobbnál jobb szerepajánlatokkal.

Közvetett módon viszont halálához is ez vezetett. Miután ugyanis 1996-ban elkaszálták SeaQuest című sorozatát, hirtelen drasztikusan csökkent az érdeklődés iránta. Jelentkezett a Star Wars II. rész – A klónok támadásá-ban Anakin Skywalker szerepére, de mint az köztudott, nem őt választották. A 2002-es Bruce Willis-filmből, a Hart háborújá-ból pedig az összes jelenetét kivágták.

Jonathan Brandis az 1992-es A bajnok és a kölyökben Chuck Norrisszal Forrás: Archives du 7eme Art / Photo12

A hatalmas sikert követő mellőzöttség miatt a fiatal sztár depressziós lett, végső elkeseredésében pedig 2003 novemberében felakasztotta magát. Mindössze 27 éves volt. A nyilvánvalón túl korai halála azért is hihetetlenül tragikus, mert még nagy tervei voltak: rendezni szeretett volna, barátai közreműködésével forgatott is videofilmeket. Rendezői bemutatkozása, egy The Slainesville Boys című rövidfilm viszont már csak posztumusz készült el.

Brad Renfro

Az 1982-ben született Brad Renfro szinte egyik napról a másikra lett sztár, amikor 11 éves korában eljátszotta Az ügyfél című thriller címszerepét, Susan Sarandon oldalán. Ezt olyan további minőségi szerepek követték, mint a Pokoli lecké-ben Brad Pitt gyerekkori énjének megformálása vagy Az eminens című Stephen King-adaptáció Ian McKellennel.

Brad Renfro 1994-ben Az ügyfélben Forrás: Archives du 7eme Art / Photo12

A kamaszkorból kinőve Renfrót olyan filmekben láthattuk, mint Larry Clark Genyá-ja, a Tétova tinédzserek, Scarlett Johansson oldalán, vagy az Adrien Brody főszereplésével készült A fiók. Halálakor Brad Renfro éppen a Breat Easton Ellis könyvén alapuló Informátorok-at forgatta Winona Ryderrel, Kim Basingerrel és Billy Bob Thorntonnal.

A 25 éves színész halálát 2008 januárjában herointúladagolás okozta. Renfrónak már 16 éves kora óta voltak problémái a kábítószerrel, ami sajnos nem olyan szokatlan dolog a hirtelen érkezett hírnevet feldolgozni képtelen gyereksztároknál. A színész függősége miatt a törvénnyel is többször összeütközésbe került: egy alkalommal például 10 napot töltött börtönben, amiért egy fedett Los Angeles-i nyomozótól próbált meg drogot vásárolni.

Brad Renfro 2005-ben, A fiók premierjén Forrás: Stephen Shugerman / Getty Images North America / AFP

A sors kegyetlen fintora, hogy Renfro éppen azért választotta a színészi pályát, mert még gyerekként szerepelt egy olyan iskolai produkcióban, amit egy drogellenes szervezet, a DARE szponzorált, és amely a kábítószerek veszélyeire próbálta felhívni a tanulók figyelmét.

A folytatásért lapozzon!