Ezeket a magyar tévéműsorokat szereti a szakma

Gundel Takács Gábor síbalesetet szenvedett, meg kellett operálni, Gundel Takács Gábor, síbaleset, Maradj talpon
Vágólapra másolva!
Március 29-én negyedszerre adták át a Televíziós Újságírók Díját, amely nagyjából a megszűnt Kamera Hungária utódjának is tekinthető, kis túlzással a magyar Emmy. De melyik műsor miért nyerhetett?
Vágólapra másolva!

A Televíziós Újságírók Díja a szakmédia által 2014-ben alapított elismerés, melynek célja, hogy klasszikus kritikai szempontok alapján emelje ki a legjobb magyar tévés teljesítményeket. 11 újság 11, tévével foglalkozó újságírója szavazatai alapján derül ki, mely produkció vagy ki az adott kategória győztese: a díjat pedig a Budapesti Vígadó nagytermében, igényes show és vacsora mellett adták át szerdán, 150, főképp a szakmából érkezett vendég jelenlétében, nívós körülmények közepette (itt olvashat az összes győztesről). Nézzük is át gyorsan, melyik miért nyerhetett!

A Nagy Duett– A TV2 kifejezetten erős hétvégi nagy show-kban, a nyertes mellett a Sztárban sztár is jelölt volt, sőt, tavaly az nyerte épp a kategóriát. A műsor első szériája 2011. áprilisában indult, a műsorvezetők Liptai Claudia és Majka voltak, Trokán Nóra és Molnár Ferenc Caramel nyerte. A kritikai, nézői siker miatt még négy évad készült, a legutóbbit tavaly, amely díjat kapott, Péter Szabó Szilvia és Pachmann Péter nyerte. Talán nem véletlen, hogy épp most vasárnap este 7-kor indul az újabb évad.

Pintér Tibor és Rubint Réka lóháton a stúdióban Forrás: Istvan Ruff

Aranyélet– Sajnos a nagyközönség nem ismeri annyira, amennyire kéne, mert HBO-produkció, azaz legálisan csak az látja, aki előfizető. Nagyhatású, igényes, feszültséggel teli, drámai sorozat, 2015-ben indult: az első és a második évad is megnyerte a „legjobb magyar sorozat" kategóriát tavaly és idén. A széria amúgy tartolt a szerdai díjátadón, mert Ónodi Eszter lett a legjobb (sorozat)színésznő, Anger Zsolt a legjobb színész, sőt, még a legjobb mellékszereplő díját is elvitte Farkas Franciska, azaz csak ez a produkció négy tévés díjat is bezsebelt.

Ónodi Eszter meghatottan vette át a díjat Forrás: Ken Media

Dalfutár – A SuperTV2-n ment tavaly Hajós András saját fejlesztésű műsora, amelyben megírat egy dallamot egy szerzővel, azt átviszi bringával egy szövegíróhoz, utána ezt egy zenei producerhez, aki meghangszereli, majd megkapja egy énekes. A csavar a sztoriban, hogy a négy ember semmit nem tud a másikról, csak a végén találkoznak a stúdióban, hogy felvegyék a szerzeményt. A producer Árva László, a főszerkesztő pedig Fränk Barbara: különös, szerethető műsor, a zenészeknek is bejött, Hajós pedig vígan vette át a díjat az esten.

Hajós András tavaly levezette a show-t, idén díjazott lett Forrás: Ken Media

Maradj talpon! – Az MTVA vetélkedője nyert a kategóriájában. Indulásától számítva hat éven át Gundel Takács Gábor volt a házigazdája a kvízműsornak, idén váltotta őt Héder Barna. Nyert már korábban is, az újságírók talán Gundel Takács személyisége, talán a műsor pörgős, dinamikus tempója, de közben műveltséget is adó mivolta miatt tehették első helyre. Gundel jelenleg az Origón látható heti egy elemezős sportadásban, a Szpíker Kornerben.

Gundel Takács Gábor Táncsics Mihály-díjas magyar újságíró, műsorvezető, sportriporter, kommentátor. Fotó: Polyak Attila - Origo

A konyhafőnök – Reality kategóriában nyert, két másik RTL-es produkciót, a Hagyjál főznit és a Nyerő párost verte meg. Népszerű a tévézők körében, négy évad készült belőle, a legutóbbi főnyereményét Németh Ádám nyerte, a gyerekes változat, a Konyhafőnök Junior pedig az RTL II-n volt látható. A csatorna épp a napokban indította el a celebekkel-sztárokkal felvetett VIP-kiadást.

A konyhafőnök játékosai Forrás: RTL Klub

Gyertek át! – A dilis vetélkedő műsorvezetője és producere egyben Sebestyén Balázs, aki eddig a tévében inkább műsor vezetett, de itt már mindenért ő felel, az egész stábot irányítja és mozgatja. A péntek esték szórakoztató eleme, számos (főleg RTL-közeli) ismert ember verseng egy-egy civil mellett, bohókás feladatokat megoldva, mintha egy laza házibuliban lennének. Eredeti címe Gyertek át szombat este! volt, de napcsere miatt ez rövidült le 2016-ban.