Nem tudták, férfiként vagy nőként nevezzék Emmyre a színészt

Asia Kate Dillon
Asia Kate Dillon a sorozat premierpartiján
Vágólapra másolva!
Asia Kate Dillon a Billions című sorozat jelenleg is futó második évadában hívta fel magára a figyelmet, mint az egyik főhőst segítő pénzügyi csodagyerek, Taylor Mason. Az alkotók viszont azzal szembesültek, hogy nem tudják, milyen kategóriában nevezzék sztárjukat az idei Emmy-versenyre, Dillon ugyanis sem nőnek, sem férfinak nem érzi magát.
Vágólapra másolva!

A nem bináris karakter megformálására az alkotók a valóban nem bináris nemű (aki egyik nemhez tartozónak sem érzi magát, vagy épp mindkét nemhez tartozóként, esetleg a kettő közti átmenetként éli meg a nemiségét) Asia Kate Dillont választották, aki annyira remekelt a szerepben, hogy most a Billions-t vetítő Showtime csatorna el akarja indítani az Emmy-versenyen (azaz nevezni akarják, hogy később a gálán jelölést érdemelhessen).

Damian Lewis és Asia Kate Dillon a sorozatban Forrás: Showtime

Csakhogy azzal a problémával szembesültek, hogy a jelölési kategóriák között nincs olyan, amely teljes mértékben megfelelne a sztár számára. Dillon ezért levelet írt az Emmyt szervező amerikai Televíziós Akadémiának, amelyben feltárta előttük a problémát. A szervezet azonnal válaszolt a sztár kétségeire, és biztosították róla: nincs olyan szabályuk, amely arra kényszerítené, hogy színésznőként kellene indulnia, csak mert biológiailag nőnek született.

Kiderült, hogy bárki bármilyen okból bármely kategóriában indítható, az egyetlen kikötés, hogy rendszeresen kell szerepelnie valamely folyamatosan futó sorozatban. „Száz százalékig együttműködőnek és támogatónak találtam őket. Nem is lehetnék boldogabb" – nyilatkozta a sztár.

Asia Kate Dillon a sorozat premierpartiján Forrás: Jason Kempin / Getty Images North America / AFP

A Televíziós Akadémia így Dillonra bízta a döntést, azaz ő határozhatta meg, melyik kategóriában szeretne indulni. Némi kutatómunka után a sztár arra jutott, hogy a „legjobb színész mellékszereplőként" nevű kategóriát választja, mivel annak idején a színész szó nem genderspecifikusan jött létre, így ez fedi a legjobban azt a társadalmi nemet, azaz a nem binárisat, amihez tartozónak ő érzi magát.