A valóság gyakran másolja a tévésorozatokat

Breaking Bad
Vágólapra másolva!
Tudta, hogy a "Szolgálunk és védünk!" jelszót eredetileg csak a Los Angeles-i rendőrség használta, és csak az után terjedt el a világban, hogy a hollywoodi tévés produkciókban sokat mutatták? A képernyőn látottak sokakra hatással lehetnek, számos találmányt, de jó pár bűntényt is inspirált már egy-egy sorozat – nemrégiben pont egy metamfetamint gyártó kémiatanárt tartóztattak le, de voltak más esetek is.
Vágólapra másolva!

A nézők nemegyszer másolják a kedvenc sorozatukban látottakat, néha pusztán a rajongásuk miatt, máskor praktikus dolgokat ellesve a képernyőről. Nemrégiben egy metamfetamint gyártó kémiatanárt tartóztattak le, de nem ez volt az első eset, hogy a Breaking Bad megihletett valakit.

Metamfetamint gyártanak a Breaking Badben Forrás: Archives du 7eme Art / Photo12

2012-ben a texasi William Duncant kapták el, aki szintén kémiatanárként állított elő különféle drogokat, egy bostoni pedagógusnál, Stephen W. Dorannél 2013-ban találtak 480 gramm metamfetamint, majd a kikérdezés során az is kiderült, hogy előrehaladott állapotú rákja van – ahogyan a Breaking Bad központi karakterének, Walter White-nak is az volt.

Slusszpoén, hogy 2013-ban

egy olyan férfit is elkaptak metamfetamin birtoklásáért, akit valóban Walter White-nak hívnak.

Őt már egyébként 2008-ban is letartóztatták ugyanezért, de a sorozat csak abban az évben indult, akkor még senkinek nem tűnt fel az egybeesés – a készítők pedig tagadták, hogy egy rendőrségi hírből vették volna a főszereplő nevét.

Gyilkosnak is segített a Breaking Bad

Szintén 2013-ban történt, hogy a washingtoni rendőrség letartóztatott egy 27 éves férfit, miután egy savval teli fürdőkádban egy női holttestet találtak nála – kiderült, hogy azzal a módszerrel próbálta meg eltüntetni a hullát, ahogyan azt a Breaking Bad-ben többször is látta. Volt szobatársa a rendőrségnek be is vallotta, hogy a srác mindig azt emlegette, mennyire szereti a sorozatot.

Ha már itt tartunk, nem egy széria inspirált már gyilkosságokat, a Dexter-t például annak idején sokan támadták is amiatt, hogy a jól eltalált központi karakterrel szimpatikussá tette az emberölést – aztán jött csak a többi hasonló sorozat.

A Dexter sokakat inspirált, volt, hogy negatív irányba Forrás: Showtime

Legalább egy olyan esetről tudunk viszont, amihez tényleg köze volt a Dexter-nek. 2009-ben a 17 éves Andrew Conley puszta kézzel megfojtotta tízéves öccsét, majd a bíróságon bevallotta, hogy rendszeresen olvasott könyveket sorozatgyilkosokról, és nézte a krimisorozatot is.

– mondta a kihallgatáson arról, hogy milyen a viszonya a széria központi karakteréhez.

Kellemesebb témákkal folytatjuk a sztorizást, lapozzon a folytatásért!