Pápai Joci bejutott az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjébe

Euróvízió 2017 Magyarország Pápai Joci
Joci Pápai representing Hungary with the song "Origo" during the 2nd semifinal of the 62nd Eurovision Song Contest (ESC) in Kiev, Ukraine, 11 May 2017. The Ukrainian capital of Jiev hosts this year the 62th edition of the Eurovision Song Contest (ESC). The finals will take place on 13 May. Photo: Julian Stratenschulte/dpa
Vágólapra másolva!
A magyar énekes a második elődöntőbe került, innen próbált továbbjutni a szombati fináléba. Ez sikerült is neki csütörtök este az Origo című dallal – ott van még Bulgária, Fehéroroszország, Horvátország, Dánia, Izrael, Románia, Norvégia, Hollandia, Ausztria. 2010-ben nem indult magyar versenyző, de 2011 óta minden magyar szólista és együttes továbbjutott!
Vágólapra másolva!

Május 9-én elkezdődött a 62. Eurovíziós Dalfesztivál Kijevben, az idei magyar induló Pápai Joci. Több fogadóiroda nyerési esélyeit összehasonlítva úgy tűnik, hogy nem magyar nyertes lesz, hanem olasz vagy portugál, viszont a volt megasztáros legalább bejut a nagydöntőbe – erről itt írtunk.

Tavaly 204 millióan nézték a versenyt, az első elődöntőben 18 ország indulója szerepelt, 10 csapat bonthatott pezsgőt. Továbbjutott Moldova, Azerbajdzsán, Görögország, Svédország, Portugália versenyzője, de örülhetett a lengyel és az örmény énekes is. A legvégén már nagyon izgultak a fellépők, kiderült, hogy csatlakozhat a csapathoz a fiatal ausztrál, a ciprusi énekes, illetve a belga lány. Bővebben itt írtunk az első elődöntőről.

A Dal 2017 nyertese Pápai Joci volt, így jutott ki Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Az 1981-es születésű énekes Tatán nőtt fel, már gyerekként is érdekelte a zene, az éneklés. Bátyja hatására már négyévesen elkezdett gitározni, dalokat írni, és mint az Origónak korábban mesélte, beleszületett egy autentikus cigányzenekar életébe, amit az édesapja vitt. Bővebben itt olvashat az életéről.

Csütörtök este tartották a második elődöntőt, a bő kétórás show végén kiderült, hogy Pápai Jociék ma éjjel nagyon ünnepelnek Kijevben, mert az énekes bejutott a fináléba. 2011 óta ez mindig sikerült a magyar indulónak, gratulálunk a csapatnak! Alább az élő közvetítésünket olvashatja:

----------------

20.32. Tatár Csilla bejelentkezett a Március 15. térről, ott kivetítőn lehet nézni majd az elődöntőt. Nagy tömeg nincs, de legalább nem kell hosszú sorokat végigállni egy italért. Minden versenydalt meghallgathat itt.

20.35. Egy kis múltidézés a start előtt: 2008-ban Csézy, 2009-ben Ádok Zoli bukott el az elődöntőben, a két kudarc pedig annyira visszavetette a magyarok lelkesedését, hogy 2010-ben nem is indultunk. Azóta viszont mindenki továbbjutott: Wolf Katit a dobogóra várta sok hazai tévéző és a közmédia, de csak 22. lett, a Compact Disco pedig 24. Az eredmény láttán sokan fanyalogtak, ByeAlex különös dalát, a Kedvesem-et sokan előre temették, de 10. lett, ami szép eredmény.

Egy évre rá Kállay-Saunders András az 5. helyre ért be, ami előtt le a kalappal,

de aztán megint két olyan döntő jött, ahol nem hagytunk különösebb nyomot: Boggie a 20. lett, Freddie pedig – akit legalább a top tízbe várt a közvélemény – a 19. helyre futott be, igen csalódottan közölte is, hogy ha előre tudja, hogy így alakul, ki sem utazik. Mint látható, néha egy ismeretlen szakállas fickó hoz váratlanul jó eredményt, máskor meg egy országosan ismert, sztárnak számító énekesnő végez hátul, tehát nem könnyű kiszámítani, mi kell az európai (szavazni is hajlandó) tévézőknek, illetve a szakmai zsűriknek.

A fogadóirodák a 17–20. helyre tették Forrás: MTI/Balogh Zoltán

20.40. Minden országból öt zeneipari szakember szerepel a nemzeti zsűriben, a magyar közmédia csapatában Molnár Ferenc Caramel énekes, dalszerző, A Dal zsűritagja; Závodi Gábor dalszerző, producer; Király Viktor énekes, dalszerző; Zséda énekes, A Dal zsűritagja; valamint Várallyay Petra zeneszerző, előadó értékeli a produkciókat. Korábban csak a tévézők voksoltak, tavaly már zsűri is.

20.54. Rátonyi Kriszta és Freddie kommentátorok is beköszöntek, egy kis sötét odúban, kommentátorállásban dekkolnak két monitor társaságában. Kriszta izgult nagyon kedden, mint elmondta, a keze remegett, de reméli, a hangja nem. Nyugodt lehet ma, az első adást rendben lehozta, bakira nem emlékszünk, és nem volt túl tudálékos sem.

Jociék a dalverseny előtt Forrás: NurPhoto/Vladimir Sindeyeve/NurPhoto/Str

21.05. Az első elődöntő képeit mutatják. „A Pápai Joci fémjelezte Magyarország” – mondta Freddie kommentátor, bocsássuk meg neki, ő nem rutinos tévés szakértő. A műsorvezetők harmonikáznak és furulyáznak épp, mehetnének a Sziget világzenei színpadára.

21.13. Ma is 18 versenyző lesz, 10 megy tovább, Pápai Joci a hetedik fellépő lesz. Minden jelen lévő ország szavazhat a többire, csak a sajátjára nem. A szerbek nyitották az estét, és mindenki megnyugodhat, a szélgép tökéletesen funkcionál, a drámaiság és a félmeztelen férfi táncos is megvan, minden a helyén!

Tijana Bogicevic, Szerbia – képgalériáért klikk a fotóra! Forrás: AFP/Sergei Supinsky

21.22. Ausztria egy jóképű legényt küldött, Nathan Trent esélyes a továbbjutásra. Macedónia egy fülbemászó refrénben, a diszkózenében, a hosszú női combokban és a térd fölé érő csizmákban bízik (nézze csak az alábbi képet!). Jana Burceska után már itt is a máltai előadó, nagyon pörög a show.

Macedónia versenyzője – képgalériáért klikk a fotóra! Forrás: AFP/Sergei Supinsky

21.26. Claudia Faniello végső győzelme nem véletlenül fizetett 400-szoros (!) pénzt a fogadóirodáknál, szép a hangja, de lassú dala elég jellegtelen, szenvedős. Freddie szerint érett nő érett előadását láthattuk, ami „át volt élve”. Ha ő mondja!

Az osztrák fiú Forrás: AFP/Sergei Supinsky

21.28. A román versenydal, amit egy sármos úrfi és egy csinos nő ad elő, nem nélkülözi a jódlit. Hogy örülhet most Szandi!

Ilinca és Alex Floreas, Románia Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Julian Stratenschulte

21.32. A három holland lányok testvérek, a versenydalt apjuk írta, elhunyt édesanyjuk emlékére. Utánuk jön Pápai Joci.

A holland lányok Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Julian Stratenschulte

21.40. Megvolt Pápai Joci fellépése is, kannával, tűzcsóvákkal, rapbetéttel, hegedűvel, táncosnővel, kivetített fehér galambbal. Nagy kérdés, mire megyünk vele. Nagy ovációt kapott, és a műsorvezetők szerint a helyben lévők végigtapsolták a dalát – aminek amúgy Origo a címe.

Látványos a show Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Julian Stratenschulte
Joci és a kanna Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Julian Stratenschulte
Joci táncolt is Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Julian Stratenschulte

21.47. A dán lány, Anja nagyon csinos, az ír fiú viszont akár lány is lehetne, hangja alapján mindenképp: Brendan Murray magas hangon énekel, nagy beleéléssel, óriási emócióval, az ilyet imádja az átlagos eurovíziós szavazó. Vörös égbolt, hőlégballon mögötte, könnyen továbbjutó lehet.

Anja Nissen, Dánia Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Julian Stratenschulte

21.56. San Marino vidám, kedves, de feledhető nótával rukkolt elő, majd Jacques Houdek jött Horvátország képviseletében. Ezernyi koncerten van túl, rutinos, ismert előadó, ma este egy monumentális duettet énekelt saját magával, olaszul és angolul. A végén mintha villámlott volna, esett volna az eső, cikáztak a fények, aztán szivárvány kúszott az égre, egy békés napraforgómezőt láttunk. Van, ahol az ilyen show-t simán parasztvakításnak hívják, de kétségkívül nagy hangja van az úrnak.

San Marino, Spirit of the Night Forrás: AFP/Sergei Supinsky

22.05. Norvégia után Svájc jön, hatalmas sárga ruhában lépett fel az énekesnő. A szélgép rendesen üzemel, a háttérben rózsaszín lépcső megy az égbe, sárga virágok, felhők látszanak, talán lufik, bolygók is, van itt minden, mint a búcsúban. Tipikus eurovíziós dal ez, rózsaszín csokornyakkendős dobossal. Rátonyi Kriszta szerint a próbán nem volt jó, most igen.

Timebelle, Svájc Forrás: AFP/Sergei Supinsky

22.10. Már a 14. fellépőnél tartunk, rohan az idő. A fehéroroszok egy nagyon vidám párocskát küldtek, Naviband a nevük, a saját nyelvükön énekelnek, van bennük életigenlő dinamika, erre sok szavazó vevő. Itt meg tudja hallgatni, miképp az összes többit is.

22.19. A bolgár fiú is letudta a bulit, őt az esélyesek között hozták ki a fogadóirodák egy-két nappal a fellépés előtt. A litván Fusedmarc épp a színpadon, hang az van, de valahogy zavaros az egész, nem az a nóta, amire felkapja a fejét a rádióhallgató. Maradunk északon, jönnek az észtek!

22.26. Freddie szerint az észt duett férfi tagja az Erasure tribute-együttesben is felléphetne, nem volt elragadtatva. Izrael zárta a fellépők sorát, Imri volt már kétszer Eurovízión, de csak vokálozott. Most előlépett, fülig érő vigyorral, férfi táncosok mellett adta elő dalát a sármőr, aki közelről kacérkodott (a kamerán át) a női szavazókkal. Mivel több nő voksol, mint férfi, esélyes a továbbjutásra.

Jacques Houdek, a horvátok kedvence Forrás: AFP/Sergei Supinsky

22.28. Joci is felbukkant egy pillanatra, nagyot dobbant a magyar szív!

22.29. Már él a szavazás, a képernyőn a produkciók esszenciája, a kódok. Magyar előfizetéssel épp a magyar indulóra nem lehet szavazni, de ez mással is így van: ha lehetne, a nagy populációval bíró országok jelentős előnyben lennének a kis államokkal szemben.

22.40. Portugál drukkereket mutatnak, szerfelett vidámak, kedvenc eurovíziós slágerük az Euphoria, ez a svéd Loreen adta elő angolul öt évvel ezelőtt. Amúgy semmi nem történik, csak a rövid bejátszásokat ismétlik, még lehet szavazni.

22.45. Két elődöntőt, 36 dalt néztünk végig, és megállapítható, hogy sokan biztonsági játékkal próbálnak továbbjutni, kevés volt idén az eredeti, meghökkentő, pimasz ötlet. Sok volt a mézes-mázos duett, a jóképű legény, a hosszú combú, drámai, női előadó, de hol vannak az ilyen vicces-fura fellépők, mint a Lordi? Nézze csak:

22.48. Öt évvel ezelőtt az oroszok kedvesen dülöngélő nénikéket küldtek, sokak megdöbbenésére, sajnos az idei mezőnyben ilyen sem volt:

22.57. Kasza Tibi az egymilliós nézettségű Nagy Duettben kérte meg barátnője kezét, itt igencsak rákontráztak, 180-200 millió tévéző szeme láttára is lezajlott egy lánykérés. Megy a dili, a bohóckodás, de valójában mindenki a voksok összesítésére vár.

23.04. Minden szabályosan zajlott. Mindjárt kiderül, mely országok képviselői csatlakozhatnak a hat nagyhoz és a tíz már továbbjutotthoz.

23.05. Bulgária, Fehéroroszország, Horvátország már örülhet.

23.06. Magyarország is továbbjutott, hajrá Joci, gratulálunk a csapatnak! Ott vannak a dánok is.

23.07. Ott lesz még a szombati döntőben Izrael, a jódlival előrukkoló Románia.

23.08. A norvégok is vígan ugrálnak, ott vannak a fináléban. A holland lányok is bejutottak, utolsóként pedig Ausztriát mondták be. Nyolc ország kiesett kedden, nyolc ma este, de a lényeg: a magyar srác ott van a döntőben. Köszönjük a figyelmet, találkozunk szombaton!

Rengeteg jó képet talál itt.

A dalokat itt hallgathatja meg.