Pár nagy színész már akkor is tévézett, amikor még ciki volt

Walker, a texasi kopó Chuck Norris
Vágólapra másolva!
Az utóbbi évtizedben rengeteg olyan sztár is kipróbálta magát a kis képernyőn, akit azelőtt csak a nagy vásznon lehetett látni, alig akad már olyan nagy név Hollywoodban, akit ne csábított volna el valamilyen tévés produkció. A kilencvenes években és a kétezres évek elején azonban még egészen más volt a helyzet, neves filmszínészként szinte ciki volt tévés szerepet vállalni – voltak mégis páran, akik megtették.
Vágólapra másolva!

A rendszeres tévésugárzás és a sorozatgyártás elindulásához képest a televízió elég későn vált a mozival egyenrangú műfajjá. A nyolcvanas években például még alig volt átjárás a mozi és a tévé világa között: a pályakezdő filmesek ugyan rendre a tévénél kaptak bizonyítási lehetőséget, de aztán az első adandó alkalommal dobbantottak is a vászon felé, és önmaguktól már nem is nagyon tértek vissza a képernyőre.

Elsőként talán a két nagy szórakoztatóipari mágus, Steven Spielberg és George Lucas ismerte fel az átjárás lehetőségét,

ők már a kilencvenes években a mozihoz hasonló platformnak tekintették a tévét. Lucas jól bejáratott márkáit vitte át a televízióra már jóval a Star Wars-rajzfilmek előtt, hisz Az ifjú Indiana Jones kalandjai például 1992-ben indult.

Steven Spielberg korán kapcsolt Forrás: Walt Disney / Amblin Entertainment / Archives du 7eme Art / Photo12 / AFP

Spielberg saját cégén, az Amblin Entertainmenten keresztül kezdett el kifejezetten tévés tartalmakat is gyártani, amelyekhez azonban jobbára már csak a nevét adta, a napi folyamatokban nemigen vett részt. Ilyen volt többek között az 1993-ban indult SeaQuest - A mélység birodalma, amely a főszereplője miatt is jelentős, miután talán az első volt a sorban, aki hollywoodi híresség létére beszállt egy tévés produkcióba.

Roy Scheider

Roy Scheider A cápában Forrás: Collection Christophel/© Zanuck/Brown Productions/Zanuck/Brown Productions

Bizony, A cápa sztárja, Roy Scheider a SeaQuest-ben, 61 évesen vállalt először komolyabb sorozatszerepet, és ezzel valóságos csodabogárnak számított akkoriban. A 2008-ban, 75 éves korában meghalt színészt ezzel együtt nem sokat láthattuk a tévében, később csupán a Harmadik műszak-ban volt benne hosszabban, hat epizódban.

Chuck Norris

Walker, a texasi kopó Forrás: CBS

Chuck Norris érdemeit természetesen nem kell hosszasan méltatni, de tény, hogy ő is 1993-ban vágott bele a sorozatozásba, miután már 1972-ben feltűnt A sárkány útjá-ban Bruce Lee ellenfeleként, aztán pedig olyan filmekkel kedveltette meg magát a közönséggel, mint A jó fiúk feketében járnak, a Magányos farkas vagy az Ütközetben eltűnt. Az ominózus sorozat a Walker, a texasi kopó volt, de reméljük, ezt mondani sem kell.

Michael J. Fox

A Vissza a jövőbe-filmekből volt ismert Forrás: Universal Pictures / Archives du 7eme Art / Photo12

A Vissza a jövőbe már 1985-ben siker lett, és a harmadik részre sem kellett 1990-nél tovább várni, Michael J. Fox mégis úgy döntött, hogy 1996-ban belevág egy sorozatba – ebből lett a Kerge város, amely végül 2002-ig futott. A színésztől a végére Charlie Sheen vette át a szerepet, Fox azonban Parkinson-kórja ellenére is fel-feltűnt a tévében, legutóbb A férjem védelmében című sorozatban láthattuk 26 epizódban.

Charlie Sheen

Nem panaszkodhatott a szerepe miatt Forrás: CBS

Ha már szóba került, Charlie Sheen is elég korán kapcsolt, az első mozisztárok között volt, akik vállaltak egy sorozatot, már 2000-ben leváltotta Michael J. Foxot a Kerge város-ban. 1986-ban A szakasz-szal vált ismertté, később azonban inkább komikusként számítottak rá, 2003-ban pedig elindult a Két pasi – meg egy kicsi, amelyet már kifejezetten rá szabtak – más kérdés, hogy sorozatos balhéi miatt nyolc évad után megváltak tőle az alkotók.

Lapozzon, van még pár színész, aki a korát megelőzve bevállalta a tévét!