Mindent megtudhat Steven Spielberg életművéről, kudarcairól is beszél

Steven Spielberg, A barátságos óriás
Steven Spielberg idén A barátságos óriás forgatásán
Vágólapra másolva!
Steven Spielberg az életéről és filmes életművéről beszélt egy új dokumentumfilmben, amelyet az HBO mutat be októberben.
Vágólapra másolva!

A dokumentumfilmet Susan Lacy készítette annak a mintegy harmincórányi interjúnak a felhasználásával, amelyet Spielberggel csinált. Mint mondta, eredetileg legfeljebb négy interjúra számított a rendszerint elég zárkózott filmrendezővel, de végül 17 alkalommal ültek le beszélgetni.

Spielberg teljesen nyíltan mesélt kudarcairól is. Elárulta Lacynek, hogy az Indiana Jones és a végzet templom-át szereti legkevésbé az Indiana-sorozatból, és elismerte, hogy a hetvenes évek végén forgatott Meztelenek és bolondok című vígjátékában is akadtak hibák.

Forrás: Walt Disney / Amblin Entertainment / Archives du 7eme Art / Photo12 / AFP

Lacy, aki évtizedek óta készíti az Amerikai mesterek című portrésorozatot a PBS tévétársaság számára, hetvenedik születésnapja apropóján kereste meg Spielberget. „Úgy gondolom, hogy a hetvenedik év sokak számára fordulópont” - indokolta a rendező-producer.

A beszélgetésekből és saját tapasztalatai alapján is azt szűrte le a dokumentumfilmes, hogy Spielberggel kapcsolatban a filmezés iránti mérhetetlen szenvedélye és filmes tudása a leglenyűgözőbb.

Spielberg egy percig sem befolyásolta, hogyan mutassa be őt a dokumentumfilm, és amíg el nem készült, meg sem nézte. Nagy megkönnyebbülés volt aztán, amikor felhívta őt, és azt mondta, hogy tetszett neki a produkció - idézte fel.

Steven Spielberg, Jurassic park forgatás Forrás: Collection Christophel/Universal Pictures

A Spielberg című dokumentumfilm a filmrendezőre koncentrál, számos egyéb tevékenységét, produceri munkáit vagy filantrópiáját nem taglalja. Lacy szerint a portréfilm legfontosabb üzenete a jövendő filmesek számára: Spielberg hite önmagában. „Valószínűleg az a legjobb lecke, amit az ember Spielbergtől megtanulhat, hogy ha van egy víziója, akkor ahhoz ragaszkodik, és nem engedi, hogy bárki is az útjába álljon” - foglalta össze.

A filmet az HBO mutatja be októberben.