Egykor jól menő sorozat támad fel

Kristen Bell
LOS ANGELES, CA - JANUARY 18: Actress Kristen Bell attends the People's Choice Awards 2017 at Microsoft Theater on January 18, 2017 in Los Angeles, California. Christopher Polk/Getty Images for People's Choice Awards/AFP
Vágólapra másolva!
A 2004-2007 között futott, azaz tíz éve nyugdíjazott Veronica Mars toporog a kapuban, hatrészes évad érkezhet.
Vágólapra másolva!

Miért pont a Veronica Mars ne támadna fel, amikor folytatás vagy reboot-sorozat készült olyan szériák mellé, mint a Hawai Five-O, a Dallas, a Knight Rider, a Charlie angyalai, a Dinasztia, a Twin Peaks , a 24 és a MacGyver? Néha úgy tűnhet, hogy elfogytak az eredeti gondolatok Hollywoodban, de valójában arról van szó, hogy egy régi bejáratott márkát, amit a fél világ ismer, sokkal könnyebb rendes, tisztességes nyitónézettséghez juttatni, beindítani, hiszen sokkal több sajtómegjelenést vonz egy ilyen, mint egy egészen új széria, ráadásul a korábbi hívek mellett az új érdeklődők is leülnek majd a pilot elé. Azaz, elég sok marketingköltséget meg lehet spórolni egy bejáratott, régi brand beindításakor, kevesebbet kell költeni reklámra, mert a márka jóformán önmagát népszerűsíti, csak azzal, hogy feltámad.

Forrás: AFP/2017 Getty Images/Christopher Polk

Ezúttal arról van szó, hogy feltámad a Rob Thomas íróhoz és Kristen Bell színésznőhöz köthető Veronica Mars. A széria Kaliforniában, egy fikciós városkában játszódott, és egy középiskolás, majd főiskolás lányt tett a középpontba, aki magánnyomozóként ért el szép sikereket. A sorozat számos tévés díjat bezsebelt, és úgy lett népszerű, hogy nem a nagyok közé tartozó UPN-en majd a The CW-n ment, miközben átlagban csak 2,5 milliós nézettsége volt. (2005 körül Magyarországon is előfordult 2 milliós nézettség, így a sokkal nagyobb lakossággal bíró USA-ban ez tényleg nem volt látványos tömeg.)

Forrás: AFP/Valerie Macon

Amikor eljött a kasza, sok ezren siratták a sorozatot, a sorozat hívei megalapították a „Save Veronica Mars" nevű mozgalmat, melynek keretében kedvencük nevével fémjelzett csokikat küldözgettek százszámra a műsort adó, majd annak kaszájáról döntő CW csatornának. A sok Mars-csoki vagy Snickers Almond biztos sok örömet okozott a székház portásának népes családjában, de a döntéshozók tántoríthatatlanok voltak, a nyomozó fősulis lány kimúlt.

Kunyerálni kellett, de bőven összejött

Thomas azért érezte a nyomást, és megírta a befejezést, egyetlen tévéfilm formájában. Hiába volt rajongói háttér, a Warner Bros. nem nagyon bízott ebben a projektben, de végül született egy megállapodás: a producer feladata volt egy 30 napos kampány során összegyűjteni kétmillió dollárt, bízva a régi rajongók adakozó kedvében. „Ha összejön, akkor a Warner Bros. Digital Distribution vállalja a marketingköltségeket, a reklámkampányt, a forgalmazást. A film moziban menne először pár hétig-hónapig, utána pedig különféle digitális platformokon lenne elérhető a csinos Kristen Bell" – írtuk akkor.

2013 márciusában összeállt Bell és Thomas a kampányra, és a Kickstarter nevű oldal segítségével elkezdtek kalapozni, hátha összejön a kétmillió dollár, ami alsóhangon kell egy amerikai gyártású tévéfilmhez. Ez mai áron 525 millió forint, a műfajban nem olyan sok, láttunk már több ennél drágább magyar mozifilmet, holott a hazai gyártási költségek lényegesen szerényebbek.

Forrás: AFP/Dennis Van Tine

A pénzszerző kampány végül a vártnál sokkal gördülékenyebben haladt, a téma minden – tévével, mozival, sorozattal, médiával foglalkozó – újságban, portálon megjelent, a kívánt kétmillió pedig nem 30 nap, hanem 11 óra alatt összejött. A végén 5,7 millió dollár állt a számlán, később kezdődhetett is a forgatás, ahol az okozott gondot, hogy egyszer nem jutott már elég pénz egy esőgépre. (Túl is lépték a tervezett büdzsét.)

A 64 részes sorozatot tehát 2013-ban egy mérsékelt sikereket elért film követte, nem sokkal később Kristen Bell már a The Good Place című komédiasorozatban találta magát. Ennek csak a pilotját láttuk: „Bárgyú, erőltetett poénokkal próbálkozó szitkom, és csak akkor vegyük elő, ha már végképp nincs semmi ötletünk. Még a jó színészek is ripacskodnak benne, kellemetlen nézni" – írtuk róla tavaly, de lehet, hogy időközben feljavult a széria, mert már a második évad megy belőle kinn.

Egy régi kép a sorozatról

Bell mindenestre a napokban azt nyilatkozta, hogy egészen biztosan folytatódik a Veronica Mars, ő benn lenne, csak épp nem tud vállalni sem egy 13, sem egy 22 részes évadot, hiszen forgat a The Good Place-szel, ahová ugye le is szerződött. A kontraktusa talán annyit engedne neki, hogy hat részt felvegyen, azaz egy minisorozatot készítsen az egykori fiatal nyomozólány híveinek.