Vége a House of Cardsnak a Kevin Spacey-botrány miatt?

House of cards
Vágólapra másolva!
Összedőlhet a Kártyavár a főszereplő pedofilügye miatt? Két hete megy a forgatás.
Vágólapra másolva!

A House of Cards az utóbbi évek legmeghatározóbb, legnívósabb politikai sorozata, ehhez nem sok kétség fér: a Netflix adja, de alternatív módon sokan beszerzik másképp. A széria itthon is ment a tévében, jelenleg nem adja egy csatorna sem. A főszereplő botránya miatt (amiről itt olvashat) talán sok rajongó eltűnődik, lesz-e egyáltalán folytatás, vagy a világ egyik vezető médiavállalata visszalép.

Az ötödik évad 2017 májusában került ki az internetre, a Netflix-előfizetők láthatták elsőként. Hivatalosan a cég nem jelentette be, hogy jövőre jönne a hatodik évad, de a Maryland Film Office közölte, hogy még ebben az évben folytatódik a forgatás az ötödik évad végén látott cliffhanger után. Ez még a Spacey-botrány előtt jelent meg a lapokban, akárcsak az az információ, miszerint november 10-én castingot tartanak pár új szereplőt keresve.

Mindenestre a forgatókönyvek már készen vannak, mivel két hete forgatnak. Október 19-én épp az volt a hír, hogy egy időre lezárták a House of Cards marylandi forgatási helyszínét, onnan nem messze történt egy lövöldözés, amelyben három ember meghalt, kettő pedig megsebesült. Az eset a produkciót annyi ideig nem érintette, hogy el kelljen halasztani miatta a forgatást, az elkövetőt, a 37 éves Radee Prince-t végül a delaware-i Newarkban fogták el.

Forrás: Netflix

Természetesen egy nagyszabású sorozat vagy film forgatása mindig fellendíti a helyi kiskereskedelmet, sokaknak ad ideiglenesen munkát. Maryland államban a House of Cards produkció az ötödik évad forgatása közben 129 millió dollárt költött, összesen 1800 ember dolgozott a sorozatnak valamilyen szinten, sokan ezek közül helyiek. Helyi közlés szerint 1757 maryland-i céggel volt kapcsolatban a Netflix vagy a stáb egy év alatt.

A Netflixnek ez az egyik legrégebbi, leghíresebb sorozata, sok kritikai elismeréssel, számos Emmy és Golden Globe-jelöléssel, díjjal, nyilván nem mond le róla könnyen.

Azt fontos tudni, hogy egy ilyen 13 részes évad előkészítése is több hónapig tart, a forgatókönyvek megírása, a helyszínek megkeresése, lefoglalása dollár-százezrekben mérhető, és több tucat ember folyamatos munkáját jelenti. Érvényes szerződések vannak beszállítókkal, színészekkel, különféle cégekkel, azaz, ha a Netflix két-három héttel a forgatás után lefújná az egészet, több milliót bukna – ezért sem állítja le. A legvadabb rajongók azt is elképzelhető fordulatnak tartják, hogy Francis Underwood karaktere nélkül folytatódjon a sorozat, Claire figurájával a középpontban (ez nyilván nem így lesz).

UPDATE: A Variety szerint nem állnak le, de a hatodik egyben az utolsó évad lesz. 13 rész jön még 2018-ban.