Elütöttek egy stábtagot az Ázsia Expresszben

ázsia expressz
Vágólapra másolva!
Berki az elején még haza akart menni, durván összeveszett a Viszkis rablóként ismert Ambrus Attilával, de a többiek sem hitték el egy darabig, hogy nem komfortos hotel várja őket. Az Ázsia Expressz két kreatív producere kulisszatitkokat mesélt az Origónak: mint kiderült, egy stábtagot elgázoltak, de túlélte, és azt is elmesélik, ki volt a titkos kedvencük.
Vágólapra másolva!

Kocsis Rita és Fülöp Dávid kreatív producerként dolgozott az Ázsia Expresszben, közelről látták, hogyan épül fel a nagyszabású produkció, amelyen nagyjából 150 fős stáb dolgozott, a TV2, az IKO Műsorgyártó és a holland Eccholine szakemberei. „Nagyjából a harmada volt magyar, a többi külföldi, és elég sok nációból, volt ott belga, argentin, spanyol, vagy épp Fülöp-szigeteki, de egyszer például egy indiai kolléga köszönt meg valamit magyarul: mint kiderült, Budapesten tanult egykor" – mesélték.

Mindennap új kaland Forrás: tv2

5500 kilométert tettek meg, 20 kamera vette az eseményeket. A stáb összesen 21 szállodában aludt (a szereplők ennél sokkal több magánszálláson), 14 mikrobusz kísérte végig a forgatást, úgyhogy hosszas és alapos szervezésre volt szükség, hogy ne maradjon le senki.

A két kreatív producer Forrás: TV2

A formátum nemzetközi, több országban megy. „Készült francia, olasz, lengyel, skandináv, kolumbiai verzió is, sok helyen népszerű a reality. A lengyeleknél most megy a 2. évad, Indiában, Sri Lankán forgatnak" – mondta a két kreatív producer. Szóba került a beszélgetés során az Amazing Race, ami hasonló versengős valóságshow, de Kocsis és Fülöp szerint elég sok a különbség a kettő közt: ott használhatnak pénzt, itt jelképes napi egy dollár van, ott rendesen etetik a játékosokat, itt sokat éheznek, és maguknak kell ennivalót szerezni, egészen mások a feladatok, ott leszervezett szállodába mennek este, itt lepattant kalyibákba kopognak be – és így tovább.

Sokat ácsorogtak az úton, az út szélén, így történt a baleset Forrás: TV2

„A szállásukat tényleg maguknak keresték. Csutiék hamar rájöttek, hogy ott érdemes próbálkozni, ahol drágább autó áll a ház előtt, ott bizonyára kulturáltabb a hálószoba is. A többiek néha kapkodva bementek az első helyre, így aludtak patkányok között, szakadt házikókban is. Koszos lavórban volt némi víz, az jutott mosdásra. Berki már a második nap ordibálva kereste a produkció vezetőit, mert tényleg azt hitték, hogy nappal forog a kamera, este lekapcsolják, és mindenki nyugodtan mehet a hotelbe" – emlékeztek.

150 fős stáb mozgott a csapattal Forrás: TV2

Feltűnő, hogy a magyar celebek nem tudnak angolul, néha alapdolgokat sem. Kocsis Rita és Fülöp Dávid szerint hozták a magyar átlagot: „Mentségükre legyen szólva, egy idő után rájöttek, hogy mindegy, hogy angol vagy magyar nyelven beszélnek, akkor sem értik a vietnamiak vagy laosziak, így maradt a kézzel-lábbal való mutogatás. Felesleges volt angolul próbálkozni. Minket akkor sem értettek meg Laoszban, amikor fizetni akartunk."

A Leszálló Sárkány Öble Hanoitól nem messze Forrás: TV2

A realityben sokszor látni, hogy majdnem az út közepén áll a magyar celebpár, amikor nyolcvannal elhúz mellettük pár teherautó, nagy zajjal elrobog egy kamion. „Szerencsére a játékosoknak nem lett semmi bajuk, de kaptak is alapos útmutatást, hogyan kell stoppolni.

de nagy baja neki sem lett. Amúgy végig magyar mentőorvos és helyi biztonsági szolgálat kísérte a csapatot, a kinti stáb meg tíz éve gyártja ezt a műsort, volt tapasztalat" – magyarázták.

Csoda, hogy az operatőr nem esett le Forrás: TV2

„A kiboruló celebek miatt néha ugyan nem ártott volna egy pszichológus, de a mentőorvosnak nagy tapasztalata volt ilyen esetekben is – például, amikor szinte levágta egy ujját Cseke Katinka, kellett is a nyugalom. Amúgy egy jó szerkesztő egyben jó pszichológus is, és már a második estén

Akkor összeveszett Berki és Ambrus Attila: két határozott, kemény férfi, sejtettük, hogy nem lesz végig harmonikus ez a páros. Ott este mindkettővel hosszan beszélgettünk, mert haza akartak menni, nem akartak együtt versenyezni. Egy lepukkant helyen aludtak akkor, éjjel sokat fenn voltak, és másnapra félrerakták a korábbi problémákat" – mesélték a kreatív producerek.

A rendőrt is megkérdezték, mi merre Forrás: TV2

Egy átlagos napon fél ötkor, ötkor kelt a stáb, tehát nem nyaralni mentek Délkelet-Ázsiába. Minden párosra jutott egy operatőr és egy szerkesztő, ők persze fizetett szálláson aludtak, de gyakran ők keltették a versenyzőket a különféle lakásokban. Stoppolásnál pedig alapszabály volt, hogy az operatőrnek is el kellett férnie az autóban, azaz legalább három szabad hely kellett. A szerkesztőt ott lehetett hagyni az út szélén (őt felszedte később egy stábautó), de operatőrt nem.

Ki volt a stáb kedvence, és mit mondtak a celebek, akik kimaradtak ebből a kalandból? Lapozzon a 2. oldalra, kiderül!