220 millió forintot kapnak itthon a szinkronszínészek

Vágólapra másolva!
Idén először kapnak itthon jogdíjat a tévésorozatok és animációs filmek szinkronszínészei, 1500 magyar és külföldi színész összesen 220 millió forinthoz jut hozzá.
Vágólapra másolva!

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) három éve vállalta fel az audiovizuális művészek képviseletét, a mozifilmek szinkronszínészei mellett pedig idén először a tévésorozatok és animációs filmek magyar hangjai is részesülnek a jogdíjakból.

1500 magyar és külföldi színészt érintett a napokban lezárult jogdíjfelosztás, aminek eredményeként összesen 220 millió forinthoz juthatnak hozzá a magyar hangok.

A felhasznált filmek terjedelméhez, ismétlési gyakorlatához, továbbá az azok elkészítésében közreműködő előadóművészek számához igazodva a kifizetések összege a néhány forinttól a másfél millió forintot is meghaladó összegig terjed. A kifizetendő jogdíj közel 200 esetben haladja meg a százezer forintot.

Az audiovizuális jogdíjak felosztása során egyébként a Színművészek Jogbizottsága által kijelölt nyolc tévécsatornát vették figyelembe, ezek a Duna TV, az M2, az M3, az M5, az RTL Klub, a TV2, a Story 4 és a Minimax voltak.