220 millió forintot kapnak itthon a szinkronszínészek

2017.12.06. 15:42

Idén először kapnak itthon jogdíjat a tévésorozatok és animációs filmek szinkronszínészei, 1500 magyar és külföldi színész összesen 220 millió forinthoz jut hozzá.

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) három éve vállalta fel az audiovizuális művészek képviseletét, a mozifilmek szinkronszínészei mellett pedig idén először a tévésorozatok és animációs filmek magyar hangjai is részesülnek a jogdíjakból.

1500 magyar és külföldi színészt érintett a napokban lezárult jogdíjfelosztás, aminek eredményeként összesen 220 millió forinthoz juthatnak hozzá a magyar hangok.

A felhasznált filmek terjedelméhez, ismétlési gyakorlatához, továbbá az azok elkészítésében közreműködő előadóművészek számához igazodva a kifizetések összege a néhány forinttól a másfél millió forintot is meghaladó összegig terjed. A kifizetendő jogdíj közel 200 esetben haladja meg a százezer forintot. 

Az audiovizuális jogdíjak felosztása során egyébként a Színművészek Jogbizottsága által kijelölt nyolc tévécsatornát vették figyelembe, ezek a Duna TV, az M2, az M3, az M5, az RTL Klub, a TV2, a Story 4 és a Minimax voltak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK