Visszavonulásáról beszélt Sir David Attenborough

2018.01.03. 14:50

Bízik benne, hogy nem másnak kell őt figyelmezetnie, hanem maga érzi majd a jeleket.

A 91 éves Sir David Attenborough még mindig aktív, ráadásul ő narrálta azt a műsort, amely a legnézettebb volt 2017-ben az Egyesült Királyságban, ez a Kék bolygó című angol természetsorozat második évadja volt. A Radio Timesnak elmondta, hogy „eléggé tele van" a 2018-as naptára, azaz nem áll le.

Forrás: Getty Images/James D. Morgan

Az interjúban beszélt lehetséges visszavonulásáról: abban bízik, hogy saját maga is észreveszi majd, ha már nem bírja fizikailag a munkát, ha már nem találja a megfelelő szavakat. „Remélem, képes leszek felismerni ezt, mielőtt más mondaná nekem" – jelezte a természetfilmes, aki 1952 óta aktív, legalábbis akkor kezdett teljes munkaidőben dolgozni a BBC-nél.

Volt már kis zavar

Mindenkivel előfordul, hogy egy-egy szó, egy név, egy évszám nem jut eszébe, de sokakat ez nem zavar. Attenborough azonban a Telegraphnak beszélt korábban arról, hogy már nehezen jutnak eszébe bizonyos szavak, emiatt nemcsak a forgatókönyvírással, de a narrálással is adódnak gondjai.

Forrás: AFP/2015 Getty Images/Larry French

A kék bolygó folytatása, vagyis a Blue Planet II forgatásán történt például nemrég a svájci hegyekben, hogy nem jutott eszébe egy növény neve, amit a legendás természetfilmes igen rosszul élt meg.

„Ott sárgállottak azok a mezők, és egyszerűen nem emlékeztem annak a növénynek az átkozott nevére. Valamit mondani akartam róla, de nem tudtam, már csak Genova közelében jutott eszembe, hogy repce" – mesélte akkor.

Az elmúlás is foglalkoztatja

Nemrég David Attenborough elmondta azt is, hogy egyre többet gondol a halálra, mivel napról napra egyre nagyobb a valószínűsége, hogy meghal. Arra a kérdésre, hogy van-e valami a halál után, tömör nemmel felelt.

Forrás: Getty Images/Stuart C. Wilson

Azt állítja, hogy karrierje során a pénz sosem érdekelte igazán: amit keresett, mindig visszaforgatta az utazásokba, új felvételekbe. „Az egész a természetes kíváncsiságról szól. Volt korábban rengeteg faj, amely egyszer csak eltűnt a Földről, és senki sem tudta, mi történt vele, mert az állatok történetét sokáig nem térképezték fel a tévében. Vannak aztán olyan fajok, amelyek úgy nemzenek utódokat, hogy nem érintkeznek egymással, és még reggelig sorolhatnám a különös példákat, amelyek mind felébresztették a kíváncsiságomat az állatvilág iránt" – mesélte egy sajtóeseményen, amelyen az Origo is kinn volt.

A tévés legendáról többet itt olvashat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK