Szuperhősök korát éljük – képregények a tévéképernyőn

szuperhősök
Vágólapra másolva!
A DC és a Marvel két képregényes gigász, akik filmadaptációikkal emberek millióit csábítják a mozikba. Örökérvényű karaktereik, mint Batman, Superman, Pókember vagy Vasember két hasonló, mégis más stílusú univerzum tagjai. Noha a DC kezd erőre kapni, vitán felül áll, hogy nagyvásznon a Marvel sokkal jobban áll kiforrottabb világával. De mi a helyzet a tévéképernyővel?
Vágólapra másolva!

A televízió ekkora brandeknek egészen más piac, mint a mozi, a tudatos univerzumépítés azonban ezen a platformon is beindult az elmúlt néhány évben mindkét félnél. A sorozatokat tekintve nagyjából ugyanúgy áll a két rivális, noha a DC, a szuperhős zsáner mellett más képregényes tartalmaknak is szabad utat engedett. Ezekből szám szerint három széria nőtt ki, és ironikus módon néhány szempontból könnyedén túlszárnyalják a maszkos igazságosztókat.

Az iZombie, a Preacher és a Lucifer képviselik ezt a triót. Közös bennük, hogy egyaránt sötétebb atmoszférájúak, ráadásul nem vetik meg a fekete humort, ezáltal roppant szórakoztatóvá képesek válni, így az is kísérletezhet velük, akinek egyébként feláll a szőr a hátán a képregényes produkcióktól.

2012-ben startolt az Arrow

A DC-nél maradva térjünk át az ismertebb arcokra, azaz a hősökre. Az első új hullámos szuperhős széria a 2012-ben indult Zöld íjász volt. A jelenleg hatodik évadát taposó sorozat a névadója az úgynevezett „Arrowerse-nek", mely összekapcsolja az íjászt a többi hős kalandjával. Kétségtelenül korrekt munka, igényes felépítéssel.

A legnagyobb név, ezzel együtt az eddigi legjobb DC alkotás azonban a Flash – A Villám. Barry Allen kalandjai önmagában is megállják a helyüket, sőt sokan egyenesen jobbnak kiáltották ki a tévés változatot, mint a mozis kollégát. Ezzel vitába lehetne szállni, de a The Flash kiemelkedik ebből az univerzumból.

Flash - Villám

Két sorozat kapcsolható még az említett Arrowerse-hez: A Supergirl és a Holnap legendái. Egyiküket sem fogadta egyöntetű siker, de szépen lassan kivívták maguknak a tiszteletet, noha ebben nagy szerepe volt elsősorban a crossover epizódoknak, amelyekben egyesítették az összes hőst.

Gotham

A végére a DC teljesen különálló sorozata maradt: a Gotham. Ez egyfajta Batman előzmény, melyben a denevérember történeteiből ismert Jim Gordon felügyelő áll a középpontban. Érdekes meglátású széria, amiből helyenként többet is ki lehetne hozni, de remek érzékkel állítja új aspektusba a már ismert várost és karaktereket.

A Marvel sorozatait két csoportra lehet osztani a csatornák alapján. Ezeket a 2. oldalon ismertetjük.