Elfeledett magyar tévésorozatok, 1. rész

Kíváncsi Fáncsi
Vágólapra másolva!
Március 7-én délig 87 ezer szavazat érkezett a régi, hazai kedvenc rajzfilmsorozatot kutató kérdésünkre. A voksolás még nyitott vasárnapig, az állás módosulhat, de az már most világosan látszik, hogy akad pár olyan széria, amelyet teljesen elfelejtettek a tévézők.
Vágólapra másolva!

1997 fontos év volt a hazai tévézésben, egyfajta rendszerváltás, hiszen ekkor jelentek meg a nagy kereskedelmi csatornák, ezzel pedig majdnem minden megváltozott a képernyőn. Az egykor erős magyar animáció durván visszaesett, sokáig nem készültek izgalmas, vagy csak simán kedves rajzfilmek: vagy ha mégis, csak csekély számban. Így a régi kedvenceket kutatjuk inkább - szavazni a cikk alján tud.

Forrás: MTV

Március 7-én déli 12 óráig 87 ezer voks jött, és az már most tisztán látszik, hogy akad pár munka, amelyre egyáltalán nem emlékszik a tévéző, vagy ha mégis, nem jó szájízzel. Cikksorozatunkban ezekre emlékezünk röviden. Első darabunk a Kíváncsi Fáncsi, amely a cikk írásakor 218 voksot bírt összegereblyézni, azaz nagyjából 0,25%-on áll, akkor, amikor más sorozatok 10% fölött robognak. De ki ez a Fáncsi, akire senki se kíváncsi?

Forrás: MTV

A rajzfilmsorozat Tordon Ákos Miklós meséje alapján készült a Pannónia Filmstúdióban 1984 és 1989 között. A szinkront nem lehet hibáztatni, a munkában részt vett többek között Halász Judit (ő volt Kíváncsi Fáncsi), Csala Zsuzsa, Raksányi Gellért, Schubert Éva, Harsányi Gábor, Venczel Vera, Usztics Mátyás, Straub Dezső, Sinkó László, Székhelyi József, Győri Ilona, Szabó Ottó, Kránitz Lajos, elég ismert nevek.

Forrás: MTV

Két évad készült összesen 13 résszel, ismételték is jó párszor, ezért is furcsa a 0,25%-os teljesítmény, ami persze nem von le semmit a mesekönyvek értékéből.

Nem meglepő módon Fáncsi a kalandok főszereplője. A Mosókalandban például addig szertelenkedik, csibészkedik, hogy anyja is megorrol rá: nagymosás van éppen, de a kis elefánt csak hátráltatja a munkát. Később egy kígyóval is találkozik, aki hotelnek nézi a kertbe kitett mosógépet.

Forrás: MTV

A Mackókaland című epizód ennél izgalmasabban indul, ugyanis a játszótérre igyekvő Fáncsit arról informálja pár kisebb termetű állatka, hogy Mackó Muckó keménykedik, és csak ő akarta birtokolni a teret, nem enged mást ott virgonckodni (kérdés, mennyire lehet szórakoztató egyedül, kozmikus magányban játszani.) És valóban, ott áll a medvebocs a homokozó tetejét, teljes indián szettben, roppant ijesztő, nézze csak a képen:

Forrás: MTV

Van mediterrán hangulatú, nyaralós epizód is, ilyen a Fókakaland, ahol a mókás kinézetű lakókocsijukkal lemennek a tengerhez, ahol mindig süt a nap. Persze a kis elefánt itt is rögtön galibát csinál, beleejti a távcsövet a vízbe, de ez legalább remek alkalom arra, hogy megismerkedjenek Fóka Félix úszómesterrel, aki – mily meglepő! – egy fóka.

Forrás: MTV

Ha ettől nosztalgiája támadt a régen látott sorozat iránt, nyomjon rá egy voksot, ha nem, akkor bátran szavazzon más rajzfilmre alább. A báb- és gyurmafilmek külön versengenek majd.

Itt szavazzon:

Szavazzon!

Melyik (1997 előtti) rajzfilmsorozat volt a kedvence? Ötöt is megjelölhet!