Látványos tengeri sorozatot forgattak Budapesten

approved by EPS 9.12.17 Ciarán Hinds as John Franklin, Tobias Menzies as James Fitzjames - The Terror _ Season 1, Episode 1 - Photo Credit: Aidan Monaghan/AMC
Ciara´n Hinds as John Franklin, Tobias Menzies as James Fitzjames - The Terror _ Season 1, Episode 1 - Photo Credit: Aidan Monaghan/AMC
Vágólapra másolva!
Az AMC a sajtónak már bemutatta első Magyarországon forgatott sorozatát, a The Terror-t, amelyet Ridley Scott készített a csatornának. A széria egy rémálommá vált expedícióról szól, valós események alapján, hatásos képek segítségével meséli el, hogy a brit flotta az 1840-es években miként próbált rátalálni az északnyugati átjáróra.
Vágólapra másolva!

Hogy az északnyugati átjáró felfedezésére irányuló expedíciók mennyire kemények voltak, azt mi sem mutatja jobban, mint hogy összességében többször szálltunk le a Holdon, mint ahány sikeres átkelés történt a jeges vizeken. Az átjárónak ugyanakkor óriási jelentősége lett volna, hiszen több mint 10 ezer kilométerrel lerövidíthette volna a távol-keleti piacot célzó kereskedelmi útvonalakat – így érthető módon mindig akadt újabb vállalkozó az útra.

Thomas Phillips festménye Sir John Franklinről Forrás: Wikimedia Commons

A leghíresebb expedíció talán Sir John Frankliné volt, ő 1845-ben két hajóval, a Terrorral és az Erebusszal próbálkozott, de mindkét hajó a jég fogságába esett, a legénységnek pedig éhínséggel, skorbuttal, fagyhalállal kellett szembenéznie. Eddig a valós történet, amihez Dan Simmons már magyarul is olvasható könyvében egy fantasztikus szálat is írt, nála ugyanis a matrózokra egy hatalmas szörnyeteg vadászik.

A 2007-es regény Stephen King nagy kedvencévé vált,

Ridley Scottot is megihlette: ez alapján készült a The Terror, az AMC történetében az első Magyarországon forgatott sorozat. Az AMC a Brody Studiosban az első epizódot már levetítette a sajtónak, a tévében az amerikai premierrel egy időben, március 27-én hajnalban megy majd le a feliratos változat, március 29-én pedig főműsoridőben érkezik a szinkronos verzió. Íme, egy kis ízelítő:

A végeredményt a sorozat három magyar közreműködője, a scriptes Simkó Dóra, az egyik operatőr, Gulyás Buda, valamint a speciális kellékekért és maszkokért felelős Pohárnok Iván is most látta először, utóbbinak az volt a legmeglepőbb, hogy egyáltalán úszott a hajó – hisz ők végig stúdióban, egy csepp víz nélkül forgattak.

A rengeteg vízből semmi nem volt a stúdióban Forrás: AMC

Gulyás elmondása szerint négy stúdióra volt szükségük: az egyikben megépítve állt a hajó, a másikban a hajóbelsőt rendezték be, a harmadikban egy jégmezőt alkottak ipari sóból, a negyedikben pedig az árbocok álltak külön.

Az operatőrnek volt olyan napja, amikor hat órát az egyik árbocon töltött

Ian Hart színészzel, máskor pedig oldalazva ment haza, miután egész nap a megdöntött hajón forgatott.

Simkónak körülbelül 120 színészre kellett figyelnie, Pohárnok pedig egy 10-15 fős csapattal dolgozott, volt olyan kellék, amin két hónapot. Az biztos, hogy naturális jelenetekben nem lesz hiány, már az első epizódban kapunk egy részleteiben bemutatott boncolást, de kettévágott emberre, szétroncsolt fejű jegesmedvére is számíthatunk a továbbiakban.

John Franklin szerepében Ciarán Hinds, mellett jobbra Tobias Menzies mint James Fitzjames Forrás: AMC

A The Terror végig hatásos, szép képekkel dolgozik, érezzük a bezártság feszültségét, olykor még a hideget is, miután a stúdiókban tényleg nem fűtöttek, hogy látsszon a szereplők lehelete – előfordult, hogy mínusz 17 fokra vitték le a hangár hőmérsékletét.

A történet egyelőre lassan bontakozik ki, a készítők az első epizódban inkább az atmoszféra megteremtésére helyezték a hangsúlyt – a képernyőn azonban dupla résszel indul a sorozat, hátha többet is kapunk a vészjósló jeleknél, nyugtalanító hangulatnál.

A The Terror március 29-én 22 órakor debütál az AMC magyar adásán.