Ha tetszett a Karate kölyök, ezt imádni fogja!

Cobra Kai
Vágólapra másolva!
Az eredeti, 1984-es Karate kölyök kultfilmnek számít. Számos helyen idézték, utaltak rá (az egyik legemlékezetesebb az Így jártam anyátokkal című szériában volt), azt azonban nem sokan gondolták volna, hogy majd' 35 évvel később sorozat formájában folytatják. Volt ennek így értelme? De mennyire, az eredmény ugyanis messze átlagon felüli: ez a Cobra Kai.
Vágólapra másolva!

Meglepő módon a Kalandférgek trilógiát jegyző Jon Hurwitz és Hayden Schlossberg sorozatát nem egy ismert csatorna, hanem a YouTube fizetős tartalma, a Red forgalmazza. Egyértelműen ez az eddigi legnagyobb dobásuk, amivel fel is kerültek a nagyobb szolgáltatók mellé. De mitől működik ennyire a Cobra Kai? Nos, többek közt attól, hogy remekül idézi meg az „ugyanaz, mégis más" közhelyet.

Az eredeti történet főhőse Daniel LaRusso (Ralph Macchio) volt, aki a rivális karateiskola növendékével, Johnny Lawrence-szel (William Zabka) rúgta össze a port. Jelen esetben fordul a kocka. Eltelt több mint 30 év, a központban Johnny áll, aki céltalanul tengődik a világban és a múlt elszalasztott lehetőségeit siratja. Eközben Daniel sikeres üzletemberré vált, boldog családdal, akinek mindene megvan. Johnny úgy dönt, hogy megmutatja a világnak, mire képes, ezért megnyitja saját dojo-ját, a Cobra Kai-t.

Az előd botegyszerű sztorit mesélt el, amiben a jó és a gonosz klasszikus harcát láthattuk. Itt jóval árnyaltabb az összkép, Hurwitzék remek érzékkel engedtek betekintést a már ismert karakterek lelkivilágába. Kiszélesítették a határokat szereplők és műfajok terén is. Daniel és Johnny a két főhős, de hasonlóan nagy szerepet kapnak a gyerekek is.

A vesztes szerepkörből kitörni vágyó Miguel (Xolo Mariduena), az apját megleckéztetni akaró Robby (Tanner Buchanan) vagy Daniel lánya, Sam (Mary Mouser) mind érdekes, mi több hihető jellemek, valós problémákkal és motivációkkal. Pazar kontrasztban áll egymással a mai napig gyerekesen rivalizáló felnőttek harca, a fiatalok felnőtté válásával.

Szintén az írást dicséri a különböző metódusok átültetése a való életre. A karate, a sensei viselkedésre való hatása, ahogy befolyásolja hőseink mindennapját a sport, ahogy életmóddá válik a dolog, mind olyan elemek, amik az alkotók kreativitását mutatja. A legnagyobb bravúr talán mégis a sorozat befogadhatósága.

Aki nincs oda a filmért, esetleg nem látta, azt is könnyűszerrel beszippanthatja. Rengeteg flashbacket kapunk, amelyek a nosztalgiafaktor mellett segítenek összerakni a képet, komplexebbé tenni az élményt. Kiszélesítik az univerzumot, megmutatva, hogy itt nem csak fekete és fehér létezik. Mindenkinek megvan a maga hibája, rossz döntései, a múltat pedig nehéz a hátunk mögött hagyni, főleg, ha rendre emlékeztetnek rá.

Lapozzon, a cikk folytatódik!