Letöltendő börtönbüntetésre ítélték Bill Cosby amerikai komikust

Bill Cosby Preliminary Hearing GettyImageRank2 assault charges cosby HEARING pennsylvania preliminary sexual Arts Culture and Entertainment Celebrities
NORRISTOWN, PENNSYLVANIA - MAY 24: Actor and comedian Bill Cosby arrives for a preliminary hearing on sexual assault charges at Montgomery County Courthouse on May 24, 2016 in Norristown, Pennsylvania. William Thomas Cain/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Börtönbüntetésre ítélte kedden Bill Cosby amerikai komikust egy pennsylvaniai bíróság szexuális bűncselekmény miatt. A művésznek legalább három, legfeljebb tíz évet kell börtönben töltenie.
Vágólapra másolva!

Bill Cosby az első híresség, akit börtönbüntetésre ítéltek a szexuális zaklatások ellen fellépő MeToo mozgalom létrejötte óta. A 81 éves komikusra emellett 25 ezer dolláros (csaknem 7 millió forintos) pénzbírságot is kiszabott Steven O'Neill bíró.

Az amerikai komikus 2004-ben philadelphiai otthonában gyógyszerekkel elkábította és szexuálisan megtámadta Andrea Constandot, a Temple Egyetem egykori ügyintézőjét.

A komikust tavasszal bűnösnek mondta ki az esküdtszék szexuális bűncselekmény elkövetésében. Az ítélethirdetés előtt Steven O'Neill bíró szexuális ragadózónak nyilvánította a 81 éves Cosbyt, ami azt jelenti, hogy felveszik a szexuális bűnözők nyilvántartásába, és élete végéig tanácsadásra kell járnia.

A szomszédok és a közeli iskolák, óvodák értesítést kapnak bűneiről és tudomásukra hozzák címét.

Forrás: AFP/2016 Getty Images/William Thomas Cain

Cosby kedden nem élt a lehetőséggel, hogy szóljon a bírósághoz, mielőtt a bíró visszavonult ítélethozatalra.

Ügyvédei már jelezték, hogy fellebbeznek az ítélet ellen, a színész ugyanis tagadja, hogy bármit elkövetett volna. Házi őrizetet kértek ügyfelüknek arra hivatkozva, hogy Cosby túl öreg, vak és tehetetlen ahhoz, hogy börtönbe vonuljon. Véleményük szerint Cosby nem jelent közveszélyt ebben a korban. A javaslatot elutasították.

Az ügyészség szerint Cosby még mindig veszélyt jelenthet a nőkre.

A bíró nem engedett az ügyvédek azon kérésének sem, hogy a vádlott óvadék ellenében szabadlábon maradhasson. A bíró azt mondta, hogy nem kezeli a hírességet másként, mint bárki mást.

Az idős komikus büntetése az ítélethirdetéssel meg is kezdődött, szabadságvesztésének első néhány napját a marylandi Montgomery megye fogdájában fogja tölteni, majd a pennsylvaniai SCI Phoenix nevű, új börtönbe szállítják át, ahol felmérik egészségügyi állapotát és biztonsága szavatolásának szükségleteit. Cosby akár hosszú távon a börtön betegápolási részlegére kerülhet.

Cosby az ítélethirdetéskor nem mutatott megrendülést. Családtagjai nem voltak jelen a bíróságon.

- mondta O'Neill.

A bírósághoz benyújtott és kedden felolvasott nyilatkozatában a 45 éves Constand elmondta, éveken át tartó szorongást és önbizalomhiányt okozott nála az eset.

- írta ötoldalas nyilatkozatában. Mint írta, két kutyájával egyedül él és nem tud megbízni az emberekben.

Cosbyhoz szóló soraiban azt írta:

Constand ügyének hatására a komikust az elmúlt években mintegy 60 nő vádolta meg szexuális zaklatással. A nők állítása szerint Bill Cosby alkohollal vagy droggal kábította el áldozatait, mielőtt szexuálisan zaklatta volna őket. Az állítólagos áldozatok között vannak modellek, pincérnők és a szórakoztatóipar munkatársai is. Az esetek egészen a hatvanas évekig nyúlnak vissza, legtöbbjük azóta már elévült.

Bill Cosby az amerikai televíziós sorozatok első fekete sztárja volt, akinek tündöklése kisebb-nagyobb megszakításokkal 1965-től a 2000-es évek első évtizedének közepéig tartott.

A nős, többgyerekes színész-író-producer-zenész-aktivista, akinek imázsában kulcselem volt a családközpontúság, hosszú pályafutása során négy Emmy- és kilenc Grammy-díjat kapott. 2002-ben George W. Bush elnöki Szabadságéremmel tüntette ki.