Visszatért a gyökereihez a kultikus HBO-sorozat

Vágólapra másolva!
A True Detective 2014-ben bombaként robbant be a tévébe. Nic Pizzolato szériája, Cary Joji Fukunaga rendezésében, olyan sztárokkal, mint Matthew McConaughey és Woody Harrelson, osztatlan sikert aratott a nézők és a kritikusok körében is. Egy évvel később érkezett a folytatás, antológiasorozat lévén egy teljesen más sztorival, más színészekkel. Globálisabb konfliktust kaptunk, a poros kisvárosból átköltözve egy metropoliszba. A várt siker elmaradt, így a harmadik szezonra három és fél évet kellett várni. Vajon megérte?
Vágólapra másolva!

A történet főhőse Wayne Hays (Mahershala Ali) nyomozó, aki egy eltűnt kamasz testvérpár, Will és Julie Purcell után nyomoz. Pizzolato merészet húz, ugyanis egyszerre három szálon vezeti a sztorit. Az eltűnés idején, amikor Hays megkapja az ügyet 1980-ban, a nyomozás után tíz évvel, illetve „napjainkban", 2015-ben.

Szerencsére minden idősík remekül elkülöníthető, s bár kicsit sokat ugrálunk az időben, a cselekmény nem esik szét darabokra, a részleteket világosan tudjuk követni. A háromféle szál indokoltsága nyilván megkérdőjelezhető, de tisztán látszik, hogy minden szegmens másért érdekes, még akkor is, ha Pizzolato így előre lelő számos apróbb fordulatot.

Forrás: HBO

Az elsőn Hays, vietnámi veteránként igyekszik minél kevesebb munkával megúszni a műszakot, a másodikban már tapasztalt, sokat látott nyomozónak tűnik, az utolsóban pedig megfáradt öregemberként a múlt kísérti. Egyedül ő köti össze a történetet, de a pilot megtekintése után nehéz eldönteni, hogy hova fog kifutni, és miért ekkora volumenű a két gyermek eltűnése.

Újabb kisváros

Ami első blikkre feltűnik, hogy Pizzolato vissza akart térni az első évad stílusához, jellegéhez. Ott a sárgás, szürkés képi világ dominált, míg a folytatásban a vörös és a sötétebb színek. Jelen esetben újfent a fakó vizualitás jellemzi a képeket és a nagyváros helyett egy arkansasi közösségben találjuk magunkat.

Szintén a True Detective egy sajátossága, hogy nem siet sehova. Hiába zajlik három szálon a cselekmény, borzasztóan lassan hömpölyög. Fokozatosan csepegteti a kérdéseket, fokozza a feszültséget, már-már altat és a megfelelő időben bedob a mélyvízbe.

Lapozzon, a cikk folytatódik!