20 érdekesség a 20 éves Family Guyról

Family Guy
Vágólapra másolva!
20 éve, 1999. január 31-én mutatták be a Family Guy első epizódját, a mára kultikussá vált rajzfilmsorozat azonban még csak a 17. évadjánál jár, hisz eredetileg elkaszálták három szezon után, és csak pár év múlva hozták vissza. De tudja-e, hogy mire utal a főcím legeleje? Hogy mi a furcsa Peter fehér ingében? Hogy honnan vették Peter, Chris vagy Stewie jellegzetes hanghordozását, miről kapta a nevét Cleveland, kiről mintázták Quagmire-t? Mindjárt kiderül minden.
Vágólapra másolva!

1. 20 éve, 1999. január 31-én láthatták a nézők a Family Guy első epizódját, ezt az alkotó, Seth MacFarlane 1995-ös vizsgafilmje, a The Life of Larry és két évvel későbbi folytatása, a Larry & Steve alapján rendelték meg. A címbeli páros egy embert és egy beszélő kutyát jelölt, ők voltak Peter és Brian előképei. A két kisfilmet itt tudja megnézni egyben:

2. A Fox 50 ezer dollárt adott MacFarlane-nek egy 15 perces pilot elkészítésére, a férfi pedig fél évig ügyködött az anyagon, állítása szerint nem volt se éjjele, se nappala, alig aludt, helyette a konyhában rajzolgatott.

3. A pilot végül meggyőzte a producereket, 13 epizódot kértek be, ebből az első hét alkotta a Family Guy első évadját. MacFarlane akkor már 2 millió dollárra szerződött.

Seth MacFarlane Forrás: AFP/Getty Images/David Livingston

4. A nézettség kezdetben nem volt a legjobb, a Fox a harmadik évad után el is kaszálta a sorozatot. A felnőtteknek szóló rajzfilmekre szakosodott Adult Swimen azonban jól mentek az ismétlések, és a DVD-kiadások is pazar számokat hoztak, arról nem is beszélve, hogy rengetegen aláírták a show visszahozását követelő petíciót – a Foxnál pedig úgy döntöttek, hogy adnak még egy esélyt a szériának.

5. A Family Guy ezért jár még csak a tizenhetedik évadjánál (és nem a huszadiknál), volt ugyanis egy hároméves szünet – de így is a Fox második leghosszabban futó műsorának számít a Simpson család után.

Family Guy Forrás: Fox

6. Volt egy olyan epizód, amelyben azt mutatták meg, hogy mennyire akarnak már egy Emmy-díjat – a valóságban azonban a Family Guy-t 27-szer jelölték, és 8-szor meg is kapta az elismerést, csak épp nem a legfőbb kategóriákban. 2009-ben viszont még a legjobb vígjátéksorozatok kategóriájába, vagyis csupa élőszereplős produkció közé is bekerült, ami a rajzfilmek közül utoljára a Frédi és Béni-nek sikerült 1961-ben.

7. A történetnek helyet adó Quahog fiktív város, a Griffinék háza mögött, a távolban kirajzolódó felhőkarcolók azonban a Rhode Island-i Providence sziluettjét idézik, ami nem véletlen, hisz MacFarlane ott tanult egy művészeti iskolában. Később egy interjúban azt mondta, magát a városkát a szintén Rhode Islanden található Cranstonról mintázta.

8. A nyitó képsor – ahogy Lois és Peter a zongoránál ülnek – egyfajta tisztelgés egy hetvenes évekbeli szitkom, az All in the Family előtt, annak az elején hasonlóképp tűnt fel a központi házaspár:

9. Rengeteg karakternek – Peternek, Briannek, Stewie-nak, Quagmire-nek és több mellékszereplőnek – maga MacFarlane kölcsönzi a hangját, Peterét egy biztonsági őréről mintázta, akit a főiskolán hallott sokszor.

10. MacFarlane-nek a normális hangja az, ahogyan Brian beszél, sőt a kutya politikai és vallási nézetei is az alkotó világlátását tükrözik.

Lapozzon, a következő oldalon talál még tíz érdekességet a Family Guy-ról!