Hofi lendítette át Koós Jánost a mélyponton, és alakította jellemét

Koós János
1969-ben Koós János énekelte Lovas Róbert - Szenes Iván: "Nem vagyok teljesen őrült" című dalát, amely a Táncdalfesztiválon I. díjat nyert. Jövőre az 50+ Táncdalfesztiválon megemlékeznek az idén elhunyt legendás énekesről is.
Vágólapra másolva!
A napokban meghalt Koós Jánost dalai mellett szövegei, adomái miatt is szerette a közönség, humoros és laza volt, mindenre akadt egy anekdotája.
Vágólapra másolva!

1968 környékén a Magyar Televízióban volt egy karácsonyi játék, a Slágerkupa. A vetélkedő döntőjébe két énekes csapata került, Kovács Katié és Koós Jánosé. Ez volt az első alkalom, hogy a televízió lehetőséget adott táncdalénekeseinknek olyan produkció bemutatására, ami több, mint amit előtte általában megszoktak a nézők. Ebből a vetélkedőből Koós János és csapata, Hofi Géza és az Express együttes került ki győztesen.

1969 - Koós János Forrás: MTI/Benkő Imre

Koós két évvel később adomázott arról, hogy amikor már majdnem elfelejtették, akkor jött a Kislány a zongoránál című sláger, majd elkezdtek mókázni Hofival. „Valóban a Hofival való találkozásnál jöttem rá, hogy valami többet kellene csinálni. Amikor az ember bizonyos mélyponton van, elkezd gondolkozni: vagy valami újat csinálok, vagy kár tovább csinálni” – elmélkedett.

„Hofival akkor találkoztam először, amikor még nem volt »a Hofi«, de már nagy sikereket aratott azokban a műsorokban, amelyekben közösen dolgoztunk. A turnék során, útközben magunk és társaink szórakoztatására alakultak ki azok a tréfák, amelyeket megpróbáltunk közönség elé vinni. Hofi barátsága és erős egyénisége segített abban, hogy merjek én is olyan közvetlen és barátságos lenni, mint amikor még saját szórakoztatásunkra csináltuk” – emlékezett.

Hofi Géza humorista és Koós János Forrás: Fortepan/SZALAY ZOLTÁN

„Aztán sikerült, és a közönség megszokta duettünket. Pedig nem vagyunk sem Stan és Pan, sem Zoro és Huru, és ezért nyáron elváltunk. Ez volt a próbakő. Vajon sikerül-e Hofi nélkül is ugyanazt a könnyed hangulatot megteremtenem a színpadon? Igaz, hogy ebben a műsorban is olyan partnerem akadt, mint Kovács Kati. És ne feledkezzünk meg az Express együttesről sem, akik nélkül három éve nem léptem föl” – mondta akkor, 1970-ben. És igen, sikerült változtatni, mert közvetlensége, humora átjött minden koncertjén, amikor a slágerek közt a közönségéhez beszélt.

Ugyanabban az interjúban elmondta, hogy a kedvencem Sammy Davis volt: „Ő mindent tud, amit ember tudhat színpadon. Díszlet és kosztüm nélkül olyan atmoszférát teremt, amelyet senki más. Szeretném tőle megtanulni — ha ez egyáltalán lehetséges — azt a magabiztosságot és közvetlenséget, ahogyan ő kontaktust teremt közönségével. Külföldi utazásaim is sokat segítettek, hogy kialakuljon ez a műsor.”

Forrás: Film, Színház, Muzsika, 1970

Korda György is emlékezett Koós Jánosra, itt megtudhatja, min vesztek össze egykor.