Őssejtekből - emberi szövetek
A Wisconsin Egyetemen elkülönített őssejtek véletlenszerűen különféle: (A) bél-, (B) ideg-, (C) csontvelő-, (D) porc-, (E) izom-, (F) vesesejtekké fejlődtek. Ezt a folyamatot egyelőre még nem tudják befolyásolni.
A madisoni Wisconsin Egyetem és a marylandi Johns Hopkins Egyetem kutatói régóta várt előrelépést tettek az emberi szövetek laboratóriumi előállítása felé: embriókból őssejteket különítettek el, amelyeket aztán laboratóriumi táptalajon tenyésztettek tovább. Mindkét csoportnak sikerült az őssejtekből különféle szöveteket - például izom-, csont- és idegsejteket - kitenyésztenie, igaz, csupán véletlenszerűen. Egyelőre egyik csoport sem tudja irányítani, hogy a még specializálatlan őssejtek mivé alakuljanak, ennek a folyamatnak a mechanizmusa ugyanis alig ismert.
Ennek ellenére a wisconsini és a marylandi kutatócsoport két vezetője, James A. Thomson és John Gearhart egyetért abban, hogy az eredmény már így is páratlan új lehetőségeket nyithat a szervátültetés és -pótlás területén. Ilyen például az idegsejtek pótlása különféle bénulást okozó gerincsérülések esetén, infarktus következtében elpusztuló szívizomsejtek helyettesítése, inzulintermelő sejtek beültetése a hasnyálmirigybe, vagy csontvelősejtek tenyésztése a betegség, illetőleg sugárzás következtében károsodott vérképző szerv működőképességének helyreállítására. A kutatók abban is egyetértenek, hogy a távlati cél - teljes szervek laboratóriumi létrehozása - egyelőre még beláthatatlan távolságban van. Thomson csoportja az őssejteket egy mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó klinikán "fölöslegként" megjelenő embriókból különítette el, a "szülők" beleegyezésével. A sejteket aztán olyan táptalajon tenyésztették tovább, amely változatlan formában életben tartotta őket. Majd amikor egy kicsit változtattak a táptalaj összetételén, körülményeken: ekkor megindult az őssejtek specializálódása, és a táptalajon izom-, porc-, csont-, ideg- és bélsejtek jöttek létre. Gearhart csoportja hasonlóan járt el, bár ők az őssejteket elvetélt korai magzatokból különítették el. (Science)