Liaoning, a tollas dinoszauruszok paradicsoma

2004.11.12. 15:33
Kína Liaoning tartományának lelőhelyei számos meglepő ősmaradványt szolgáltattak az utóbbi években. Az apró, tollas dinoszaurusz maradványok újra felszították a vitát a madarak eredete körül.
Liaoning tartomány területén általában szegénységben tengeti életét a mezőgazdaságból élő lakosság. Sihetun község azonban némiképp eltér a többitől. Modern villák és új japán motorkerékpárok mutatják, hogy itt az emberek valamilyen kiegészítő jövedelemforrásra tehettek szert. Ez a "forrás" a falu melletti domboldalon található. A hatalmas kőfejtőből kerültek elő a tudományos berkekben óriási visszhangot kiváltó tollas dinoszauruszok.

Az ősmaradványok mintegy 124 millió évesek, az alsó-krétában lerakódott üledékekben fordulnak elő. Akkoriban egy sekély tó volt a területen, és a belepottyanó állatok hamarosan betemetődtek iszappal és vulkáni hamuval. Ennek eredményeképpen sok váz sértetlenül megmaradt. A finom palák még az élőlények tollainak a lenyomatát is megőrizték. Eddig több mint 1000 példányt fedeztek fel itt és a környéken. A leletek arra utaltak, hogy egy evolúciós összekötő láncszem volt a dinoszauruszok és a madarak között. De a történet nem túl egyszerű, mivel számos különböző tollas maradvány került elő, melyek mérete a galambtól a pónilovakig változik. A maradványok többsége a Dromeosaurusoknak nevezett dinoszaurusz csoporthoz tartozik. Ezek kis termetű, gyorsan mozgó élőlények voltak, mint például a Jurassic Parkban megismert Velociraptor. A Dromeosaurusok tágabb értelemben a Theropodák közé tartoznak, ahová a félelmetes ragadozót, a Tyrannosaurus rexet is sorolják.

A legtöbb dinoszaurusz nyilvánvalóan túl nehéz volt a repüléshez, és ezeknek a tollai túl kicsik és primitívek voltak. A Sinosauropterix példányoknak például csak gyenge, pehelyszerű szálak voltak a testük körül. Ezek pelyhes tollak is lehettek, bár egyesek úgy vélik, hogy inkább szőr- vagy bőrpikkelyszerű képződmények lehettek.

Dr. Zhou Zhonge - azon kevés tehetséges kínai paleontológusok egyike, aki a doktori fokozat megszerzése után visszatért az Egyesült Államokból a hazájába - kimutatta, hogy minél kisebb volt a dinoszaurusz, annál nehezebben tudta befolyásolni a testhőmérsékletét. Az első tollak talán a jobb hőszigetelés érdekében fejlődtek ki. Egyesek szerint a nagyobb rokonok melegvérűek voltak, és ezek kicsinyeinek is előnyös volt a hőszigetelő pihetakaró. Elég furcsa elképzelni, hogy a félelmetes T. rex csinos, pelyhes kiscsirkeként bújt elő a tojásból!

Számos olyan faj is előkerült azonban Liaoning területén, ami elég egyértelműen tudott repülni. A Confuciusornis számos példánya nagyon madárszerű képet mutat (nagy repülőtollak, csőr).

A paleontológusok már régóta keresték a hiányzó láncszemet a madarak és a dinoszauruszok között, és 1999-ben végre azt gondolták, hogy rábukkantak álmaik példányára. A szerencsés leletet 80 000 dollárért vásárolták meg az Egyesült Államokban egy kereskedőtől. (A hatalmas összegnek egy pici töredéke valószínűleg hozzásegített egy fiatal kínait egy mondjuk - csillogó-villogó motorkerékpár megvásárlásához, mielőtt az ősmaradványt kicsempészték az országból.) A feltételezett "hiányzó láncszem" az Archaeoraptor nevet kapta, és címlapsztori lett belőle a National Geographic magazinban. Csakhamar kiderült azonban, hogy "hamisítványról" van szó: egy madárszerű élőlénynek és egy primitívebb Theropoda dinoszaurusz farokrészének a véletlen kombinációja szolgáltatta a szenzációs leletet.

Jóval olcsóbban, mindössze 5000 dollárért sikerült hozzájutni az eddig talált legkisebb Theropoda dinoszauruszhoz. A Microraptor névre keresztelt leletet a Nature decemberi számában publikálták. A galamb méretű dínó szintén tollas volt, viszonylag erős és hosszú lábakkal rendelkezett, és egy jó nekifutás után esetleg képes volt a levegőbe emelkedni (lásd a bal oldali ábrán). Nagyobb azonban a valószínűsége annak, hogy inkább fára mászó állat lehetett. A Microraptornak olyan típusú begörbült, hegyes karmai voltak a tollas mellső végtagjain (amiket nevezhetünk szárnynak is), mint amilyenek a harkályoknak vagy a mókusoknak van, amelyek a fatörzseken mászkálnak. A hátsó lábain egy ujj a többivel szembefordult, mint a madaraknál. Valószínűleg el tudta lendíteni magát az ágaktól, és legalább siklórepülést végre tudott hajtani, még ha aktív repülésre képtelen volt is.

Még mindig vannak azonban olyanok, akik hevesen vitatják, hogy a Theropoda dinoszauruszokból alakultak volna ki a madarak. Ennek legfőbb bizonyítékát abban látják, hogy a legkorábbi ismert madár, a németországi Archaeopteryx 26 millió évvel idősebb, mint a Liaoningból származó tollas Theropodák, tehát ezek nem lehetnek a madarak ősei. Többen úgy vélik, hogy a madarak és a dinoszauruszok közös őse jóval korábban létezett a földtörténet során.

A többség azonban meg van győződve a Theropodák és a madarak közötti szoros kapcsolatról. A kínai tollas dinoszauruszoknak a tollakon kívül még számos közös tulajdonsága van a madarakkal. Ezeknek is van egy primitív villacsontjuk a mellkasukban, és egy jellegzetes félhold alakú csont van a csuklójukban, ami lehetővé teszi, hogy csapkodjanak a szárnyaikkal. A vita minden bizonnyal tovább folytatódik, de a Liaoning tartományban ezután előkerülő ősmaradványok száma és kiváló minősége valószínűleg elősegíti majd a kérdés megnyugtató megoldását.

Dulai Alfréd

Ajánló:

A Therapodák teljes rendszere. A linkek segítségével minden fontosabb oldal elérhető a témában, a tollas dinoszauruszokkal kapcsolatban is.

Korábban:

2000. április 11. Apró termetű dinoszauruszokra bukkantak Dél-Mongóliában, amelyek közös ősökön osztozhattak a madarakkal. A 80 millió évvel ezelőtt élt állatok a ritka troodontidákhoz tartoztak.1999. október 8. Tollai vannak, csapkod a mellső végtagjaival, mégsem madár. Mi az? Ez nem más, mint a Kínában felfedezett Sinornithosaurus nevű dinoszaurusz.1999. október 25. A most előkerült Archaeoraptor lehetett a legkorábbi repülő tollas dinoszaurusz, ami egy hiányzó láncszemet képvisel az évmilliókkal ezelőtt élt dübörgő dinoszauruszok és a ma élő könnyű röptű madarak között. A manapság előkerült sok tollas dinoszaurusz miatt lassan már a király sincs biztonságban. Egyesek szerint ugyanis neki is tollas volt a háta.Újra felizzott a madarak származásának kérdésről folytatott vita: egy 220 millió évvel ezelőtt élt apró, gyíkszerű teremtmény léte komolyan megkérdőjelezi a dinoszauruszokkal való kapcsolatukat.