E.T. a Föld légkörében

Egy brit-indiai kutatócsoport szerint a földön kívüli életformákat a Föld felszínétől mindössze 41 kilométerre kell keresni.

A Cardiffi Egyetem professzora, Chandra Wickramasinghe szerint ugyanis Földön kívüli eredetűek lehetnek azok a sejtek, amelyeket ebből a magasságból gyűjtött be egy tavaly felbocsátott magaslégköri kutatóléggömb. A brit tudós egy kaliforniai tudományos tanácskozáson kifejtette: a mikroorganizmusokat a léggömb messze a tropopauza feletti légrétegekben, a sztratoszférában találta, vagyis ott, ahol a tudomány mai állása szerint nem létezik stabilan az élet.

A konferencia elé terjesztett, brit és indiai tudósok - köztük Wickramasinghe - által összeállított értekezés szerint biokémiai vizsgálatok alapján "első megközelítésben bizonyítottnak tekinthető", hogy a levegőminták mikroorganizmusokat tartalmaznak. A kutatók szerint ezek az élőlények a világűrből kerültek a Föld környezetébe, ahová üstökösök és meteorok szállították őket.

Ha ez helytálló megállapítás, akkor komoly támogatást jelent az úgynevezett pánspermia-elméletnek, mely szerint az élet magvait a Földön (is) űrbeli vándorok - leginkább becsapódó üstökösök - hintették el az ősidőkben. Ez nem új teória, mint ahogy a híveivel vitatkozó ellentábor azon érvelése sem, hogy mi szükség lett volna űrből érkező életcsírákra, amikor 4,5 milliárd éve a Földön is jelen volt az élet kialakulásához szükséges minden elem. A pánspermia-elmélet bírálói szerint a tudományos közösségnek tartania kell magát a kutatás azon alapelvéhez, miszerint ugyanazon jelenség egyszerű és bonyolult magyarázata közül az egyszerű helytállósága a valószínűbb (a logikában ezt Occam borotvájának nevezik).

Ehhez tartotta magát Wickramasinghe professzor egyik legközelebbi kollégája, David Lloyd, a Cardiffi Egyetem mikrobiológia tanszékének vezetője is, aki a The Independentnek azt mondta: ma még legfeljebb azt lehet kijelenteni, hogy 41 kilométeres magasságban valóban mikroorganizmusokat találtak, de hogy ezek honnan jöttek, azt senki nem tudhatja. Lloyd professzor szerint azonban az ember eddig nem talált olyan helyet a Földön, ahol ne lettek volna mikrobák, beleértve a létező legszélsőségesebb környezeteket is.

Az "E.T.-mikroorganizmusok" fellelésének hírét kétkedve fogadó tudósok szerint az űrbeli eredetnél prózaibb magyarázat is kínálkozik: vagy maga a kutatóberendezés volt eleve szennyezett, vagy a mikrobák valahogy - például egy rakéta oldalára tapadva - mégis áttörték a tropopauzát, és megtelepedtek a légkör és a világűr határán.

Angol nyelvű információk a Scientific American honlapján:

Scientists Say They Have Found Extraterrestrial Life in the Stratosphere But Peers Are Skeptical