Szívizomsejtek emberi embrionális őssejtekből

Izraeli kutatóorvosok szerint az általuk kezelt őssejtek egy része - tudományosan igazolható módon először -szívizomsejtekké fejlődött.

A szakértők rámutattak: ez óriási lépés afelé, hogy ezeknek a bámulatos képességű sejteknek a segítségével a különféle szívbetegségekben megsérült szívizomszöveteket helyettesítsék.

Az izraeli kutatók kezdeti fejlettségi stádiumban levő emberi szívsejteket tenyésztettek ki táptalajon, laboratóriumi körülmények között, pár napos embrióból kivont őssejt-állomány segítségével. (Az embriókezdemény származását illetően nem közöltek információkat.)

Joseph Itskovitz-Eldor, a haifai Rambam Orvostudományi Központ professzora egy washingtoni telefonos interjúban közölte: elsőként igazolták megbízható módon, hogy az előállított sejtek valóban szívizomsejtek, s azok elektromos, biokémiai és morfológiai jellemzői megegyeznek a természetes módon létrejött, korai fejlődési stádiumban lévő szívizomsejtekéivel. A kutatások eredményét a Journal of Clinical Investigation című szakfolyóiratban teszik közzé.

A kísérlet során csak az embrionális őssejtek körülbelül 10%-a alakult át szívizomsejt-kezdeménnyé. Ezek génjeinek aktivitási mintázata, fehérjetermelése, hormonális és elektromos ingerekre való reagálása, kalcium-felhasználása azonban tudományos módon is igazolni látszik, hogy valóban szívizomsejtekről van szó.

Várakozásuk szerint az eljárás finomításával az őssejtek révén helyre tudják majd állítani a szívrohamban megsérült izomrészek eredeti állapotát.

Az őssejtek a szervezet legelső építőkövei, amelyek azzal a csodálatos képességgel bírnak, hogy lényegében bármilyen sejttípussá képesek továbbfejlődni. A világon a legtöbb halált okozó betegségek egyike, a szívbetegség elleni harcban olyan fegyverhez juthatnak az orvosok, amelynek a segítségével a jövőben a remények szerint egyszerűen pótolni tudják a megsérült szívizomrészt.

George Bush elnök a napokban közölte, hogy kutatási célokra sem támogatja az embrióklónozást, amely az őssejtek előállításának az egyik forrása. A teljes körű klónozási tilalmat kedden elfogadta a képviselőház is.

Az Egyesült Államokban két intézmény, az Advanced Cell Technology és a Geron vállalat tervezte, hogy klónozott embriókat állít elő gyógyászati célból.