A lemeztektonikai folyamatok és az élet kezdete

A Kínában talált ősi kőzetminták szerint a lemeztektonikai folyamatok jóval korábban beindultak, mint azt eddig gondolták. Lehet, hogy a földi élet is ekkor kezdődött?

Forrás: ORIGO Az új adatok egy olyan kőzetmintából származnak, amely 2,5 milliárd évvel ezelőtt képződött a tenger aljzata alatt. Ez az első nagyobb, sértetlen óceáni köpenydarab, amit valaha találtak a bolygónk legkorábbi időszakából, az archaikumból. (A Föld köpenyének nevezzük a földkéreg és a földmag közötti zónát.

Ez alkotja a Föld térfogatának 80%-át. Nagyrészt a peridotit nevű kőzetből épül fel, amely főleg olivin és piroxén ásványokból áll). A lelőhely nem messze fekszik a Kínai Nagy Faltól. Az ősi köpenykőzetek egy 100 kilométer hosszú, törésekkel tagolt zónában őrződtek meg. Az amerikai és kínai kutatók ugyanott találták ezt a kőzetmintát, ahol tavaly a kutatócsoportjuk felfedezte a Föld legidősebb, szinte teljes óceáni kéreg szelvényét.

A most begyűjtött kőzetminta az első vizsgálatok szerint több 10 kilométerrel az egykori tengeraljzat alatt képződött. A kőzet többek között arról is szolgáltat bizonyítékokat, hogyan mozogtak a kontinensek a bolygó felszínén, vagyis a lemeztektonikai folyamatokról.

A kőzetet felépítő ásványok között találtak egy szokatlan krómit (vas-króm-oxid, FeCr2O4) típust is, ami az eddigi ismereteink szerint kizárólag a mély óceáni aljzatokban képződik. A kristályok extrém magas hőmérsékleten deformálódtak, mielőtt teljesen átkristályosodtak egy vulkáni eredetű hőhatás miatt.

A kutatók szerint ezek az adatok azt jelzik, hogy a vizsgált  kőzetek az óceánközépi hátságoktól távolodva mozogtak. Ez arra utal, hogy a kontinensek már 500 millió évvel korábban elkezdtek a földfelszínen mozogni, mint azt az edigi információkból sejteni lehetett.

Az ősi tektonikus lemezek mozgása esetleg a földi élet eredetéről is nyújthat új információkat. Egyes elképzelések szerint ugyanis az óceán aljzatában lévő forróvizes vulkáni hasadékok biztosíthatták az élet kezdetéhez szükséges feltételeket és nutrienseket.

Mivel az ilyen forróvizes hasadékok a tektonikai mozgásokhoz kapcsolódnak, a kutatók elképzelhetőnek tartják, hogy az élővilág kifejlődése ezeknél a hasadékoknál kezdődött, amikor a lemezek mozgása beindult.

Dulai Alfréd