Terhesség: az alkohol növeli az emlőrák esélyét az utódnál

Amerikai orvosok arra figyelmeztetnek, hogy a terhesség alatti alkoholfogyasztás megnövelheti a nőnemű utódokban az emlődaganatok kifejlődésének esélyét.

Köztudott dolog, hogy a terhesség alatt szedett káros anyagok jelentősen növelik a magzat károsodásának esélyét, s gyakran vezetnek születési rendellenességekhez. Ám a káros hatás később, a tinédzser korban is jelentkezhet az utódoknál - állítják a Lombardi Cancer Center (Georgetown University, USA) kutatói.

Korábbi kutatások során már kiderült, hogy az anya terhesség alatti jelentős súlygyarapodása befolyásolhatja lányának emlőrák-kockázatát a jövőben. Ennek hatására ugyanis megemelkedhet az ösztrogénszint az anya szervezetében. A méhben jellemző magasabb ösztrogénszint hatására nő meg a jövőbeli emlőrák kockázata, mert a magzat fejlődő emlőszöveteinek sejtjeit sebezhetőbbé teszi azon hatások számára, amelyek tumoros elváltozást okozhatnak bennük a későbbiekben.

Forrás: ORIGOA kutatók most az alkohol hatásaira koncentráltak. A kísérleteket természetesen állatokon végezték. A patkányok egy része vemhessége alatt közepes, illetve jelentős mennyiségű alkoholt kapott, a kontrollként szolgáló állatok pedig nem kaptak alkoholt.

Az alkohol hatására megemelkedett az állatok ösztrogénszintje, ám a kutatók nem tapasztalták ennek káros hatásait a fejlődő magzaton.

Amikor az ezekből a terhességekből megszületett nőivarú példányok elérték a szaporodóképes kort, rákkeltő anyagoknak tették ki őket, hogy emlődaganatokat idézzenek elő. A kutatók jelentősen magasabb számú esetről számoltak be az "alkoholista" anyáktól származó utódoknál a kontrollcsoporthoz képest.

Bár ember esetében ilyen adatok természetesen nem elérhetők, bizonyított, hogy az alkoholfogyasztás növeli a terhesség alatti ösztrogénszintet.

A kutatók az Alcoholism: Clinical and Experimental Research c. szaklapban közölték eredményeiket.