Elhunyt Marx György fizikus, akadémikus

Elhunyt Marx György Kossuth-díjas fizikus, akadémikus, emeritus professzor, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat tiszteletbeli elnöke. A tudóst életének 76. évében, hétfőn érte a halál.

A súlyos betegségben elhunyt tudóst az Akadémia, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek.

Forrás: ORIGO
Marx György beszédet mond az Akadémián, 2002. november 14-én, Az Év Tudósa díj átvétele utánFotó: Trupka Zoltán

Munkásságának egyik régóta megérdemelt - és sajnos már csak az utolsó pillanatban bekövetkező - elismeréseként az idei évben Marx György részesült Az Év Tudósa díjban, amelyet halála előtt mindössze két és fél héttel, november 14-én vehetett át a Magyar Tudományos Akadémián. A 76. életévében elhunyt fizikus ugyanis kutatói munkája mellett sokat tett azért is, hogy tudományának eredményei közérthető módon eljussanak a nagyközönséghez. Mindig szívesen állt a tudományos újságírók rendelkezésére, nagy kedvvel vett részt rádiós és televíziós ismeretterjesztő műsorokban, s maga is élvezetes esszék szerzője, amelyekben a rá jellemző nyitottsággal mindig a tudás és a tudomány fontosságát hangsúlyozta.

Az akadémikus 60-as, 70-es években született írásai, például az Új Írásban közölt Gyorsuló idő című írásának címe nem véletlenül vált szlogenné a korszerű pedagógiában. Marx György tanítványainak egész sora dolgozik magyar és külföldi kutatóintézetekben, közülük az Egyesült Államokban oktató-kutató Szalai S. Sándorral együtt írt tanulmányai, cikkei megelőzték, illetve megalapozták a mai kozmológiát és részecskefizikát egyesítő irányzatot.

Tudományos bestsellere, a Marslakók érkezése az angol és a magyar nyelvű kiadás után japánul is óriási siker lett. A kiváló fizikus élete utolsó évében egyebek között a Wigner Jenő év méltó megünneplésén fáradozott.

Két további felvétel a professzor úr utolsó kitüntetéséről (T. Z. felvételei)

Forrás: ORIGO

Forrás: ORIGO