Potyázó dögevő volt a T. rex

Egy neves amerikai paleontológus, Jack Horner nem kevesebbet állít, minthogy évszázadon át tévesen ítélték a Tyrannosaurus rexet kora leghatékonyabb ragadozójának, vérszomjas gyilkológépének.

A mitikus T. rex nem volt más, mint egy potyázó dögevő, ami más húsevő dinoszauruszok által elejtett prédán élt - vélekedik Jack Horner, a Montanai Egyetem munkatársa, a Museum of the Rockies in Montana vezetője, Stephen Spielberg Jurrasic Park filmjeinek tanácsadója. A kutató, aki nagy népszerűségnek örvend - különösen azóta, hogy a Jurrasic Park című filmben róla mintázták meg a lelkes paleontológus, Alan Grant figuráját -, úgy véli, semmi jel nem mutat arra, hogy a T. rex ragadozó életmódot folytatott volna, s ezt az elméletét a londoni természettudományi múzeumban (Natural History Museum) 2003 augusztusától 2004 májusáig megtekinthető kiállítással kívánja alátámasztani.

Horner azzal érvel, hogy a dinoszaurusz mellső lábai túl rövidek, szemei túlságosan aprók, futása pedig túlzottan lassú lett volna ahhoz, hogy sikeres vadász legyen. Másrészről viszont - a keselyűkéhez hasonlóan - agyában jelentős területet foglalt el a szaglóközpont, és anatómiai felépítése nagy távolságok megtételére tette képessé.

Forrás: montana.edu
Jack Horner egy "T. rexszel"

Ami hatalmas testét és feltételezhetően irtózatos bűzét illeti, a T-rex ezeket arra használta föl, hogy elijessze a zsákmánytól a kisebb termetű dinoszauruszokat - magyarázza Horner.

Akik ellátogatnak a londoni kiállításra, egy teljes csontváz, valamint több életnagyságú reprodukció segítségével testközelből is megszemlélhetik a 15 méter hosszú, hat-nyolc tonnás monstrumokat, s maguk ítélhetik meg Horner állításait.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK