Meddőségkezelés: az önmegtartóztatás káros is lehet

A meddőségkezelésben részesülő pároknak mégsem szükséges a kezelést megelőző héten tartózkodniuk a szextől - állítják izraeli kutatók. Az eredmény megváltoztathatja a meddőségkezelési eljárások szokásos ajánlásait - ismertette a Reuters.

A meddőségkezelés során az orvos általában azt tanácsolja a pároknak, hogy a kezelés különböző beavatkozásait megelőzően 2-7 napig ne éljenek házaséletet annak érdekében, hogy fokozódjon a spermiumok száma, s ezáltal javuljon az ondó minősége.

A Soroka Egyetem és a negevi Ben-Gurion Egyetem (Beersheba) kutatói most arra a belátásra jutottak, hogy ez a szigorítás bizonyos esetekben fölösleges, sőt káros. "Adataink ellentmondanak annak a szemléletnek, amely az önmegtratóztatásnak (karenciának) fontos szerepet tulajdonít a meddőség-kezelésben" - jelentette be dr. Eliahu Levitas, a European Society of Human Reproduction and Embryology éves gyűlésén.

A terméketlenség átlagosan minden hetedik párt érinti, legyen szó a nő, a férfi vagy mindkét fél meddőségi problémájáról. A féfiterméketlenség oka lehet, hogy alig, vagy egyáltalán nem termelődik spermium, illetve ha azok szerkezete vagy mozgása a normálistól eltérő.

"Eredményünk kifejezetten azokra a kezelésekre vonatkozik, amelyek során a lehető legjobb minőségű spermiumot akarjuk elérni a méhen belüli megtermékenyítéshez" - hívta föl a figyelmet dr. Levitas. A kutatás során 7200 ondómintát vizsgáltak speriumok koncentrációja, alakja és mozgékonyság tekintetében. A vizsgált minták közül 6000 olyan férfitól származott, akik orvosi tanácsra az azt megelőző két hétben nem éltek szexuális életet. A mintákban több mint 4500-nál normális, a többinél gyenge vagy nagyon alacsony spermiumszámot mutattak ki.

A várakozásnak megfelelően az ondó mennyisége 11-14 napos önmegtartóztatás után magasabb lett, ám a spermiumok formája és szerkezete rosszabbodott. Az alacsony spermiumszámmal küzdő férfiak mintájában a mozgékony spermiumok száma a karencia második napjától fokozatásan romlott, s a hatodik napra elérte a kifejezetten alacsony szintet. A spermiumok mennyisége tehát egyenes, míg mozgékonyságuk fordított arányosságban állt az önmegtartóztatás hosszával az alacsony spermiumszámú (oligozoospermia) mintákban.

A Madridban június 29-től július 2-ig tartó konferencia 95 ország közel 5000 meddőségkutatója részvételével zajlik.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK