Leszbikus hormonkapcsolat

A leszbikusok az átlagosnál több mint kétszer nagyobb valószínűséggel szenvednek egy hormonális problémától - derült ki egy kutatásból. Ez alátámasztja azt az elméletet, mely szerint a hormonok szerepet játszhatnak a szexuális irányultság kialakulásában.

Az európai humánreprodukciós és embriológiai szövetség Madridban zajló éves találkozóján brit kutatók arról számoltak be, hogy a leszbikusok között meglepően nagy az ún. policisztás ovárium (petefészek) szindróma, illetve az ahhoz hasonló kondíció jelenléte. Az eredmény egy olyan klinikáról származik, amely leszbikus nők számára is nyújt termékenységi kezelést.

A policisztás ovárium szindróma kialakulásának okáról ma még keveset tudnak az orvosok. A minden 10. nőt érintő kondíció kapcsolatba hozható a férfi nemi hormonok vérben jellemző, az átlagosnál magasabb koncentrációjával. A tünetek között extra szőrzet, sok pattanás és elhízás szerepelhet, de megnő például a cukorbetegség kialakulásának kockázata is. A páciensek gyakran szenvednek termékenységi problémáktól is.

A találkozón ismertetett adatok szerint az eltérés igen jelentős: míg a heteroszexuális pácienseknél mindössze 14%-ban jellemző a szindróma előfordulása, addig a leszbikusok körében ez az arány 38%. A kondícióhoz hasonló, ám tünetek nélküli állapot esetében még nagyobb az eltérés: 34-, illetve 80%.

A kutatók szerint mindez nem azt bizonyítja, hogy a leszbikus szexuális irányultság kialakulásának a szindróma a közvetlen oka, csupán arra utalhat, hogy a szindróma miatt megzavarodott hormonális egyensúly nem csak a tünetekkel, hanem a szexuális irányultsággal összefüggésbe hozható.