Szuperporral tüntettek el egy viharfelhőt

Az amerikai kutatók által kifejlesztett por képes arra, hogy egész viharfelhőket tüntessen el.

Az Egyesült Államok déli részén, például Texas, Louisiana, Florida államokban, vagy a Bahama-szigeteken egyre gyakoribbak a pusztító hurrikánok, és bár ezeket a viharokat sokszor napokkal korábban jelzik a meteorológusok, megfékezésük a tudomány mai állása szerint még lehetetlen. Egy amerikai kutatócsoport azonban a viharok hatásait csökkentő találmánnyal rukkolt elő: az általuk gyártott por állítólag képes arra, hogy egész viharfelhőket tüntessen el.

Az új por saját térfogata kétezerszeresének megfelelő mennyiségű nedvességet szív magába. Repülőgépről leszórva egyszerűen megdermeszti a vizet, még akkor is, ha az felhő formájában létezik. A kutatók kísérleteik közben négy tonnányi ilyen szuperporral máris sikeresen megfékeztek egy ezerhatszáz méter átmérőjű, négy kilométer magas viharfelhőt, amely gyakorlatilag nyomtalanul felszívódott.

A fejlesztők szerint a szer teljesen biztonságos, mert a vízzel érintkezve biológiailag könnyen lebomló zselévé alakul, amelynek nagy része még földet érés előtt elszublimál.

Delta - mtv1, augusztus 3. vasárnap, 12:40