Új elmélet a pénisz szerepéről

Érdekes eredményre jutottak amerikai kutatók: véleményük szerint a pénisz alakjának evolúcióját az határozta meg, hogy segítségével a férfiak eltávolíthassák riválisaik spermáját a nők hüvelyéből.

A New York-i egyetem kutatócsoportja Gordon Gallup professzor vezetésével arra a következtetésre jutott, hogy a szexuális együttlét során a pénisz spermaeltávolító készülékként működik, s mozgása azt a célt szolgálja, hogy a nő vaginájából eltávolítsa egy korábbi szerető ondóját.
 
Nem mindennapi elméletüket kísérletekkel is igyekeztek alátámasztani, amelyben műfalloszokat, mesterséges vaginát, valamint egy keményítőtartalmú oldatot használtak. A New Scientist beszámolója szerint a kísérletek során kiderült, hogy a makk pereme képes volt egyetlen döféssel kikanalazni az oldat több mint 90 százalékát. Ugyanakkor a határozott perem nélküli műfallosz a spermiumot szimuláló folyadék mindössze 35%-át tudta eltávolítani a művaginából.
 
A kutatók véleménye szerint nem csak a makk kitüremkedésének mértéke, hanem a behatolás mélysége is számít. A kísérletek során ugyanis kiderült, hogy a csupán a vagina háromnegyedéig behatoló fallosz a műspermának mindössze 40%-át tudta eltávolítani.
 
"Feltételezésünk szerint az apaságért folyó versengés során az emberi faj hímjei olyan egyedi alakkal bíró péniszt 'fejlesztettek ki', amely képes eltávolítani a vaginából a vetélytársak által otthagyott spermát" - állítja Gallup.
 
Derek Machin urológus, az aintree-i egyetem munkatársa szerint azonban az elmélet kissé eltúlzott. "Nem vitatom, hogy a kísérleteket nagy körültekintéssel végezték, mindazonáltal nem vagyok meggyőződve arról, hogy pusztán abból kifolyólag, hogy a pénisz képes ilyesmire, ennek a célnak megfelelőn alakult volna ki."
 
Colm O'Mahony (UK Association for Genito-Urinary Medicine) professzor is szkeptikus. Véleménye szerint az elméletnek van egy gyenge pontja: "Ha egy férfi tovább döfköd az ejakuláció után, akkor gyakorlatilag saját ondóját kanalazza ki" - mondja.
 
A kutatók részletes beszámolója Evolution and Human Behaviour ("Evolúció és emberi viselkedés") c. szaklapban jelent meg.