Az év ismeretterjesztő tudósa Vekerdi László

"Máskor ne ilyen vén hülyének adjátok a jutalmat, aki már nem tud mit kezdeni vele" - e szavakkal vette át Vekerdi László, az örök ellenzéki és kivételes tudású polihisztor Az év ismeretterjesztő tudósa díjat szerdán az Akadémián.

Vekerdi Lászlót a magyar szellemi élet legendás alakjaként, magányos örök ellenállóként, hatalomnak, tekintélynek behódolni nem akaró utolsó szabad emberként méltatták szerdán Budapesten azon az ünnepségen, amelyen Az év ismeretterjesztő tudósa diplomát vehette át a Magyar Tudományos Akadémián.

Az év ismeretterjesztő tudósa címet levélben történő szavazással ítélik oda a tudományos újságírók, s közülük a legnevesebbek méltatták Vekerdi munkásságát. A Magyar Rádió Gordiusz Műhelye ad otthont a "Véges végtelen" című esszé-riportfolyamnak, melynek Vekerdi a főszereplője. Az ő óráin tanul a hallgatóság történelmet, művészetet, irodalmat, matematikát, természettudományokat, s mindezt szerves egységben. A kétszázadik adáshoz közeledő műsor egyedülálló a magyar rádiózás történetében.

Vekerdi László kisebb könyvtárra való tudománytörténeti művet alkotott, többek között egy Németh László monográfiát vagy az Így él Galilei című tudóséletrajzokat. Legutóbbi műve A közértelmiség hajszálgyökerei című nagy esszé.

Az ünnepi szónokok szóltak a díjazott Vekerdi László "deviáns" magatartásáról, örök ellenzékiségéről és természetesen kivételes polihisztor-tudásáról.

Ezután az elérzékenyült tudós - akinek személyi igazolványában az áll, hogy szakképzettsége nincs - így fogalmazott: "Máskor ne ilyen vén hülyének adjátok a jutalmat, aki már nem tud mit kezdeni vele" - majd hosszan sorolta a kitüntetéssel nem jutalmazott, de szerinte erre érdemes embereket.

A tekintélyes díj első kitüntetettje Simonyi Károly volt, tavaly pedig a díjátadás után rövid idővel elhunyt Marx György nyerte el a kitüntetést. A további díjazottak: R. Várkonyi Ágnes, Falus András és Csányi Vilmos.

KAPCSOLÓDÓ CIKK