130 éve hunytak el az "igazi" sziámi ikrek

Százharminc éve, 1874. január 17-én hunyt el az észak-karolinai Mount Airy-ben a mellkasánál összenőtt sziámi ikerpár, Csang és Eng, akikről ezt a fajta fejlődési rendellenességet elnevezték.

Az ikrek 1811. március 11-én születtek Sziámban, a mai Thaiföldön, félkínai anyától és kínai apától Szamutszongkhramban, egy Bangkok közelében lévő sóbányász központban. Szüleik halászattal foglalkoztak, és ők a lakóhelyül szolgáló csónakon látták meg a napvilágot. Nevük nem túl bonyolult, a Csang jobbot, az Eng balt jelent kínai nyelven. A különleges rendellenesség már gyermekkorukban hírnevet szerzett nekik, a sziámi király is maga elé hívatta és megcsodálta őket.

17 éves korukban egy angol üzletember "kibérelte" az ikreket özvegyen maradt anyjuktól, akinek némi pénzt adott és azt ígérte, megismerteti gyermekeit a világgal és a világot gyermekeivel. Ehelyett a következő években Amerikában, Kubában, Európában mutogatta őket, a szenzációra éhes közönségnek fél dollárt (akkoriban nagy összeget) kellett leszurkolnia a pénztárban. Az ikrek gyorsan megtanultak angolul és hamar átlátták helyzetüket is, ezért 21 évesen, nagykorúságuk elérése után szakítottak "patrónusukkal". Ezután önállóan, de még mindig összenőve saját kezükbe vették az ügyek intézését, cirkuszokban fellépve szereztek hírnevet és kisebb vagyont maguknak.

Nyolc év után farmot vásároltak, letelepedtek az észak-karolinai Trap Hillben, megkapták az amerikai állampolgárságot és felvették a Bunker nevet. 1843 áprilisában mindketten egyszerre megházasodtak, egy testvérpárt vettek feleségül. Csang és Eng két külön házat épített egymástól mintegy két kilométer távolságban, de szó szerint elválaszthatatlanok lévén háromnaponta felváltva laktak mindkét
otthonban és asszonynál. A testvérpárnak külön-külön is sok, összesen pedig 21 gyermeke született. Az idillnek az amerikai polgárháború kitörése vetett véget, amelynek során az ikrek vagyonuk és rabszolgáik többségét elvesztették. Még egyszer útra keltek hát, hogy előteremtsék megélhetésük költségeit, Európában mutogatták magukat.

1870-ben, a turnéról hazatérőben Csang szélütést kapott, ebben közrejátszott, hogy kettejük közül ő volt a rosszabb kedélyű, aki gyakran keresett vigaszt az italban. Följegyezték, hogy emiatt igen sokat veszekedtek is, mert Eng ki nem állhatta az alkoholt. Ezután már csak farmjukon éltek, itt is haltak meg 63 évesen, 1874. január 17-én. Csanggal tüdőgyulladás végzett, ekkor Eng kijelentette, hogy neki is el kell mennie, s három óra múlva szívroham következtében valóban követte őt.

Az igazsághoz tartozik, hogy az ikreknek Amerikába érkezésükkor lehetőségük lett volna a műtéti szétválasztásra. Hosszas megfontolás után végül nemet mondtak: részben tartottak az operációtól, részben pedig annyira megszokták a másik közelségét, hogy nem akarták elhagyni egymást. Csang és Eng között kiváló volt az összhang: összenőve is remek céllövők, úszók és futók, remek sakkozók, és közös szerveik nem lévén mindketten teljes emberek és különböző egyéniségek voltak.

Összenőtt ikrekről már az ókorból is maradtak fenn feljegyzések, képek - igaz, akkor még szerencsétlenségek hírnökeként tekintettek rájuk. Az első dokumentált sziámi ikerpár az angol Mary és Eliza Chulkhurst volt a XI. században, ők a válluktól a csípőjükig voltak összenőve. 

A sziámi ikerpárok korábban általában nem érték meg a felnőtt kort, ezért számított nagy szenzációnak, ha megmaradtak. Az ilyen rendellenesség szerencsére elég ritka, becslések szerint 80 ezer szülésre jut egy összenőtt ikerpár. Háromnegyed részük a mellkasánál nő össze, a többi fartájon vagy a medencénél, ritkán a fejnél; előfordul, hogy a közös medencéhez két különálló gerincoszlop kapcsolódik, de az is, hogy a két külön testhez csak egy fej tartozik. Szétválasztásukkal régebben is próbálkoztak, de csak az orvostudomány fejlődése tette lehetővé a sikeres beavatkozásokat,
bár a műtét ma is bonyolult és kockázatos.

Magyarországon utoljára 1998-ban volt ilyen műtét, a szegedi gyermekklinikán két Romániában született, mellkasuknál és hasuknál összenőtt háromhónapos kislányt operáltak szét komoly orvosi bravúrral. A gyermekek ma is egészségesek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK