Megfagynak a kanadai lepkék Mexikóban

Miután ötezer kilométert tettek meg a déli meleg felé igyekezve, tömegesen pusztulnak a pompás királylepkék (Danaus plexippus) a Mexikóban uralkodó szokatlan hideghullám miatt.

Minden ősszel királylepkék százmilliói kelnek útra az Amerikai Egyesült Államok és Kanada határvidékéről, hogy Nyugat-Mexikóban töltsék el a téli időszakot.

A mostani időszakban mintegy tízmillió lepke esett áldozatául a hideghullámnak - ismertette Marco Hernandez, egy Mexikóvárostól északra fekvő természetvédelmi park igazgatója.  A jeges szél és a helyenként tíz centiméteres hótakaró a lepkék tíz százalékának vesztét okozta. Az idén mintegy százmillió kanadai lepke - egyötödével több a szokásosnál - érkezett Mexikóba.

Az Egyesült Államok északi és Kanada déli vidékein honos, fekete-vörös farkú lepkék minden évben a mexikói Sierra Madre enyhébb éghajlatán telelnek át, s ezért ötezer kilométeres utat tesznek meg. Arra, hogy mi alapján igazodnak el a pillangók hosszú útjukon, még nincs tudományos magyarázat.

A királylepke csak néhány hónapig él, a tavasszal Kanadába visszatérő egyedek már az onnan telelni Mexikóba repült példányok leszármazottai lesznek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK