Hétvégi műholdkép a Székelyföldről

2005.11.03. 15:31

A nemere a Székelyföld keleti peremén, a Keleti-Kárpátokban fújó hideg, sokszor jeges szél, amely nevét a Kászoni-medence keleti oldalán emelkedő Nemere hegycsúcsról kapta. Október utolsó hétvégéjén kialakult az a jellegzetes időjárási helyzet, amely ezt a szelet okozza.

A TERRA műhold október 28-án, pénteken készült MODIS-felvételén jól látható, hogy a Keleti-Kárpátok keleti pereme időjárásválasztóként működött a kép készültekor: miközben Erdélyben, és az egész Kárpát-medencében szép napos idő uralkodott, a hegyek keleti oldalán, Moldvában a keleti légáramlásban feltorlódtak a felhők, ott mintegy tíz fokkal hidegebb időjárást jelezve. A kép bal alsó (délnyugati) sarkában a behavazott Fogaras-gerincet is megcsodálhatjuk.

Forrás: ELTE

A felvétel nagyobb változata

Az űrfelvételt megpillantva szombaton a Gyimesi-hágó felé vettük az irányt, és az ottani látvány hatására megállapítottuk: megérte. Ekkor a felhősáv már majdnem a kárpáti vízválasztóig nyomult, és láthattuk is azt keletre, a Tatros völgye felé pillantva.

Forrás: ELTE

A Tatros-völgye, a Gyimesek, október 29, szombat (Fotó: Timár Gábor)

A látvány azonban nem minden: a hágón metsző, jeges szél fogadott: a nemere. Ahogy a nedves de hideg légáramlat elérte a hegyoldalakat, dér rakódott le, ami a felső kép előterében is látszik. Különösen szépen rajzolja ki a keleti szél irányát a dér az elszórt, különálló fenyőfákon (alsó kép).

Forrás: ELTE

A Gyimesi-hágó, október 29, szombat (Fotó: Timár Gábor)

Ez a jeges légáramlat szombaton még csak a hágóban fújt, a szélvédett Csíki-medencében nem volt nyoma. Másnap, vasárnap este már a háromszéki Kézdivásárhelyen, az Ojtozi-szoros aljában is gombolkoztak az emberek, ahogy a műholdképen látható fehér felhőtömb hidegét odavitte a nemere.
 
Timár Gábor - Kern Anikó (ELTE)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK